ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο ο DAX έκλεισε με απώλειες στις διεθνείς αγορές

23:06 - 10 Σεπ 2010 | Χρηματιστήρια
Μικρά κέρδη σημείωσαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 10.462,50 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στο +0,30% στις 2.242,80 μονάδες και ο S&P κέρδισε 0,55% στις 1.110,38 μονάδες. Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στις ευρωαγορές, καθώς στο Λονδίνο o FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,14% στις 5.501,64 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,11% στις 6.214,77 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,10% στις 3.725,82 μονάδες.

Μικρά κέρδη στη Wall

Με «ανεμικά» κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall καθώς ναι μεν ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία, ωστόσο δεν ανακοίνωσε κανένα συγκεκριμένο μέτρο. Το κλίμα ήταν στην αρχή της συνεδρίασης νευρικό, ενώ στη διαμόρφωση των προσήμων βοήθησαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τα αποθέματα χονδρικής και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν κέρδη αν και μικρά. Ο Dow κέρδισε 0,13%, ο Nasdaq 0,43% και ο S&P 500 0,57%.

Με κέρδη κινήθηκε ο ενεργειακός κλάδος, μετά την ανάκαμψη του αργού πετρελαίου πάνω από τα 75,5 δολάρια. Στο +1,2% βρέθηκε η Chevron και στο +0,4% η ConocoPhillips. Κέρδη 1,8% και για την Schlumberger, της οποίας τη σύσταση αναβάθμισε η HSBC Holdings σε “overweight” από “neutral”.

Στο +6,2% η Moody’s, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη S&P 500. Η σύσταση του οίκου αξιολόγησης αναβαθμίστηκε σε overweight από neutral προηγουμένως από την Piper Jaffray.

Στον αντίποδα, βαρίδι στους δείκτες στάθηκε το -7,6% της National Semiconductor, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις δευτέρου τριμήνου χρήσης θα διαμορφωθούν στα 415 εκατ. δολάρια, από 420,6 εκατ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές

Στο -2,4% και η Adobe Systems, μετά την μείωση της αξιολόγησης της σε equal- weight από overweight προηγουμένως από τη Morgan Stanley. Ο οίκος μείωσε και τη σύσταση της Dell σε underweight από equal-weight προηγουμένως, οδηγώντας τη μετοχή της εταιρείας στο -3%.

Βγήκε, σήμερα, στην επίθεση κατά των Ρεπουμπλικάνων ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ρίχνοντας και νέες ιδέες για να αναθερμανθεί η άτονα ανακάμπτουσα αμερικανική οικονομία, αυξάνοντας τις εκλογικές προοπτικές των Δημοκρατικών, ανά Πολιτεία, για τις "ενδιάμεσες" εκλογές της 2ας Νοεμβρίου για την ανανέωση του Κογκρέσου. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν "δείχνουν" μία ολοένα αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών έναντι της οικονομικής πολιτικής, που ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί.

Σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους και "ότι είναι το κόμμα των πλουσίων" και ότι "παρακωλύουν όλες του τις μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό πεδίο".

Επίσης, ευθέως κατηγόρησε τον προκάτοχό του στο αξίωμα Τζορτζ Μπους τον νεότερο "για την τρομερή οικονομική κρίση και ύφεση, που ακόμα και σήμερα παλεύουμε, για να βγούμε απ αυτήν".

"Η 'τρύπα' που δημιούργησε αυτή η ύφεση στην οικονομίας μας ήταν τεράστια, δεν κλείνει ακόμα όσο κι αν αναπτύσσεται η οικονομία μας, τώρα", επισήμανε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας νέες φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη από τον Οκτώβριο κιόλας.

"Δεν θα αφήσω τη μεσαία τάξη όμηρο των Ρεπουμπλικάνων, μόνον για να θησαυρίζουν οι δισεκατομμυριούχοι", τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποσαφήνισε ότι "τελειώνουν οι φοροαπαλλαγές της εποχής Μπους για τους πλούσιους" και υπενθύμισε ότι "σχεδόν κάθε οικονομικό μέτρο, που η κυβέρνησή του λαμβάνει, είναι στην κατεύθυνση της πάταξης της ανεργίας".

Πράγματι, πολλοί αναλυτές εικάζουν ότι η υψηλότερη για μία γενιά ανεργία στις ΗΠΑ (κοντά στο 10% του 'ενεργού' της πληθυσμού, επίσημα) θα ρίξει τα ποσοστά των Δημοκρατικών στις προσεχείς εκλογές για το Κογκρέσο. Σχολιάζουν, ακόμα, ότι το 'μήνυμα' Ομπάμα είναι ότι, με την οικονομία σε τόσο άσχημη κατάσταση, "μόνον οι Δημοκρατικοί, πλειοψηφούντες εκ νέου στο Κογκρέσο, θα μπορέσουν να τερματίσουν" αυτό το αρνητικό οπωσδήποτε οικονομικό 'σκηνικό'.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Ομπάμα ανήγγειλε ότι η "πολύ επικοινωνιακή" τηλε-σχολιάστρια κυρία Ωστεν Γκούλσμπι αναλαμβάνει, άμεσα, επικεφαλής του επιτελείου του των οικονομικών συμβούλων στον Λευκό Οίκο.

Τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2008 σημείωσαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Ιούλιο από οριακή αύξηση 0,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. . Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,4%.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων αυξήθηκαν κατά 0,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την αύξηση 0,9% τον Απρίλιο. Τον Ιούνιο οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι πωλήσεις κατά 12,7%.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ιδιαίτερη νευρικότητα και μεικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις έντονες ανησυχίες των επενδυτών για την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου να 'αντιμάχονται' την άνοδο της Nokia και τα ενθαρρυντικά μάκρο από τις ΗΠΑ.

Οριακή ήταν η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 ο οποίος έκλεισε στις 265,08 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,35%, ενώ ο DAX κέρδισε 1,3% και ο CAC 1,46%

Πληροφορίες που διαχέονται στα ξένα μέσα ενημέρωσης θέλουν τη Deutsche Bank να εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως και 9 δισ. ευρώ. Τα δημοσιεύματα θέλουν τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας να έχει ήδη προσεγγίσει επενδυτικές τράπεζες, προκειμένου να αποτιμήσει το ενδιαφέρον τους.

Η Deutsche Bank έχει κατά το παρελθόν εκφράσει το ενδιαφέρον της να αυξήσει το μερίδιό της στη Deutsche Postbank αλλά και να συμμορφωθεί με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που προστάζει η νομοθεσία, με τους αναλυτές να προσανατολίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση την κίνηση αυτή.

Η Deutsche Bank έχει την επιλογή να αυξήσει το μερίδιο που κατέχει στην Deutsche Postbank (σχεδόν 30%), η χρηματιστηριακή αξία του οποίου εκτιμάται στα 5,6 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ανώτατο στέλεχος της Deutsche Bank είχε δηλώσει στη διάρκεια παρουσίασης σε επενδυτές ότι η τράπεζα θα προχωρούσε σε αύξηση κεφαλαίου στη μοναδική περίπτωση που θα ήθελε να πραγματοποιήσει εξαγορές.

Απώλειες 4,8% για τη Deutsche Bank, ενώ άνοδος 4,3%, στον αντίποδα, για τη Deutsche Postbank. Σημαντικός ο αντίκτυπος και στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Στο -2,6% η Commerzbank, στο -1,3%  η Societe Generale.

Κατά 2,1% και 1,7% ενισχύθηκαν Peugeot Citroen και Renault αντίστοιχα. Οι δύο γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες πρόκειται να προεξοφλήσουν στο γαλλικό κράτος το ένα τρίτο των κρατικών δανείων που τους χορηγήθηκαν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση στο πλαίσιο του κυβερνητικού πακέτου στήριξης. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, με ξεχωριστές ανακοινώσεις, οι δύο όμιλοι θα καταβάλουν από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έκαστος και εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα τους επιτρέψει να μειώσουν τις οικονομικές επιβαρύνσεις.

‘Αλμα’ 1,9% για τη Nokia. Ο φιλανδικός κολοσσός προσλαμβάνει τον Καναδό Stephen Elop, πρώην στέλεχος της Microsoft, για τη θέση του - παραδοσιακά Φιλανδού - προέδρου και CEO της εταιρείας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Apple. Το iPhone της Apple έχει ‘βυθίσει’ τη μετοχή της Nokia τα τελευταία τρία χρόνια, με τη χρηματιστηριακή της αξία να έχει μειωθεί κατά 48 δις. ευρώ (60 δισ. δολ).

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα ίδια επίπεδα με ένα μήνα νωρίτερα παρέμειναν οι τιμές παραγωγού στη Βρετανία κατά το μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 4,7% . Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο κατά 0,2% και ετήσια κατά 4,9%. Τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού είχαν ενισχυθεί κατά 0,1%, σε μηνιαία βάση και κατά 5% σε ετήσια.

Επιπλέον, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών αναρριχήθηκαν οι τιμές κατοικίας τον Αύγουστο στη Βρετανία, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Acadametrics. Ειδικότερα, το μέσο κόστος μιας κατοικίας τον Αύγουστο σε Αγγλία και Ουαλία διαμορφώθηκε στις 222,454 στερλίνες (344,000 δολάρια), ήτοι άνοδος 0,2% σε σχέση με τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση οι τιμές ενισχύθηκαν κα΄τα 7,7%.

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Γαλλία κατά το μήνα Ιούλιο, χάρη κυρίως στην ανάκαμψη στις αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 0,9% από μείωση κατά 1,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,7%. Η παραγωγή στις αυτοκινητοβιομηχανίες αυξήθηκε κατά 6,7% τον Ιούλιο, από 'βουτιά' κατά 6,5% τον Ιούνιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:14 - 10 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.