ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Ευρώπη- Ακολουθεί και η Wall

19:05 - 28 Ιουν 2010 | Χρηματιστήρια
Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,50% στις 5.071,68 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX κέρδισε 1,43% στις 6.157,22 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC σημείωσε κέρδη 1,61% στις 3.576,45 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στη Wall, αφού ο Dow Jones κερδίζει 0,46% στις 10.190,89 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,71% στις 2.239,16 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,42% στις 1.081,31 μονάδες.

Ανοδικά οι ευρωαγορές

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις, παρόλο που μετά τη Σύνοδο της G20, οι επενδυτές βρέθηκαν σε διαδικασία αποτίμησης των όσων συζήτησαν και αποφάσισαν στο Τορόντο του Καναδά οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη. Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών, αντιστάθμισε ο βρετανικός τραπεζικός κλάδος, οδηγώντας τους δείκτες σε μεικτά πρόσημα.

Κέρδη 0,4% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 249,24 μονάδες. Την Παρασκευή ο δείκτης έκλεισε στο -0,6%, ενώ στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας μέτρησε απώλειες 2,8%. Στα 1,2344 δολάρια υποχωρεί το ευρώ, έναντι των 1,2380 δολαρίων την Παρασκευή.

Ισχυρές οι επιδόσεις των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών τη Δευτέρα, μετά τις απώλειες της Παρασκευής. Στο +1,72% η Daimler και στο +1,65% η Volkswagen.

Στο +1,2% βρέθηκε η BMW, στο +1,5% η Peugeot, η οποία αναβάθμισε το στόχο για τις πωλήσεις του μοντέλου της D53, αλλά και στο +1,9% η Porsche, μετά την αναβάθμιση σε «buy» από «sell».

«Αλμα» 7,1% κατέγραψε η Premier Oil. Με κέρδη 0,86% η Rio Tinto και με 1,09% η Antofagasta.

Στον αντίποδα, με απώλειες 3,2% κινήθηκε η Standard Chartered, η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κέρδη της να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα κατά α΄ εξάμηνο. Στο -1,23% η HSBC Holdings και στο -3,51% η RBS.

Στο +2,2% η Banco Popolare, μετά τη σύσταση της μετοχής της σε «buy» από τη Societe Generale.

Απώλειες 3,6% για τη γερμανική Q-Cells, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε sell από neutral από τη Goldman Sachs.

Πτώση ύψους 0,5% σημείωσε ο δείκτης των δεικτών στην ευρωζώνη κατά το μήνα Μάιο, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 109,7 μονάδες, σημειώνοντας κάμψη μετά από 14 μήνες ανόδου. Σύμφωνα με στοιχεία του Conference Board, η οικονομική ανάκαμψη έφτασε σε υψηλό κατά το β’ τρίμηνο του 2010, αλλά αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,8% τον Απρίλιο.

Οριακή άνοδο τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατά το μήνα Ιούνιο, λόγω της αύξησης τιμών σε καύσιμα και πετρελαιοειδή προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 0,1% έναντι του Μαΐου και 0,9% σε ετήσια βάση, ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών.

Κέρδη στη Wall

Ανετράπη το αρνητικό κλίμα στην αμερικανική αγορά, καθώς η άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να εξετάσει την υπόθεση περί αποζημιώσεων των καπνοβιομηχανιών στην αμερικανική κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή δημιούργησε θετικές προσδοκίες για την κερδοφορία των βιομηχανικών στους επενδυτές, μετά τη «θολή εικόνα» που άφησαν οι ανακοινώσεις για τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Απώλειες ύψους 0,83% για τη Kraft, η οποία αναμένεται να πουλήσει τις επιχειρήσεις της Cadbury στην Πολωνία στη Lotte Group.

Στο -0,56% βρίσκεται η J.P. Morgan.

Με κέρδη ύψους 1,35% κινείται η Coca-Cola, με 1,03% η Cisco Systems, ενώ οριακά στο -0,01% βρίσκεται η Chevron.

Ανοδικά κατά 1,55% κινείται η BP, παρότι ανακοίνωσε πως το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού θα κοστίσει 2,65 δισ. δολάρια, περίπου 300 εκατ. δολάρια περισσότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Άνοδο ύψους 0,4% εμφάνισε το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάϊο, ενώ οι προσωπικές δαπάνες ανήλθαν κατά 0,2%. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα μετά φόρων κατέγραψαν άνοδο 0,5% κατά το μήνα Μάιο, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης για τα αμερικανικά νοικοκυριά «άγγιξε» υψηλό οκτώ μηνών. Η αύξηση αποδίδεται στις συνεχιζόμενα χαμηλές τιμές και στην μικρή βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας.

Στις 0,21 μονάδες υποχώρησε το Μάιο ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed, από  0,25 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Chicago Federal Reserve. Πάντως, ο κινητός μέσος όρος των τριών μηνών αυξήθηκε στις 0,25 μονάδες από 0,05 μονάδες. Σημειώνεται πως τα μεγέθη άνω του 0,2 αντιστοιχούν σε ανάκαμψη μετά από ύφεση, καταδεικνύοντας πως παραμένει σταθερά σε ανάκαμψη η οικονομία των ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι αρνείται να εξετάσει την υπόθεση που εμπλέκει πέντε βιομηχανίες καπνού και την διοίκηση Ομπάμα η οποία προσπαθεί να κερδίσει 280 δισεκατομμύρια δολάρια για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στην υγεία εδώ και 40 χρόνια.

Με την άρνηση του να εξετάσει την υπόθεση τα τελευταία 12 χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, στερεί από την αμερικανική διοίκηση τις αποζημιώσεις από τις καπνοβιομηχανίες οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε ακόμη να καταγγείλει τις συνέπειες που έχει ο καπνός στην υγεία ενώ δεν ασχολήθηκε με την απόφαση του Εφετείου που αναφέρει ότι οι καπνοβιομηχανίες έχουν πει ψέματα στους καπνιστές σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος.

Νευρικότητα προκαλεί το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, οι ανεπτυγμένες οικονομίες οφείλουν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κατά 50% μέχρι το 2013 και να σταθεροποιήσουν το λόγο του χρέους προς ΑΕΠ έως το 2016. Οι «20» απαιτούν επίσης από τις τράπεζες να ενισχύσουν σημαντικά τη ρευστότητά τους μέχρι το 2012.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.