ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή κλίματος στη Wall με θετικά πρόσημα- Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

23:06 - 17 Μαϊ 2010 | Χρηματιστήρια
Ανοδική ήταν η πορεία των δεικτών στη Wall, καθώς ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,06% στις 10.627 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,11% στις 1.137 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,31% στις 2.354,23 μονάδες. Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στην ευρωζώνη, αφού στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,01% στις 5.262,54 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κέρδισε 0,17% στις 6.066,92 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 σημείωσε απώλειες 0,47% στις 3.566 μονάδες. Στο +0,50% ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία και στο +0,84% ο δείκτης PSI 20 στην Πορτογαλία.

Κέρδη στη Wall

Στην τελευταία μισή ώρα της συνεδρίασης ανατράπηκε το αρνητικό κλίμα για τους δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της GM και της Lowe’s, υπερκέρασαν τις πιέσεις που ασκούσε η πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα. Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων και της τεχνολογίας επισκίασαν και τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Με κέρδη 0,43% κινήθηκε η American Express, στον απόηχο δημοσιεύματος που τη θέλει να συμμετέχει με τη βρετανική Permira στην εξαγορά της Royal Bank of Scotland.

Τα μεγαλύτερα κέρδη του δείκτη S&P 500 σημείωσε η Pactiv, ήτοι 18%, καθώς έντονη είναι η φημολογία περί εξαγοράς της από την Apollo Global Management.

Στο +1,2% η General Motors, καθώς επέστρεψε στην κερδοφορία για πρώτη φορά από το 2007, ενώ με κέρδη 0,19% κινήθηκε η Caterpillar.

Με απώλειες 4% κινήθηκε η Lowe's, η οποία ενώ εμφάνισε ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε κατώτερες των εκτιμήσεων προβλέψεις για το β’ τρίμηνο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες του δείκτη S&P 500 σημείωσε η Massey Energy, υποχωρώντας κατά 10%, μετά το θάνατο 29 εργαζομένων σε ανθρακορυχείο στη Δυτική Βιρτζίνια. Το δικαστήριο της Πολιτείας εξετάζει παραλείψεις στους κανόνες ασφαλείας της εταιρείας.

Στο -2,9% βρέθηκε η Rival Home Depot, ενώ η Ford Motor υποχώρησε κατά 1,4%.

Πτωτικά κατά 4,1% κινήθηκε η OSI, στον απόηχο της εξαγοράς της από την Astellas Pharma έναντι 4 δισ. δολαρίων σε μετρητά, ενώ στο -1,54% η AIG, καθώς ανακοινώθηκε μετά από μία βδομάδα καθυστέρησης, ότι η Prudential πήρε το «πράσινο φως» από τις ρυθμιστικές αρχές για την εξαγορά της μονάδας της AIG, AIA.

Στις 19,1 μονάδες, από 31,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης Empire State στις ΗΠΑ κατά μήνα Μάιο, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Federal Reserve. Οι νέες παραγγελίες και οι παραδόσεις κινήθηκαν πτωτικά, αν και παρέμειναν σε θετικό έδαφος, ενώ ο δείκτης για τον αριθμό των απασχολουμένων αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2004.

Ρεκόρ σημείωσαν οι αγορές μετοχών και τίτλων του αμερικανικού δημοσίου τον Μάρτιο η καθαρή αξία των οποίων διαμορφώθηκε στα 140,5 δισ. δολάρια αυξημένη κατά 47,5 δισ. δολ σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Η ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα εξακοντίστηκε στα 108,4 δισ. δολ από 48,1 δισ τον Φεβρουάριο. Από αυτά τα 28,2 δισ αφορούν αγορές από  ξένες κεντρικές τράπεζες , η εθνικά επενδυτικά Funds. Οι αγορές από ιδιώτες θεσμικούς έφθασαν τα 80,2 δισ. από 47 δισ. Οι καθαρές αγορές μετοχών διαμορφώθηκαν στα 11,2 δισ μειωμένες σε σχέση με τα 13,2 δισ του Φεβρουαρίου.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, μη καταφέρνοντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Έντονες είναι οι ανησυχίες στους κύκλους των επενδυτών αν η οικονομία της Ευρώπης θα αντέξει τα μέτρα της Κομισιόν για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην περιοχή. Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin. Το χορό των κερδών «σέρνουν» οι τράπεζες και οι παραγωγοί πετρελαίου

Με απώλειες 0,2% κινήθηκε ο δείκτης Stoxx Europe 600 στις 248,09 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν μια από τις χειρότερες για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις απώλειες σε εβδομαδιαία βάση να ανέρχονται σε 4,8%.

Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, σημειώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και προτείνει ένα «κβαντικό άλμα» στην αμοιβαία επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Κέρδη 2,3% για τη BP, μετά τα πρώτα στοιχεία ότι η εταιρεία αρχίζει να ελέγχει την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού. Άνοδος 1% για τη Shell, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «overweight» από «neutral» από τη  J.P. Morgan.

Κατά 1,4% ενισχύθηκε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος. Στο +7,6% βρέθηκε η Banco Popolare, μετά την ανακοίνωση για κέρδη ύψους 77,1 εκατ. ευρώ, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 45,8 εκατ. ευρώ. Στο +3,07% η Credit Suisse.

Ανοδικά κατά 1,4% κινήθηκε η Vodafone, καθώς η Vodafone Egypt Telecommunications αναμένει ο αριθμός των συνδρομητών να αυξηθεί κατά 15% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ανοδικά κατά 1,7% κινήθηκε η Telefonica, ύστερα από τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Citigroup.

Απώλειες 8,9% για τη Man Group. Στην εξαγορά της GLG Partners αντί τιμήματος 1,6 δισ. δολαρίων συμφώνησε να προχωρήσει η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές σήμερα Δευτέρα.

Στο -3,8% βρέθηκε η Ryanair Holdings, ενώ η British Airways υποχώρησε 1,2%, μετά το νέο κύκλο ακυρώσεων πτήσεων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας. Ωστόσο, οι απώλειες περιορίστηκαν στο τέλος της συνεδρίασης, καθώς η απεργία των εργαζομένων της ΒΑ κρίθηκε παράνομη.

Απώλειες και για τις εταιρείες σιδηρομεταλλευμάτων, με την Rio Tinto να κλείνει στο -3% και την Xstrata στο -2,1%. Οι αρνητικές προοπτικές της παγκόσμιας ανάκαμψης περιορίζουν τις προσδοκίες για ενίσχυση της ζήτησης των μετάλλων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.