ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα «σήκωσε» την Ευρώπη και «έριξε» τη Wall

23:03 - 21 Ιουν 2010 | Χρηματιστήρια
Με απώλειες έκλεισε η Wall, καθώς ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,07% στις 10.443 μονάδες, ο S&P 500 έχασε κατά 0,39% στις 1.113,22 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,90% στις 2.289,09 μονάδες. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,92% στις 5.299,11 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX κέρδισε 1,22% στις 6.292,97 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC σημείωσε κέρδη 1,33% στις 3.736,15 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα στη Wall

Το σταδιακό «ξεκλείδωμα» της ισοτιμίας γουάν-δολαρίου δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ανέμενε τόσο καιρό η αμερικανική ηγεσία, καθώς η Wall αποδείχθηκε εύθραυστη μπροστά στις αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της κερδοφορίας του τεχνολογικού κλάδου. Με το που ξεκίνησε η Wall, oι κυριότεροι δείκτες κατέγραψαν άνοδο 1%, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Ωστόσο, όμως οι επενδυτές επανέφεραν την αρνητική όψη της απόφασης της Κίνας προβάλλοντας τις ανησυχίες τους για την πορεία των κλάδων λιανικής και τεχνολογίας.

Ανοδικά κατά 3,3% κινήθηκε η Alcoa, ενώ στο +3,2% βρέθηκε η Caterpillar.

Στο -3,8% βρέθηκε η BP. Ξεπέρασε τα 2 δισ. δολαρίων το ποσόν που έχει καταβάλει η BP για το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του Μεξικού, ενώ ο πετρελαϊκός κολοσσός ετοιμάζεται να απελευθερώσει κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων για να χρησιμοποιηθούν στην κάλυψη της ζημιάς.

Παράλληλα, όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η βρετανική εταιρεία, έχουν ήδη καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 105 εκ. δολαρίων στους πληγέντες. Βέβαια, η ΒΡ έχει κι άλλο μέτωπο ανοιχτό, καθώς η Αnadarco Petroleum, συνιδιοκτήτρια του κοιτάσματος, ισχυρίζεται πως η τεράστια οικολογική καταστροφή της 22ας Απριλίου οφείλεται στις "απερίσκεπτες ενέργειες" της BP.

Οι ιθύνοντες της Αnadarco κάνουν λόγο για αμέλεια αλλά και παραλείψεις στον τρόπο διαχείρισης του φρέατος. Με κέρδη 0,43% η Anadarco, παρά την υποβάθμιση των ομολόγων της από τη Moody’s σε «junk».

Κέρδη 0,6% για την Goldman Sachs η οποία ζήτησε περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία της κατάθεσης της στη SEC, σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει αναφορικά με τις συναλλαγές της στην αγορά αξιογράφων ενυπόθηκων δανείων.

Στο +1,3% η Walt Disney, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει η νέα της ταινία “Toy Story 3”. Την πρώτη μέρα προβολής της έκοψε εισιτήρια 109 εκατ. ευρώ σε ΗΠΑ και Καναδά.

Σύμφωνα με την Barclays η ανατίμηση του γουάν θα βοηθήσει περισσότερο την ίδια την Κίνα, και λιγότερο τις χώρες που σχετίζονται εμπορικά με αυτήν, όπως είναι οι ΗΠΑ. Η ανάπτυξη της Κίνας έχει αναπτύξει ήδη μεγάλη δυναμική ώστε να ανακοπεί, την ώρα που το κόστος εργασίας αυξάνεται και ο κλάδος του real estate μεγεθύνεται. Η προοπτική της ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου θα περιορίσει τις επιδράσεις πιθανής υπερθέρμανσης της οικονομίας της, καθώς θα περιορίσει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες τροφοδοτώντας την ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης.

Εννιά στα εννιά η Ευρώπη- Ράλι αλά κινεζικά

Την ένατη ανοδική συνεδρίαση στη σειρά κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στην ευρωπαϊκή αγορά, στον απόηχο της δέσμευσης του Πεκίνου ότι θα καταστήσει πιο ευέλικτο το κινεζικό νόμισμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να βελτιώσει το καθεστώς της ισοτιμίας του. Το ανοδικό σερί είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 11 μηνών, με τις τράπεζες και το μεταλλουργικό κλάδο να πρωταγωνιστούν. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 1,1%.

Το Πεκίνο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, να επιτρέψει στο γουάν να αυξήσει την αξία του ώστε να συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα.

Κατοχυρώνει τα κέρδη του το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, καταγράφοντας απώλειες 0,45% στα 1,2377 δολάρια έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Στο +6% η Vedanta Resources, στο +4.36% η Norsk Hydro και στο +3,24% η Nyrstar. Άνοδος 5,71% για τη Rio Tinto.

Με κέρδη κινήθηκε και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στο +3,1% η BMW, αλλά και 2,7% η Daimler, καθώς η προοπτική της αύξησης της ζήτησης στην Κίνα βελτιώνει το outlook των εταιρειών. Στο +5,4% και η Porsche, της οποία της σύσταση αναβάθμισε η Commerzbank σε hold από reduce προηγουμένως.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εταιρείες πώλησης ειδών πολυτελείας. Στο +5,47% η Swatch και στο +3,91% η Richemont.

Στο +2,1% η Akzo Nobel, μετά την πρόθεση της Corn Products International να αγοράσει τη μονάδα της National Starch από τη Akzo Nobel έναντι 1,3 δισ. δολάρια.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο μεταλλουργικός κλάδος, με την BHP Billiton να κλείνει στο +4,6% και τη Rio Tinto στο +5,3%.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:08 - 21 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.