ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές

19:04 - 01 Ιουν 2010 | Χρηματιστήρια
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,48% στις 5.163,29 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεχώρισε κερδίζοντας 0,28% στις 5.981,27 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε πτώση 0,13% στις 3.503,08 μονάδες. Νευρικότητα επικρατεί στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,08% στις 10.144,87 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,24% στις 2.251,66 μονάδες, ενώ ο S&P 500 χάνει 0,39% στις 1.085,17 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανατρέποντας τις σοβαρές απώλειες ύψους 2% που σημείωνε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, μετά τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Οι δείκτες αντέδρασαν με σοβαρές απώλειες στην αποτυχημένη προσπάθεια της BP να κλείσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. «Βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσαν και οι αυξημένες ανησυχίες για την κρίση στην Ευρώπη, αλλά και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις τράπεζες.

Σχεδόν αμετάβλητος στις 245,03 μονάδες ο δείκτης Stoxx Europe 600.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τράπεζες κρούει στην εξαμηνιαία έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες διαγραφές δανείων από ότι πέρυσι, αναφέρει η ΕΚΤ.

Υπογραμμίζει, δε, ότι η δυνατότητά τους να πωλούν ομόλογα αναμένεται να περισταλεί, στον απόηχο των ολοένα και εντεινόμενων προσπαθειών εκ μέρους των κυβερνήσεων για «γενναίες» μειώσεις ελλειμμάτων. Ακόμη, η έκθεση κάνει λόγο για πιθανές απομειώσεις από δάνεια και χρεόγραφα, ύψους 90 δισ. ευρώ το 2010 και 105 δισ. ευρώ το 2011.

Η έκθεση της ΕΚΤ για τις τράπεζες καθώς και οι ανησυχίες για τα ελλείμματα στην Ευρωζώνη προκαλούν νέες -ισχυρότατες- πιέσεις στο ευρώ, το οποίο υποχωρεί κοντά στα 1,22 δολάρια, κατά 0,67%, διαπραγματευόμενο αυτή την ώρα στα 1,2221 δολάρια, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τετραετίας.

Υπό πίεση η μετοχή της BP που βρέθηκε να χάνει έως και 14%, ήτοι οι μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα 18 ετών, έπειτα από την αποτυχία της επιχείρησης φραγής (top kill) της πετρελαιοπηγής που προκαλεί την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση "Top Kill" απέτυχε. Σημειώνεται ότι χθες, τόσο η Wall Street, όσο και το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν κλειστά λόγω αργίας στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με τους επενδυτές να μην έχουν την ευκαιρία να αντιδράσουν στην ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας μέχρι το σημερινό άνοιγμα των αγορών.

Συνεπώς, στο -1,62% κινήθηκε η Royal Dutch Shell και στο -0,86% η Total. Με απώλειες έκλεισε και ο μεταλλουργικός κλάδος, στον απόηχο της επιβράδυνσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα. Στο -2,1% βρέθηκε η Rio Tinto και στο -2,7% η BHP Billiton.

Με απώλειες και ο τραπεζικό κλάδος, με τη Santander να κλείνει στο -2,89% και τη Unicredit 6,26%.

Στον αντίποδα, με κέρδη 6,1% κινήθηκε η Prudential, ενώ με άνοδο 4,6% έκλεισε και η Ryanair, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία.

Με τον πιο αργό ρυθμό σε διάστημα τριών μηνών «έτρεξε» το Μάιο η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο σχετικός δείκτης, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 55,8 μονάδες το Μάιο κι ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διαμόρφωσή του στις 55,9 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο PMI ανήλθε στις 57,6 μονάδες, σχεδόν το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Μεγαλύτερη πτώση από όσο υπολογιζόταν κατέγραψε η ανεργία το Μάιο στη Γερμανία, με φόντο την αύξηση των εξαγωγών, δείγμα της ανάκαμψης της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 45.000 στα 3,25 εκατ., ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση του αριθμού των ανέργων μόλις κατά 17.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας η ανεργία στη Γερμανία το Μάιο υποχώρησε στο 7,7%, από 7,8%.

Αμετάβλητος στις 58 μονάδες, όπως και τον Απρίλιο, παρέμεινε ο μεταποιητικός PMI το Μάιο στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω επίπεδα είναι τα υψηλότερα σε διάστημα 15 ετών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στις 57,5 μονάδες.

Νευρικότητα στη Wall

Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου διαμορφώνονται οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς νευρικότητα έχει προκαλέσει αφενός ο καλύτερος των εκτιμήσεων δείκτη μεταποίησης, και αφετέρου οι απώλειες του ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά και τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας. Ιδιαίτερες ανησυχίες επικρατούν εξαιτίας των αποτυχιών περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικό.

Με χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκε τον Μάϊο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, σημάδι ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να μετριαστεί στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο Purchasing Managers’ Index υποχώρησε στο 53,9 από 55,7 τον Απρίλιο – εποχιακώς προσαρμοσμένος – ανακοίνωσε σήμερα η Federation of Logistics and Purchasing μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.

Οι εικασίες για τα μέτρα της κυβέρνησης στην ακίνητη περιουσία επηρεάζει την οικονομία με τη μείωση των πωλήσεων και των κατασκευών ενώ η κρίση στην Ευρώπη περιορίζει τη ζήτηση για εξαγωγές.

Έντονες είναι οι ρευστοποιητικές τάσεις στον κλάδο της ενέργειας, μετά τη βουτιά της τάξεως του 13% που σημείωσε η BP στο Λονδίνο. Απώλειες 7,5% για την Transocean, 9,1% για την Halliburton και 15% για την Anadarko Petroleum.

Με άνοδο 0,3% κινείται η Intel, ενώ στο +1,1% βρίσκεται η Bank of America.

Στο -1,3% η AIG, μετά την απόφαση της εταιρείας να μη δεχτεί τη χαμηλότερη προσφορά των 30,38 δις. δολαρίων για την ασιατική μονάδα της, ΑΙΑ, από την  Prudential.

Με απώλειες 1,2% κινείται η Alcoa, ενώ η Caterpillar υποχωρεί οριακά 0,1%, καθώς συμφώνησε να αγοράσει την Electro-Motive Diesel έναντι 820 εκατ. ευρώ. Στο -1,6% η United Technologies.

Στο -0,17% βρίσκεται η Hewlett-Packard, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας. «Βουτιά» 9,2% για τη Transocean.

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο. Αναλυτικά, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 59,7 μονάδες το Mάιο, από 60,4 μονάδες κατά το μήνα Απρίλιο, όπου "άγγιξε" το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 59 μονάδες. Ο βασικός δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε στις 59,8 μονάδες από 58,5 μονάδες, ενώ οι νέες παραγγελίες παρέμειναν σταθερές στις 65,7 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.