ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα σε Ευρώπη και Wall

20:14 - 08 Μαρ 2010 | Χρηματιστήρια
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές, αφού στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε 0,12% στις 5.606,72 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DΑΧ έχασε 0,02% στις 5.875,91 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC σημείωσε πτώση 0,18% στις 3.903,54 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στη Wall Street, καθώς ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,10% στις 10.555,16 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,07% στις 1.137,87 μονάδες, ενώ Nasdaq κερδίζει 0,14% στις 2.329,62 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα κέρδη στον κλάδο του λιανεμπορίου, αλλά και η εμφανής στήριξη της Ελλάδας από την πλευρά του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, επισκιάστηκαν από την πτώση του κλάδου των εταιρειών υγείας και περίθαλψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ευρώ ενισχύεται σήμερα έναντι του αμερικανικού νομίσματος και διαμορφώνεται στα 1,3683 δολάρια.

Κέρδη 0,1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 στις 257,37 μονάδες, ενώ κέρδη 1,9% κατέγραψε o MSCI Asia Pacific.

Απώλειες 1,4% για την AstraZeneca, η οποία απέτυχε να δημιουργήσει ένα καλύτερο φάρμακο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του εντέρου, με αποτέλεσμα το Recentin να είναι κατώτερο του Avastin της Roche.

Πτώση 3,1% για τη Wincor Nixdorf, καθώς ο οικονομικός διευθυντής της δήλωσε ότι αναμένει κάμψη με διψήφιο ποσοστό στα λειτουργικά κέρδη για το τρέχον έτος χρήσης, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Θετικό κλίμα επικρατεί στον μεταλλουργικό κλάδο, καθώς και στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κέρδη 1,2% για την Anglo American.

Άνοδος 1,8% για την BHP Billiton. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη διαμόρφωση των όρων για τις πωλήσεις κάρβουνου για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους.

Κέρδη 0,3% για την Royal Dutch Shell. Από κοινού με την PetroChina, η εταιρεία ανακοίνωσε την κατάθεση προσφοράς ύψους 3 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Arrow Energy. Στο +47% βρέθηκε η Arrow Energy.

Ενίσχυση 4,9% για την Petrofac. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 33% στα ετήσια κέρδη, τα οποία και διαμορφώθηκαν στα 353,6 εκατ. δολάρια.

Στο +1,9% η Metro. Η Morgan Stanley προχώρησε στην αναβάθμιση της μετοχής της σε «equal-weight» από «underweight».

«Άλμα» 25% για τη Forth Ports και «ράλι» 4,3% για τη BioMerieux, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά της.

Από την άλλη μεριά, απώλειες 7,6% σημείωσε η Allied Irish Banks, καθώς η  CreditSights ανέφερε ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες άμεσης ανάκαμψης, ενώ οι ζημίες προ φόρων για το 2010 αναμένεται να διαμορφωθούν για την τράπεζα στα 3 δισ. δολάρια.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,6% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατά το μήνα Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι αυξήσεως 1% που έκαναν λόγο οι αναλυτές, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας.

Επιπλέον, η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο σημείωσε πτώση 14,3% λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.  Στα αναθεωρημένα στοιχείου του Δεκεμβρίου, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1%, έναντι μεγαλύτερης πτώσης 2,6% στις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Νευρικότητα στη Wall

Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς ο νέος κύκλος συναλλαγών που έχει ενισχύσει το αίσθημα των επενδυτών, ανακόπτεται από τις απώλειες που σημειώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες και εταιρείες λιανικών πωλήσεων.

Οι αμερικανικοί δείκτες την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, σημειώνοντας μέσα σε ένα μήνα τρεις θετικές εβδομάδες. Ιδιαίτερα ο δείκτης S&P 500, αν καταγράψει και σήμερα κέρδη, θα είναι η έβδομη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2006. Σημειώνεται εδώ ότι ο ίδιος δείκτης, έχει σημειώσει κέρδη της τάξεως του 70% από την 9 Μάρτη 2009, όταν και είχε βρεθεί σε χαμηλά 12 ετών. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους, ο S&P 500 χάνει το 8,1%.

Κέρδη 5,3% καταγράφει η AIG, καθώς η εταιρεία περνά στην κατοχή της MetLife αντί τιμήματος ύψους 15,5 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μια είδηση που κυκλοφορούσε από νωρίτερα και τελικά οριστικοποιήθηκε. Μετά την επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας, η MetLife αναμένει λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή μεταξύ 45 και 55 σεντς.

Ανοδικά κατά 4,8% κινείται η Imax, μετά την τρομερή εισπρακτική επιτυχία της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», ύψους 11,9 εκατ. δολαρίων.

"Άλμα" 17% για τη Xyratex, μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του α’ τριμήνου.

Πτωτικά κατά 0,3% κινείται η Hewlett-Packard, λόγω των αποηγευτικών αποτελεσμάτων της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.