ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιρλανδικά, ουγγρικά σύννεφα «σκιάζουν» τις ευρωαγορές

11:59 - 19 Ιουλ 2010 | Χρηματιστήρια
Πιέσεις ασκούνται στην πρεμιέρα της νέας εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και των αμφιβολιών για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Απώλειες 0,19% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600. Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων ο δείκτης έχει απωλέσει 3,1%. Στα 1,2966 δολάρια το ευρώ.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,03% στις 5.157 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX χάνει 0,10% στις 6.027 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC σημειώνει κέρδη 0,17% στις 3.506 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο τραπεζικός κλάδος, με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στις 23 Ιουλίου, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests 91 ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσαν το πρόγραμμα στήριξης της Ουγγαρίας, που δημιουργήθηκε το 2008 για να διασωθεί η χώρα από την οικονομική κατάρρευση, προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Η αναστολή των συζητήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ με την Ουγγαρία σημαίνει ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλέπονται στο πλαίσιο του πακέτου των 25,1 δισ. δολαρίων, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως "δίχτυ ασφαλείας" μέχρι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας.

«Κερασάκι στην τούρτα» η σημερινή υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας, από Αα1 ας Αα2, από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s. Σταθερό το outlook.

«Η σημερινή υποβάθμιση οφείλεται κυρίως στη σταδιακή αλλά σημαντική εξασθένιση της οικονομικής ισχύος της ιρλανδικής κυβέρνησης –γεγονός που αντανακλάται στην επιδείνωση της ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της», δήλωσε ο Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, Senior Credit Officer της Moody's και επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Ιρλανδίας. Η Moody's εκτιμά ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ιρλανδίας θα κυμανθεί χαμηλότερα από την ιστορική τάση για τα επόμενα τρία έως πέντε έτη. Όπως δήλωσε, ο τραπεζικός κλάδος και ο κλάδος των ακινήτων –που αποτέλεσαν τις ατμομηχανές της ανάπτυξης τα χρόνια πριν την κρίση στη χώρα– δεν θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στη συνολική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.