ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικά η Wall - Μεικτά η Ευρώπη

16:33 - 01 Ιουν 2010 | Χρηματιστήρια
Ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με φόντο τον καλύτερο των εκτιμήσεων δείκτη μεταποίησης, o οποίος αντιστάθμισε τις απώλειες του ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά και τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας.

Αναλυτικά, ο  Dow Jones ενισχύεται κατά 0,36% στις  10.173 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,53% στις 2.269 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 0,18% στις 1.091 μονάδες.

Με χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκε τον Μάϊο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, σημάδι ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να μετριαστεί στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο Purchasing Managers’ Index υποχώρησε στο 53,9 από 55,7 τον Απρίλιο – εποχιακώς προσαρμοσμένος – ανακοίνωσε σήμερα η Federation of Logistics and Purchasing μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.

Οι εικασίες για τα μέτρα της κυβέρνησης στην ακίνητη περιουσία επηρεάζει την οικονομία με τη μείωση των πωλήσεων και των κατασκευών ενώ η κρίση στην Ευρώπη περιορίζει τη ζήτηση για εξαγωγές.

Με άνοδο 0,3% κινείται η Intel, ενώ στο +1,1% βρίσκεται η Bank of America.

Στο -1,3% η AIG, μετά την απόφαση της εταιρείας να μη δεχτεί τη χαμηλότερη προσφορά των 30,38 δις. δολαρίων για την ασιατική μονάδα της, ΑΙΑ, από την  Prudential.

Με απώλειες 1,2% κινείται η Alcoa, ενώ η Caterpillar υποχωρεί οριακά 0,1%, καθώς συμφώνησε να αγοράσει την Electro-Motive Diesel έναντι 820 εκατ. ευρώ. Στο -1,6% η United Technologies.

Στο -0,17% βρίσκεται η Hewlett-Packard, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας. «Βουτιά» 9,2% για τη Transocean.

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο. Αναλυτικά, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 59,7 μονάδες το Mάιο, από 60,4 μονάδες κατά το μήνα Απρίλιο, όπου "άγγιξε" το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 59 μονάδες. Ο βασικός δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε στις 59,8 μονάδες από 58,5 μονάδες, ενώ οι νέες παραγγελίες παρέμειναν σταθερές στις 65,7 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη – Πάνω από τις 6.000 μονάδες ο DAX

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μαζεύοντας τις πρωϊνές απώλειες ύψους 2%, μετά τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι δείκτες αντιδρούν στην αποτυχημένη προσπάθεια της BP να κλείσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. «Βαρίδι» στις αγορές αποτελούν και οι αυξημένες ανησυχίες για την κρίση στην Ευρώπη, αλλά και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις τράπεζες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,75% στις 5.149 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,78% στις 6.011 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει πτώση 0,31% στις 3.497 μονάδες. Στο +0,25% βρίσκεται ο Stoxx Europe 600 index.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τράπεζες κρούει στην εξαμηνιαία έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες διαγραφές δανείων από ότι πέρυσι, αναφέρει η ΕΚΤ.

Υπογραμμίζει, δε, ότι η δυνατότητά τους να πωλούν ομόλογα αναμένεται να περισταλεί, στον απόηχο των ολοένα και εντεινόμενων προσπαθειών εκ μέρους των κυβερνήσεων για «γενναίες» μειώσεις ελλειμμάτων. Ακόμη, η έκθεση κάνει λόγο για πιθανές απομειώσεις από δάνεια και χρεόγραφα, ύψους 90 δισ. ευρώ το 2010 και 105 δισ. ευρώ το 2011.

Η έκθεση της ΕΚΤ για τις τράπεζες καθώς και οι ανησυχίες για τα ελλείμματα στην Ευρωζώνη προκαλούν νέες -ισχυρότατες- πιέσεις στο ευρώ, το οποίο υποχωρεί κοντά στα 1,22 δολάρια, κατά 0,67%, διαπραγματευόμενο αυτή την ώρα στα 1,2221 δολάρια, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τετραετίας.

Υπό πίεση η μετοχή της BP που βρέθηκε να χάνει έως και 12%, ήτοι οι μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα 18 ετών, έπειτα από την αποτυχία της επιχείρησης φραγής (top kill) της πετρελαιοπηγής που προκαλεί την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση "Top Kill" απέτυχε. Σημειώνεται ότι χθες, τόσο η Wall Street, όσο και το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν κλειστά λόγω αργίας στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με τους επενδυτές να μην έχουν την ευκαιρία να αντιδράσουν στην ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας μέχρι το σημερινό άνοιγμα των αγορών.

Συνεπώς, στο -1,62% κινείται η Royal Dutch Shell και στο -0,86% η Total. Με απώλειες κινείται και ο μεταλλουργικός κλάδος, στον απόηχο της επιβράδυνσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα. Στο -2,57% βρίσκεται η Anglo American και στο -3,42% η BHP Billiton.

Με απώλειες και ο τραπεζικό κλάδος, με τη Santander να υποχωρεί 2,89% και τη Unicredit 6,26%.

Στον αντίποδα, με κέρδη 6,4% κινείται η Prudential, ενώ με άνοδο 6,4% κινείται και η Ryanair, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία.

Με τον πιο αργό ρυθμό σε διάστημα τριών μηνών «έτρεξε» το Μάιο η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο σχετικός δείκτης, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 55,8 μονάδες το Μάιο κι ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διαμόρφωσή του στις 55,9 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο PMI ανήλθε στις 57,6 μονάδες, σχεδόν το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Μεγαλύτερη πτώση από όσο υπολογιζόταν κατέγραψε η ανεργία το Μάιο στη Γερμανία, με φόντο την αύξηση των εξαγωγών, δείγμα της ανάκαμψης της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 45.000 στα 3,25 εκατ., ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση του αριθμού των ανέργων μόλις κατά 17.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας η ανεργία στη Γερμανία το Μάιο υποχώρησε στο 7,7%, από 7,8%.

Αμετάβλητος στις 58 μονάδες, όπως και τον Απρίλιο, παρέμεινε ο μεταποιητικός PMI το Μάιο στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω επίπεδα είναι τα υψηλότερα σε διάστημα 15 ετών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στις 57,5 μονάδες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:51 - 01 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.