ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη έδωσε η παραίτηση Μουμπάρακ στις διεθνείς αγορές

00:01 - 12 Φεβ 2011 | Χρηματιστήρια
Η αβεβαιότητα που επικρατούσε στην Ευρώπη και αντανακλούσαν τα ταμπλό σχετικά με την πολιτική σκηνή της Αιγύπτου έλαβε τέλος και μαζί της «εξανεμίστηκαν» και οι μέχρι πρότινος απώλειες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια! Η είδηση ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτείται τελικά από την εξουσία, ενώ χθες αργά το βράδυ ο ίδιος δήλωνε αμετακίνητος από τη θέση του, οδήγησε τους βασικούς δείκτες στο «πράσινο»! Οι ευρωαγορές έκλεισαν με κέρδη και μάλιστα με το Λονδίνο να κινείται υψηλότερα των υπολοίπων, ενώ ο CAC τερμάτισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με οριακή άνοδο.

Στο μεταξύ, ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στη Wall, παρόλο που η ανακοίνωση αμερικάνικων αρνητικών εταιρικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου αποτέλεσαν «βαρίδι» για την αμερικάνικη αγορά.

Παράλληλα, τόσο τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε η Nokia, όσο και και η υποβάθμιση έξι ιρλανδικών τραπεζών, στην οποία προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, συνέβαλαν στις πτωτικές τάσεις που επικρατούσαν μέχρι λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών στην Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε κατά 0,70% και έκλεισε στις 6.062 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με οριακή άνοδο τάξεως 0,15% στις 4.101 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 7.371 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης FTSE έκλεισε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με κέρδη 1,7% και ο CAC με 1,7%, ενώ ο DAX κέρδισε μόλις 3,7%

Στη Wall, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε κατά 0,31% υψηλότερα στις 12.267 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,56% στις 1.329 μονάδες και τέλος, ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 2.810 μονάδες.Ανοδική ήταν η πορεία των δεικτών σε επίπεδο εβδομάδας. Ο Dow κέρδισε 1,5%, ο Nasdaq 1,4% και ο S&P 500 1,3%.

Την παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλειμάν, με τις εξουσίες να μεταφέρονται στον ανώτατο συμβούλιο του στρατού.Από χθες η κατάσταση ήταν εκρηκτική, ενώ σήμερα στο Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, εξαγριωμένοι διαδηλωτές μετά την προσευχή της Παρασκευής, άρχισαν να περικυκλώνουν κυβερνητικά κτήρια. Την ίδια ώρα ο Μουμπάρακ με την οικογένεια του εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα για την κατοικία του στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στην υποβάθμιση έξι ιρλανδικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, καθώς εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να εκλεχθεί αυτό το μήνα ενδέχεται να μην προσφέρει την ίδια ρευστότητα με την προηγούμενη στις τράπεζες. Η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση των Bank of Ireland, Allied Irish Banks, EBS Building Society, Irish Life & Permanent, Anglo Irish Bank και Irish Nationwide Building Society.

Στο μεταξύ, με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντάται σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του γαλλο-γερμανικού οικονομικού και δημοσιονομικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, αντικείμενο των συνομιλιών είναι επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και η γαλλική προεδρία στην ομάδα G-20.

Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Νokia και η υπ'αριθμόν 1 εταιρία παραγωγής λογισμικού παγκοσμίως, Μicrosoft, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιπαρατεθούν στη σύμπραξη της εταιρίας διαδικτυακών υπηρεσιών Google και της εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού Apple, στη μάχη για την επικράτηση τους στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών (smartphones), χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα λογισμικού Windows Phone. Η Nokia έχει χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στην υψηλών περιθωρίων κέρδους αγορά έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών, έναντι συσκευών όπως το iPhone της Apple αλλά και προϊόντων που βασίζονται στην πλατφόρμα της Google, Android.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.