ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτω η Ευρώπη - Πάνω η Wall

19:08 - 15 Σεπ 2010 | Χρηματιστήρια
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,21% στις 5.555,56 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έχασε 0,22% στις 6.261,87 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,50% στις 3.755,64 μονάδες. Αντίθετα, προσπάθεια αντίδρασης σημειώνεται στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,24% στις 10.552,15 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,14% στις 2.292,95 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,01% στις 1.121,10 μονάδες.

Απώλειες στην Ευρώπη

«Βαρίδια» τελικά αποδείχθηκαν οι εταιρείες Drax και Logitech International για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς η υποβάθμιση τους από τους αναλυτές παρέσυρε τις ευρωαγορές σε αρνητικά πρόσημα. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν περισσότερο διερευνητική μετά από την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να παρέμβει τελικά στη συναλλαγματική ισοτιμία γιεν/δολαρίου ώστε να ανακόψει την άνοδο του νομίσματος της.

Απώλειες 0,3% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 265,74 μονάδες.

Στα 1,2993 δολάρια το ευρώ, αν και νωρίτερα βρέθηκε πάνω από τα «ψυχολογικό όριο» των 1,30 δολαρίων, επίπεδο το οποίο ήδη «κατέκτησε» από χθες.

Υπό πίεση ο φαρμακευτικός κλάδος. Απώλειες 1,1% για τη γερμανική Merck, 1% για την AstraZeneca.

Κατά 0,3% υποχώρησε η GlaxoSmithKline, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε hold από buy, από τη Jefferies International.

Απώλειες 1,4% για την Nokia, μετά την υποβάθμιση της μετοχής σε ‘’sell” από ‘’hold” από τη Citigroup.

Στο -3,8% η Drax, μετά την υποβάθμιση σε ‘’underweight’’ από ‘’neutral’’ από τη JPMorgan και σε ‘’neutral’’ από ‘’buy’’ από τη Goldman Sachs.

Η υποβάθμιση σε neutral της Logitech από την Goldman Sachs οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας στο -3%

Στον αντίποδα, άνοδος 6,7% για τη Next, μετά την ανακοίνωσή της ότι ενισχύθηκε η κερδοφορία της, καθώς και ότι αυξάνει το μέρισμα.

Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών. Κέρδη 3,6% για την Peugeot και 1,9% για τη Renault. Η Morgan Stanley προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της Peugeot από underweight, σε overweight.

Σταθερός παρέμεινε ο αριθμός των απασχολουμένων στην ευρωζώνη και την ΕΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, 220,7 εκατ. άντρες και γυναίκες απασχολούνταν στην ΕΕ το β’ τρίμηνο, εκ των οποίων 144,3 εκατ. εργάζονταν στην ευρωζώνη. Σε ετήσια βάση, η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,6% σε ευρωζώνη και ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στο 1,6% διαμορφώθηκε - σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση - ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, έναντι 1,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Απρόσμενη αύξηση κατέγραψε κατά τον μήνα Αύγουστο ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλλαν αίτηση προκειμένου να λάβουν επίδομα ανεργίας στη Βρετανία. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο που καταγράφεται αύξηση. Ειδικότερα, ο αριθμός των Βρετανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 2.300 στα 1,4663 εκατ., την ώρα που οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν πτώση κατά 5.000. Στη διάρκεια του τριμήνου που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, η ανεργία στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 7,8%, έναντι 7,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Μικρά κέρδη στη Wall

Σε θετικό έδαφος βρίσκονται οι αμερικανικοί δείκτες, ενώ δε λείπει και η νευρικότητα που προκαλεί στους επενδυτές τα απογοητευτικά στοιχεία για μεταποίηση, βιομηχανική παραγωγή και τιμές εισαγωγών και τη μονομερή κίνηση παρέμβασης της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος, που έστειλε το δολάριο σε κέρδη 3% έναντι του γιεν.

Στήριξη στους δείκτες παρέχει ο τεχνολογικός κλάδος, με τη Hewlett-Packard να κερδίζει 1,3% και τη Cisco Systems να βρίσκεται στο +0,9%. Τα δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου που θέλουν τη δημιουργό του λειτουργικού συστήματος Linux, Novell να έχει έρθει σε συμφωνία για την πώληση της, οδηγεί τη μετοχή στο +5,9%

Στον αντίποδα όμως βρίσκεται η Micron Technology η οποία μετά την υποβάθμιση της Goldman Sachs neutral από buy προηγουμένως, οδηγεί τη μετοχή της στο -4,5%.

Παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2004 πραγματοποίησε η ιαπωνική κυβέρνηση, μετά την πρωτοφανή άνοδο του γιεν σε υψηλά 15 και 9 ετών έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αντίστοιχα. «Έχουμε παρέμβει στην αγορά. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κίνηση της αγοράς και θα δράσουμε αποφασιστικά», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών.

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ κατά το μήνα Αύγουστο, αν και μειώθηκε από τον Ιούλιο. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Federal Reserve. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,1%. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5%, ενώ η εργοστασιακή δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 0,2%.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε αύξηση κατά 0,6%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Fed. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο κατά 1%.

Απρόσμενα μεγάλη πτώση παρουσίασε η μεταποίηση στην περιοχή της Νέας Υόρκης κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης Empire State υποχώρησε στις 4,1 μονάδες από 7,1 μονάδες τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για οριακή υποχώρηση στις 7 μονάδες.

Ακόμη, ο δείκτης παραγγελιών αυξήθηκε στις 4,33 μονάδες από τις 2,71 μονάδες, ενώ ο δείκτης των παραγγελιών διαμορφώθηκε στις -0,27 μονάδες από τις -11,50 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε, ανερχόμενος στις 14,93 μονάδες από τις 14,29 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε στις 31,34 μονάδες από τις 35,71 μονάδες τον Αύγουστο.

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατα 0,3%.Η αύξηση στις τιμές εισαγωγών οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων που ανέβηκαν κατά 1,7%, ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 4,1% - που είναι και η μικρότερη ετήσια αύξηση από το Νοέμβριο του 2009 - με τις τιμές καυσίμων να κερδίζουν 9,1% και στα υπόλοιπα προϊόντα άνοδο 2,9%. Οι τιμές εξαγωγών σημείωσαν άνοδο κατά 4,1%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.