ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικά η Wall - Με απώλειες η Ευρώπη

16:40 - 19 Απρ 2010 | Χρηματιστήρια
Σε κέρδη επιστρέφουν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, αλλά και τα αποτελέσματα της Citigroup, η οποία εμφάνισε διπλάσια κέρδη στο α’ τρίμηνο, ανασταθμίζοντας το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργεί η υπόθεση της Goldman.

Αναλυτικά, ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,20% στις 11.041 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,10% στις 1.195 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται στο +0,09% στις 2.483 μονάδες.

«Άλμα» 6,1% για τη Citigroup, τα κέρδη της οποίας στο α’ τρίμηνο, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, χάρη στην πτώση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των δανείων.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 4,43 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, από ζημιές 7,58 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο και κέρδη 1,59 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2009. Οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη στα ίδια επίπεδα με ένα χρόνο νωρίτερα. Μετά από δύο χρονιές συνολικής ζημίας 29 δισ. δολαρίων η τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ελπίζει σε επιστροφή στην κερδοφορία.

Με απώλειες 2,3% κινείται η Goldman Sachs, μετά τη διενέργεια ερευνών τόσο από την πλευρά της Βρετανίας, όσο και από εκείνη της Γερμανίας, μετά τη «βόμβα» που έσκασε την Παρασκευή, ότι η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) μηνύει την επενδυτική τράπεζα για απάτη των επενδυτών, εξέλιξη που προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς σε όλες τις αγορές.

Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε από την αρμόδια αρχή της χώρας (Financial Services Authority) να ξεκινήσει έρευνα, δηλώνοντας ότι «είναι σοκαρισμένος από την ηθική χρεοκοπία», αναφερόμενος στη μήνυση.

«Βουτιά» 7,7% για τη Palm, μετά από δήλωση της UBS, η οποία απέκλεισε πιθανή εξαγορά της εταιρείας, ενώ στο -1,5% βρίσκεται η Eli Lilly, η οποία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του 2010.

Ανοδο 1,4% κατέγραψε ο δείκτης των δεικτών (leading economic indicators) το Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ιδιωτικός οργανισμός Conference Board. Ο δείκτης των δεικτών σημειώνει άνοδο τους τελευταίους 12 μήνες, υποδεικνύοντας οικονομική ανάκαμψη τουλάχιστον ως το καλοκαίρι. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 1,3%.

Απωλειών συνέχεια για την Ευρώπη

Με αρνητικά πρόσημα συνεχίζουν να κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω έντονων πιέσεων. Τόσο τα τεράστια προβλήματα που έχουν ανακύψει στις αερομεταφορές, εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, όσο και η υπόθεση της Goldman Sachs, η οποία επηρεάζει και την Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει ένα άκρως εκρηκτικό μείγμα!

Κατά 1% υποχωρεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, διευρύνοντας τις απώλειες της Παρασκευής, οπότε και έκλεισε στο -1,6%. Ενισχύεται έναντι του ευρώ το δολάριο. Στα 1,3430 δολάρια το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ήτοι πτώση κατά 0,5%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,65% στις 5.706 μονάδες, στη τη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει απώλειες 0,37% στις 6.157 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 χάνει 0,67% στις 3.959 μονάδες.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τόσο οι τραπεζικές μετοχές, όσο και εκείνες των αεροπορικών εταιρειών.

Απώλειες 1,8% για τη Deutsche Bank και 2,8% για τη UBS, εν μέσω ανησυχιών ότι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

Πτώση 3,9% για το γερμανικό αερομεταφορέα Lufthansa και 5,2% για την Air France-KLM. Στο -5,3% βρίσκεται η Deutsche Lufthansa. Πτωτικά 5% και η Ryanair Holdings.

Άλμα 2,8% για τη Philips Electronics. Τα καθαρά κέρδη του κολοσσού άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ (269 εκατ. δολάρια), όταν κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, ο όμιλος κατέγραψε ζημιές της τάξης των 59 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, μέχρι πρόσφατα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους μόλις 82,3 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 5,7 δισ. ευρώ, έναντι των 5,1 δισ. ευρώ πέρυσι.

Με κέρδη 3% κινείται η Arriva, μετά τις πληροφορίες που θέλουν τη Deutsche Bahn να προχωρά σε προσφορά ύψους 1,6 δισ. στερλίνων για την εξαγορά της εταιρείας.

Κατά 4,5% υποχώρησαν κατά το πρώτο τρίμηνο χρήσης οι τιμές ακινήτων στην Ισπανία, συγκρινόμενες με τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους.

Οι τιμές ακινήτων υποχώρησαν κατά 6,2% στο τέταρτο τρίμηνο και κατά 7% στο τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα το αρμόδιο υπουργείο της χώρας.

Εν τω μεταξύ, πριν από μια εβδομάδα, η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε την αύξηση κατά 7,2% των πωλήσεων ακινήτων για το μήνα Φεβρουάριο, σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα και κατά 18,7% σε ετήσια βάση.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:19 - 19 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.