ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν άντεξε τις πιέσεις η Wall- Κέρδη στην Ευρώπη

23:07 - 23 Αυγ 2010 | Χρηματιστήρια
Πτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες, αφού ο Dow Jones βρέθηκε στο +0,39% στις 10.174 μονάδες, κατά 0,9% στις 2.159 μονάδες υποχώρησε ο Nasdaq, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,4% στις 1.067 μονάδες. Από την άλλη μεριά με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,76% στις 5.234,84 μονάδες, ο CAC 40 βρέθηκε στο +0,77% στις 3.553,23 μονάδες, ενώ ο DAX ενισχύθηκε 0,10% στις 6.010,91 μονάδες.

Απώλειες στη Wall

Μετά από μία νευρική συνεδρίαση, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, καθώς την πτώση του τεχνολογικού κλάδου, δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν το πλήθος των εταιρικών deals που ανακοινώθηκαν σήμερα. Στο εντυπωσιακό +34% βρέθηκε η 3PAR, καθώς η Hewlett-Packard υπέβαλλε προσφορά εξαγοράς της, ξεπερνώντας αυτήν της Dell. Η HP υπέβαλε προσφορά εξαγοράς ύψους 1,6 δισ. δολ., πάνω από την προσφορά 1,15 δισ. δολ. της Dell. Ειδικότερα, αν προχωρήσει το deal, η HP θα καταβάλει 24 δολ. ανά μετοχή της 3PAR, ποσό που αντιστοιχεί σε premium 33,3% της τιμής κλεισίματος της μετοχής στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η Hewlett-Packard υποχώρησε 2,7%, συμπαρασύροντας σε απώλειες τον τεχνολογικό κλάδο. Πτώση 1,1% για την Intel και 1% για την Cisco Systems.

Κατά 1,8% ενισχύθηκε η ILFC. Η θυγατρική της AIG ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αποπληρωμή κρατικών δανείων ύψους 3,9 δισ. δολ. στη Fed Νέας Υόρκης.

Στο +2,5% βρέθηκε η First Solar, τη σύσταση της οποία αναβάθμισε σε “buy” από “neutral” προηγουμένως η UBS.

Απώλειες που φτάνουν το 23% σημείωσε η Jazz Pharmaceuticals, μετά την αποτυχία της λάβει την τελική έγκριση της Αμερικανικής Επιτροπής Φαρμάκων για ένα νέο φάρμακο της.

Στις 0 μονάδες ενισχύθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed, από -0,7 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Chicago Federal Reserve. Επιπλέον, ο κινητός μέσος όρος των τριών μηνών μειώθηκε στις -0,17 μονάδες από -0,12 μονάδες. Σημειώνεται πως τα μεγέθη άνω του 0,2 αντιστοιχούν σε ανάκαμψη μετά από ύφεση, καταδεικνύοντας την αναιμική φύση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

"Η μείωση του τραπεζικού δανεισμού, ιδιαίτερα προς τις μικρές επιχειρήσεις είναι σημαντική πηγή ανησυχίας", σημείωσε ο Thomas Hoenig πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Kansas City. Πρόσθεσε παράλληλα ότι "με βάση τα τελευταία στοιχεία οι τοπικές τράπεζες έχουν κάνει καλύτερη δουλειά στην εξυπηρέτηση των αναγκών των κοινοτήτων καθώς αύξησαν τα συνολικά δάνεια τους κατά 2% σε σύγκριση με μείωση 6% για τις μεγαλύτερες τράπεζες".

Κέρδη στην Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα deals των SABMiller, HSBC και Potash να στηρίζουν το θετικό κλίμα. Η μεγαλύτερη των αναμενόμενων πτώση του σύνθετου δείκτη PMI και η προειδοποίηση για υποβάθμιση των οικονομιών της ευρωζώνης από τη Moody’s, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το θετικό κλίμα.

Στο +0,6% βρέθηκε ο δείκτης Stoxx Europe 600 στις 253,65 μονάδες, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων επτά βδομάδων.

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο για περαιτέρω υποβαθμίσεις των οικονομιών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, καθώς εκτιμά πως η ανάπτυξη της οικονομίας της θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες του κόσμου, λόγω της ανάγκης για περικοπές δαπανών και αποπληρωμής χρέους.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s σχετικά με το outlook των ευρωπαϊκών κρατών, τα κράτη που είναι αντιμέτωπα με ιδιαίτερα ισχυρή απομόχλευση ενδεχομένως να δεχθούν νέες αρνητικές πιέσεις στις αξιολογήσεις τους στο μέλλον, αναλόγως με το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία.

Η Moody’s σημειώνει στην έκθεσή της ότι θα παρακολουθεί στενά τα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο αυτά έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ανάπτυξη. «Οι αξιολογήσεις των χωρών που ακολουθούν αυτό το δρόμο είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα», τονίζει ο διεθνής οίκος.

Στην κατάθεση πρότασης για την εξαγορά της θυγατρικής παραγωγής μπύρας της Foster Group, της Carlton & United Breweries, πρόκειται να προχωρήσει η SABMiller, έναντι 7 δισ. στερλίνων (10,9 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times. Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρι πως η SABMiller ίσως καταθέσει πρόταση για τη συγκεκριμένη μονάδα, προτού εισαχθεί στο χρηματιστήριο ως ξεχωριστή εταιρεία. Στο -0,70% κινήθηκε η SABMiller, ενώ στο +7,56% η Foster Group.

Κατά 3,6% ενισχύθηκε η Old Mutual, μετά την ανακοίνωση της HSBC για συνομιλίες με την πρώτη για την εξαγορά του 70% της Nedbank. Στο +0,6% η βρετανική τράπεζα.

Με κέρδη κινείται ο μεταλλευτικός κλάδος, εν μέσω αισιοδοξίας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστραλία θα ακυρώσει τα σχέδια για νέο φόρο επί των μεταλλευτικών εταιρειών. Στο +1% η Rio Tinto, ενώ στο +0,7% η BHP Billiton.

Ακόμη, στο +0,5% βρέθηκε η Potash, η οποία προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία την επιθετική εξαγορά της BHP Billiton. Η καναδέζικη εταιρία έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με την κινεζική Sinochem Group και τη βραζιλιάνικη Vale.

Με κέρδη 3,7% κινήθηκε η Petrofac, μετά τα υπερδιπλάσια κέρδη που εμφάνισε κατά το α’ εξάμηνο.

«Άλμα» 11% κατέγραψε η Sky Deutschland, η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης με σκοπό την ενοποίηση των δραστηριοτήτων διανομής.

Σε χαμηλό δύο μηνών, στις 56,1 μονάδες, υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI στην ευρωζώνη κατά το μήνα Αύγουστο, από 56,7 μονάδες κατά τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Markit. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν κάμψη στις 56,3 μονάδες. Αναλυτικά, ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 55,6 μονάδες από 55,8 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταποίησης κατέγραψε πτώση στις 55 μονάδες από 56,7 μονάδες.

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ανήλθε ο σύνθετος δείκτης PMI στη Γερμανία, κατά το μήνα Αύγουστο, ωθούμενος από τη αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 59,3 μονάδες έναντι 59 μονάδων κατά το προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό 36 μηνών στις 58,5 μονάδες από 56,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε σε χαμηλό 6 μηνών στις 58,2 μονάδες από 61,2 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.