ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στις διεθνείς αγορές- Πτωτικά ο FTSE

20:18 - 22 Μαρ 2010 | Χρηματιστήρια
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,10% στις 5.644,54 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX κινήθηκε οριακά στο +0,08% στις 5.987,50 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC σημείωσε κέρδη 0,07% στις 3.928 μονάδες. Διαφορετική η εικόνα στη Wall Street, αφού ο Dow Jones σημειώνει κέρδη ύψους 0,58% στις 10.802,37 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,61% στις 1.166,94 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,61% στις 2.395,47 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ανακάμπτοντας από τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που είχαν φτάσει ακόμα και το 1%. Οι δηλώσεις αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ότι ακόμη και οι αναπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, μετέστρεψαν το αρνητικό κλίμα που εντείνεται λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

Πτωτικά 0,1% κινήθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 259,93 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμα και στο +1,3%.

Την ίδια ώρα, σε χαμηλό τριών βδομάδων κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου στα 1,3514 δολάρια, με τους traders να εκφράζουν έντονες ανησυχίες, αναφορικά με το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με το χρέος της.

Κλίμα ανησυχιών επικρατεί στον κλάδο των εμπορευμάτων, με φόντο την αβεβαιότητα για την πορεία της ζήτησης για μέταλλα.

Οι αναπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με έντονες προκλήσεις όσον αφορά στη διόγκωση του χρέους τους. Τα υπάρχοντα μέτρα δεν είναι εφικτό να επαναφέρουν τα ελλείμματα σε «συνετά» επίπεδα. Τα ανωτέρω δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), John Lipsky, στο πλαίσιο ομιλίας του σε Φόρουμ στο Πεκίνο.

Όλες οι χώρες του G7, πλην του Καναδά και της Γερμανίας, βρίσκονται αντιμέτωπες με χρέος που αγγίζει ή και ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Lipsky.

«Παρατηρώντας σήμερα την εικόνα (της παγκόσμιας οικονομίας), βλέπουμε ότι η ανάκαμψη αναδυόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών είναι ενθαρρυντική. Ωστόσο, το μεγαλύτερο σύννεφο είναι τα ελλείμματα. Το ανησυχητικό είναι ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε μεγαλύτερες οικονομίες», δηλώνει από την πλευρά του ο David Cohen, οικονομολόγος της Action Economics.

Στο -1,2% η Rio Tinto, στο -1,7% η Voestalpine και στο -2,3% η Vedanta Resources, μετά την πτωτική πορεία των τιμών των μεταλλευμάτων. Πτωτικά κατά 2,6% κινήθηκε η ArcelorMittal, καθώς η Goldman Sachs Group απέσυρε τη μετοχή της από τη “conviction buy” λίστα της.

Απώλειες 2,1% για τη Sanofi-Aventis και 3,2% για την Icap, καθώς η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεών της στην Ευρώπη και στην Ασία.

Στο -0,9% η Royal Dutch Shell, μετά τη συμφωνία της με την PetroChina να εξαγοράσουν την Arrow Energy έναντι 3,5 δισ. δολαρίων Αυστραλίας. Στο -2,7% βρέθηκε η PetroChina.

Απώλειες 2,9% για την ICAP, η οποία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τις μονάδες της στην Ευρώπη και στην Ασία.

Από την άλλη μεριά, η Fresenius Medical Care ενισχύθηκε κατά 3,1%, καθώς η Kepler Capital Markets αναβάθμισαν τη σύσταση της σε “buy” από “reduce” προηγουμένως.

Η αναβάθμιση της σύσταση της Lanxess από τη Cheuvreux, οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας στο +8,1%.

Ανοδικά η Wall

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με το δολάριο να ενισχύεται εν μέσω ανησυχιών για αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού, παρά τις πιέσεις που δέχονται οι αγορές εμπορευμάτων. Επιπλέον, θετικά επιδρά η έγκριση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα περίθαλψης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δίνοντας τη μεγαλύτερη νίκη στο Μπαράκ Ομπάμα από την αρχή της προεδρικής του θητείας.

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο πέρασε με 219 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά και απομένει πλέον η υπογραφή του από τον Αμερικανό πρόεδρο για να γίνει νόμος του κράτους.

Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε τους βουλευτές, αναγνωρίζοντας πως δεν ήταν μια εύκολη ψήφος, όμως «ήταν η σωστή ψήφος», όπως είπε.

«Απόψε ξεπεράσαμε το βάρος της πολιτικής, ενώ όλοι οι ειδήμονες μάς έλεγαν ότι δεν ήταν πλέον δυνατόν» δήλωσε ο πρόεδρος, χαμογελαστός αλλά συγκρατημένος. «Αποδείξαμε ότι παραμένουμε ένας λαός ικανός για μεγάλα πράγματα» πρόσθεσε.

«Δεν είναι ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, είναι όμως μείζων μεταρρύθμιση. Η νομοθεσία αυτή δεν θα διορθώσει όλα όσα ταλαιπωρούν το σύστημα Υγείας μας, όμως μας κάνει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι μοιάζει η αλλαγή» υπογράμμισε.

Η μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας, που επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη σε σχεδόν όλους τους Αμερικανούς, αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα και γι' αυτό η έγκρισή του αποτελεί για εκείνον νίκη-ορόσημο.

Ανοδικά κινείται ο κλάδος της υγείας, με τη Tenet Healthcare να καταγράφει κέρδη ύψους 6,4%, τη UnitedHealth να ενισχύεται κατά 0,2% και τη WellPoint να κερδίζει 0,5%.

Στο +2,8% βρίσκεται η Medtronic, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο παραγωγής βηματοδοτών, καθώς εγκρίθηκε η νέα γενιά ρυθμιστών της λειτουργίας της καρδιάς, και είναι έτοιμοι να προωθηθούν στην αγορά.

Κέρδη 2,3% και για την Boeing, της οποίας τη σύσταση αναβάθμισε η Oppenheimer σε outperform.

«Άλμα» 7% για τη Williams-Sonoma, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματά της.

Κέρδη 3,3% για την GameStop, η χρηματιστηριακή τιμή της οποίας πιθανόν να αυξηθεί στα 30 δολάρια από 21,80 δολάρια σήμερα, μέσα στο 2010, σύμφωνα με την ανάλυση Barron.

Στον αντίποδα, απώλειες 4,3% καταγράφει η Jeweler Tiffany, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματά της.

«Βουτιά» 3,7% για την American International Group, ενώ πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με τη Bank of America να υποχωρεί κατά 0,30% και τη J.P. Morgan κατά 0,5%.

Στο -3,3% βρίσκεται η Credit Suisse, καθώς η τράπεζα περιόρισε τα ταξίδια των τραπεζιτών προς τη Γερμανία, μετά από έρευνα της χώρας σε 1.100 πελάτες και προσωπικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.