ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "πράσινο" οι διεθνείς αγορές

20:01 - 10 Μαρ 2010 | Χρηματιστήρια
Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές στην Ευρώπη, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 κέρδισε 0,68% στις 5.640,57 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX ενισχύθηκε 0,86% στις 5.936,72 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημείωσε κέρδη 0,87% στις 3.943,55 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στη Wall, αφού ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,03% στις 10.567,26 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,43% στις 1.145,13 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,65% στις 2.355,87 μονάδες.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

European stocks rose, sending the Stoxx Europe 600 Index to a seven-week high, amid speculation that mergers and acquisitions will increase and optimism that Greece’s financial crisis will be contained.

Με κέρδη έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, με το δείκτη Stoxx Europe 600 να βρίσκεται κοντά σε υψηλό επτά εβδομάδων για τρίτη συνεχόμενη μέρα, στον απόηχο της επιτυχημένης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργό με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Με κέρδη 0,5% έκλεισε ο Stoxx Europe 600 Index στις 258,09 μονάδες, στις 256,77 μονάδες, ενώ στο -0,2% βρέθηκε ο MSCI Asia Pacific Index.

Τα χειρότερα της ελληνικής κρίσης έχουν παρέλθει και καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

“Για την Ελλάδα, το πρόβλημα έχει τελειώσει ολοκληρωτικά,'' είπε ο Πρόντι, που έχει διατελέσει επίσης πρωθυπουργός της Ιταλίας, σε συνέντευξή του στη Σαγκάη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

“Δεν βλέπω άλλη τέτοια περίπτωση σήμερα στην Ευρώπη. Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να θεωρούμε πως το ευρωσύστημα θα καταρρεύσει ή θα πληγεί εξαιτίας της Ελλάδας,'' τόνισε.

Κέρδη 3,1% για τη Fortis, μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της εταιρείας για επιστροφή στα κέρδη το β’ τρίμηνο.

«Άλμα» 4,3% για την ICAP, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο συνομιλιών με επενδυτή για πιθανή εξαγορά της.

Στο +8,7% βρέθηκε η Valeo, ενώ στο +3,7% βρέθηκε η Mondi, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη BofA- Merrill Lynch Global Research.

Υποχώρηση 1,9% για τη Lafarge, 0,9% για τη Saint Gobain και 1,4% για τη Holcim, μετά την υποβάθμιση της σύστασης των μετοχών τους από την ING.

Απώλειες 2,2% για τη Barclays.

Στο -4,5% βρέθηκε η Inchcape, καθώς θεωρεί ότι οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, εντείνονται οι ανησυχίες για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε αναπάντεχα τον Ιανουάριο, σημειώνοντας την πρώτη κάμψη από τον περασμένο Αύγουστο.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9% τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για  αύξηση κατά 0,2%.

Ωστόσο, σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε άνοδο κατά 0,2%, σημειώνοντας την πρώτη αύξηση σε διάστημα σχεδόν δύο ετών.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε σήμερα πως η οικονομική ανάκαμψη παραμένει

''εύθραστη''.

Μικρά κέρδη στη Wall

Με μικρά κέρδη κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας αμβλύνθηκαν, μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Επιπλέον, την άνοδο να στηρίζει ο επιχειρηματικός κλάδος.

Στο 4,7% βρίσκεται η Citigroup, η οποία προχώρησε σε πώληση προνομιούχων μετοχών με σκοπό την άντληση κεφαλαίου. Ο τραπεζικός οίκος αναμένει να αντλήσει περίπου 2 δισ. δολάρια.

«Άλμα» 10% η American International Group και 6% για την American Eagle Outfitters, καθώς αναμένει τα κέρδη της στα 15 σεντς ανά μετοχή για το α’ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κέρδη 2,2% για τη Bucyrus International, μετά την προσθήκη της μετοχής της στη λίστα “conviction buy” της Goldman Sachs.

Στο +66% η Facet Biotech, καθώς η Abbott Laboratories συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία έναντι 27 δολαρίων ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, πτωτικά 4,4% κινείται η Navistar International, καθώς οι πωλήσεις της το α’ τρίμηνο ήταν κατώτερες των αναλυτών.

Μειωμένη εμφανίζεται η παγκόσμια εμπιστοσύνη σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας κατά το μήνα Μάρτιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ο δείκτης Bloomberg Professional Global Confidence υποχώρησε στις 53,8 μονάδες από 54,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Στην Ευρώπη, το κλίμα είναι απαισιόδοξο, με την ευρωζώνη να φαίνεται έτοιμη να σώσει την Ελλάδα από την κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης ξεπέρασε τις 50 μονάδες για όγδοο συνεχόμενο μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.