ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουγγαρία, SocGen, αμερικανικά μάκρο "βουλιάζουν" τα διεθνή χρηματιστήρια

16:44 - 04 Ιουν 2010 | Χρηματιστήρια
«Βουτιά» καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall, μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία στην αγοράς εργασίας, αλλά και τη ραγδαία πτώση του ευρώ και των ευρωαγορών.

Αναλυτικά, ο Dow Jones υποχωρεί 1,88% στις 10.062 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνει πτώση 1,63% στις 1.085 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 1,43% στις 2.270 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα για τις Microsoft και General Electric, στο -2,1% και στο -2,4%, αντίστοιχα, μετά τα κατώτερα των εκτιμήσεων στοιχεία.

Πτωτικά κατά 1,5% κινείται η Exxon Mobil, ενώ η Alcoa υποχωρεί 3%, μετά τη νέα πτώση του αργού πετρελαίου κατά 2,6% στς 72,69 δολάρια το βαρέλι.

Στο -3,5% η US Steel, καθώς η Goldman Sachs «έβγαλε» τη μετοχή της από την “conviction buy” λίστα της.

Απώλειες 2,9% καταγράφει η Bank of New York Mellon η οποία θα προβεί σε δημόσια προσφορά ύψους 700 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μίας μονάδας της PNC Financial Services έναντι 2,31 δισ. δολαρίων.

Στο 9,7% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο, από 9,9% τον Απρίλιο. Παράλληλα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 431.000.

Ωστόσο οι περισσότερες προσλήψεις ήταν προσωρινές και στο δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες παρέμειναν επιφυλακτικοί, με τις προσλήψεις να αγγίζουν μόλις τις 41.000. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 536.000 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά για τον ιδωτικό τομέα ανέμεναν 180.000 νέες θέσεις. Για την ανεργία, οι προβλέψεις την τοποθετούσαν υψηλότερα, στο 9,8%.

«Βυθίζεται» η Ευρώπη

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την  αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι φόβοι για χρεοκοπία της Ουγγαρίας, αλλά και οι φήμες για για σοβαρές απώλειες σε θέσεις παραγώγων της Societe Generale. «Βαρίδι» στις αγορές αποτελούν, ακόμη, τα κατώτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, κάτω από το χαμηλό τεσσάρων ετών υποχωρεί το ευρωπαϊκό νόμισμα αυτή τη στιγμή, με την τιμή του να διαμορφώνεται κάτω από τα 1,2045 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Στο Λονδίνο o FTSE υποχωρεί 1,42% στις 5.137 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,40% στις 5.970 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πτώση 2,32% στις 3.475 μονάδες. Στο -4,2% βρίσκεται ο δείκτης BUX του χρηματιστηρίου της Ουγγαρίας και στο -3,79% ο δείκτης Ibex 35 της Ισπανίας. Στο -3,85% ο δείκτης ATX της Αυστρίας.

Πτώση 1,75% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κι ενώ μια ημέρα νωρίτερα τερμάτισε τις συναλλαγές στο +1,4%. Ο δείκτης σημειώνει κέρδη για πέμπτη συνεχή ημέρα.

Πιθανή φαίνεται πως είναι η χρεοκοπία της Ουγγαρίας, με τις  δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της χώρας ότι η προηγούμενη παρουσίαζε «μαγειρεμένα» στοιχεία να δημιουργούν ισχυρές ανησυχίες. Σημειώνεται ότι το εθνικό νόμισμα της χώρας, το φιορίνι, έχει χάσει το 4,5% της αξίας του, τις δύο τελευταίες ημέρες, ενώ το χρηματιστήριο σημειώνει απώλειες άνω του 4%. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έσπευσε να δηλώσει ότι οι φήμες περί χρεοκοπίας δεν ευσταθούν και διαβεβαίωσε ότι δεν θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει «μία πάρα πολύ μικρή πιθανότητα» να αποφύγει μία ανάλογη με την Ελλάδα κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία είχε λάβει βοήθεια ύψους 25 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2008.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Ραγδαία πτώση καταγράφει η μετοχή της Societe Generale, εξαιτίας των ανησυχιών που επικρατούν στην αγορά για τις θέσεις που έχει λάβει ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος σε παράγωγα προϊόντα. Σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος της γαλλικής τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες, οι οποίες ασκούν έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο των ευρωαγορών, τονίζοντας ότι "εάν είχε η τράπεζα κάτι να πει, θα το είχε ήδη πει". Αύτη την ώρα, η μετοχή υποχωρεί κατά 7%.

Στο -4,59% βρίσκεται η Santander, ενώ στο -5,73% η BBVA. Στο -5,26% κινείται η UniCredit, στο -4,89% η Αxa.

Απώλειες 2,5% για την Aviva, παρά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε σε buy από neutral από τη Goldman Sachs.

Ωστόσο, με κέρδη ύψους 1,83% η BP, η οποία κάνει μία νέα προσπάθεια να κλείσει τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού. Με κέρδη ύψους 0,65% κινείται η Total και με 0,36% η Repsol.

Ανοδικά κατά 0,35% κινείται η France Telecom, η οποία δε θα προχωρήσει στη συγχώνευση της μονάδας της στη Orange Suisse με τη μονάδα της TDC's Sunrise στη Σουηδία.

Στο +0,8% βρίσκεται η Vodafone Group, καθώς η Exane BNP Paribas διατήρησε τη σύσταση «outperform» για τη μετοχή.

Κατά 0,2% αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, συγκρινόμενο με τα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2009. Στο +0,6% συγκρινόμενο με τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2009.

Οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία σημείωσαν κάμψη 0,4% το Μάιο. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο συνεχή μήνα που οι τιμές βαίνουν μειούμενες.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:13 - 04 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.