ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές

16:40 - 18 Μαρ 2010 | Χρηματιστήρια
Με νευρικότητα κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, μετά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της FedEx, αλλά και στον απόηχο των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημειώνει κέρδη ύψους 0,23% στις 10.759 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί οριακά 0,02% στις 1.166 μονάδες, ενώ στο +0,01% στις 2.389 μονάδες βρίσκεται ο Nasdaq.

Με κέρδη 5,2% κινείται η Nike, καθώς σημείωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη στο γ’ τρίμηνο, ενώ στο +3% βρίσκεται η Adidas.

«Άλμα» 8,9% για τη GameStop, μετά τα ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματά της στο δ’ τρίμηνο, ενώ κατά 2,9% ενισχύεται η Guess?.

Στο +1,8% η Broadcom, μετά τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Goldman Sachs Group.

Πτωτικά κινείται 0,6% η Caterpillar, καθώς οι πωλήσεις της σε τριμηνιαία βάση υποχώρησαν κατά 20%.

Με απώλειες 2,7% κινείται η Athenahealth, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε  «underperform» από τη Oppenheimer & Co.

Πτωτικά κατά 2,3% κινείται η FedEx, καθώς τα τριμηνιαία αποτελέσματα της ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.  Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου ‘’σκαρφάλωσαν’’ στα 239 εκατ. δολάρια ή 76 σεντς ανά μετοχή, από 97 εκατ. δολ. ή 31 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο των κερδών στα 73 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα αυξήθηκαν 7% στο τρίτο τρίμηνο χρήσης στα 8,7 δισ. δολάρια.

Κατά 0,1% ενισχύθηκε ο δείκτης των δεικτών το Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας μια ύφεση της ανάπτυξης, έναντι αυξήσεως 0,3% τον Ιανουάριο. Σημειώνεται πως ο δείκτης ενισχύεται για διάστημα έντεκα διαδοχικών μηνών.

Άνοδο για έβδομο διαδοχικό μήνα σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το Μάρτιο, η οποία ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 18,9 μονάδες από τις 17,6 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Σταθερές έμειναν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά το μήνα Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση, καθώς η πτώση στις τιμές ενέργειας αντισταθμίστηκε από τις αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων, της περίθαλψης και των τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση. Τον Ιανουάριο ο CPI αυξήθηκε 0,2% από το Δεκέμβριο και 2,6% από τον Ιανουάριο του 2009. Οι αναλυτές προέβλεπαν αμετάβλητο πληθωρισμό σε μηνιαία βάση και αύξηση 2,3% σε ετήσια.

Κατά 5.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας κατά την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 457.000, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο μέσος όρος κατά τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες υποχώρησε κατά 4.250 στις 471.250 αιτήσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας ανήλθε κατά 12.000 στα 4,58 εκατ.

Νευρικότητα στην Ευρώπη

Με νευρικότητα κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στον απόηχο του διεψευσμένου πλέον δημοσιεύματος του Dow Jones, το οποίο θέλει την Ελλάδα να βρίσκεται ένα βήμα πριν την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται 0,12% στις 5.651 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX κινείται ανοδικά κατά 0,08% στις 6.028 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση 0,03% στις 3.956 μονάδες.

Απώλειες 0,1% στις 261,17 μονάδες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ενώ στο -0,4% βρέθηκε ο MSCI Asia Pacific. Μια ημέρα νωρίτερα, ο δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα μέχρι τώρα για το 2010. Το ευρώ υποχωρεί 0,48% στα 1,3668 δολάρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dow Jones, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι «επιμένουμε σε λύση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν βλέπουμε φως ... και ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι το ΔΝΤ».

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις φήμες περί προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, είπε ότι πρόκειται για "αστειότητες".

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος επί των οικονομικών του κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ, είπε πως η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν χρειάζεται βοήθεια σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για μια δήλωση η οποία και έρχεται σε αντίθεση με τα όσα πρεσβεύουν εδώ και αρκετό διάστημα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ. Κλ. Τρισέ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Χαμηλότερα διαπραγματεύονται οι τραπεζικές μετοχές, μετά την υποβάθμιση των συστάσεών τους από τη Citigroup «neutral» σε «overweight». Απώλειες 1% για την Credit Suisse και 1,1% για την BBVA. Στο -1,2% βρίσκεται η HSBC και στο -1,5% η UBS.

Απώλειες 1,8% για τη Boskalis. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η έντονη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές δεν επιτρέπει μια ποσοτική πρόβλεψη για το 2010.

Πτώση 4,8% για τη βρετανική Aegis. Κάμψη κατά 24% εμφάνισαν το 2009 τα καθαρά κέρδη του ομίλου, τα οποία και διαμορφώθηκαν στα 62,7 εκατ. στερλίνες (96 εκατ. δολαρίων). Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,35 δισ. στερλίνες. Για το 2010 ο όμιλος αναμένει μια «αξιοπρεπή» ανάπτυξη. Νέος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει από την 1η Μαΐου ο Jerry Buhlmann, ανακοίνωσε επίσης η εταιρεία.

Πτωτικά 1,3% κινείται η Enel, η οποία θα διανέμει μέρισμα, μειωμένο κατά 49% από τον προηγούμενο χρόνο.

Στις 12,4 δισ. στερλίνες (19 εκατ. δολάρια) αυξήθηκε το Φεβρουάριο ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα στη Βρετανία, από τα επίπεδα των 8,8 δισ. στερλινών τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Σημειώνεται ωστόσο ότι η αύξηση του καθαρού δημόσιου δανεισμού είναι κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι τελευταίες προβλέψεις τους έκαναν λόγο για αύξηση στις 13,3 δισ. στερλίνες.


Τελευταία τροποποίηση στις 17:27 - 18 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.