ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια κουβέντα μόνο φτάνει "αεροπλάνο" να με κάνει

14:16 - 16 Ιουν 2006 | Χρηματιστήρια
Δυστυχώς οι αναταράξεις στις αγορές δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Είναι όμως σημαντικό ότι μία μόνο φράση του αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη (FED) Β. Bernanke. ότι δηλαδή «παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους στις τιμές» ήταν αρκετή για να αποσυμπιέσει το ελατήριο της καχυποψίας και να εκτινάξει τις τιμές όλων των μετοχών σε όλα σχεδόν ταυτόχρονα τα χρηματιστήρια του πλανήτη.

 

Είναι προφανές ότι οι αιτίες που οδήγησαν σε πτώση τις τιμές των μετοχών αλλά και των εμπορευμάτων δεν έχουν εξαφανισθεί. Όπως επίσης είναι προφανές ότι οι ίδιες αυτές αιτίες υπήρχαν και την περίοδο της τρελής ανόδου των τιμών. Η πρόσφατη μεγάλη διόρθωση, μίνι κραχ το είπαν πολλοί- των αγορών δεν είχε αφορμή αλλά είχε αίτια. Τα αίτια αυτά εξακολουθούν να υφίστανται. Ο ίδιος ο B. Bernanke κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο EconomicClub του Σικάγο εξήγησε ότιοι ενεργειακές τιμές θα παραμείνουν υψηλές για μακρύ χρονικό διάστημα.

Μέχρι τις 29 Ιουνίου, μέχρι δηλαδή την ημέρα που ο Bernanke θα μετατρέψει τα λόγια και τις εκτιμήσεις σε πράξη, δηλαδή σε νέα –την 17η σε 18 μήνες- άνοδο των επιτοκίων του δολαρίου στο 5,25% οι αγορές θα κινούνται νευρικά και ανορθόδοξα.

Θα δούμε μεγάλα σκαμπανεβάσματα τιμών μέχρι να βρεθούν οι νέες ισορροπίες. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.

Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις δεν πρέπει να μας παρασύρουν. Δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες αλλά αυτή δεν είναι κατάλληλη εποχή για να βγάλετε «γρήγορα λεφτά» με στόχο τις θερινές σας διακοπές…


Χρήστος Ν. Κώνστας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.