ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαφοροποιήθηκε η Wall – Πάνω από 12.000 μονάδες και πάλι ο Dow – Στη σκιά της Συνόδου οι απώλειες της Ευρώπης

00:02 - 12 Μαρ 2011 | Χρηματιστήρια
Τα καλά «μαντάτα» από τις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας την Τετάρτη σε συνδυασμό με την ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καταγράφει δειλά σημάδια ανάκαμψης της αγοραστικής δύναμης. Υπό αυτό το πρίσμα οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, διαφοροποιημένοι από τις ρευστοποιήσεις στις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη.
Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 12.042 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε κατά 0,7% στις 1.304 μονάδες και τέλος, ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,5% στις 2.716 μονάδες.

Eν εξελίξει της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, στο «κόκκινο» ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, την ώρα που τους χίλιους έφτασαν οι νεκροί στην Ιαπωνία, ενώ η κατάσταση στη Λιβύη έχει ξεφύγει του ελέγχου. Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,28% και έκλεισε στις 5.828 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώθηκε κατά 0,89% και έκλεισε στις 3.928 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση της τάξεως του 1,16% και έκλεισε στις 6.981 μονάδες.

Οι «προβολείς» όλοι είναι στραμμένοι αυτή την ώρα στη σύσκεψη των Ευρωπαίων αρχηγών στις Βρυξέλλες, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν θέσει επί «τάπητος» τις πρότάσεις τους για το συνολικό πακέτο μέτρων, το οποίο θα αποφασισθεί στις 25/3. Μέρος ενός συνολικού προγράμματος θα αποτελέσει η αύξηση των κεφαλαίων του EFSF του προσωρινού δηλαδή Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ στην ουσία φάνηκε να αποδέχεται την πρόταση του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο αν και ήταν στη βάση της πρότασης του γαλλογερμανικού άξονα δεν περιλαμβάνει επίμαχες διατάξεις όπως ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο μεταξύ, σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του αργού πετρελαίου και του τύπου brent παρατηρήθηκε στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ξένων αγορών, καθώς η ηρεμία που επικρατεί στη Σαουδική Αραβία τη σημερινή επονομαζόμενη "ημέρα της οργής", περιόρισε τις ανησυχίες για εξάπλωση των αναταραχών στην μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου. Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent υποχωρεί κατά ο,63% στα 113,97 δολάρια. Το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση της τάξεως του 1,92% στα 100,97 δολάρια το βαρέλι. Στην πτώση του πετρελαίου, συνέβαλε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας που χτύπησε τις βορειανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και το ισχυρό τσουνάμι 10 μέτρων που ακολούθησε, σαρώνοντας δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα στο πέρασμά του.

Στο μεταξύ, η Moody's έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, προχώρησε σήμερα και στην υποβάθμιση τεσσάρων περιφερειών της χώρας. Στο μεταξύ, το συνολικό ποσό των 4,8 δις. ευρώ άντλησε σήμερα η Ιταλία μέσω εκδόσεων ομολόγων 4ετούς και 15ετούς διάρκειας με υψηλότερο επιτόκιο από την προηγούμενη. . Ειδικότερα,το ιταλικό δημόσιο άντλησε 2,812 δις ευρώ, μέσω δημοπρασίας ομολόγων 4ετούς διάρκειας. Ο συντελεστής κάλυψης ανήλθε στο 1,51 από 1,40 (στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία), ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,90%, από 3,77% στην προηγούμενη. Επίσης, αντλήθηκαν 1,984 δις. ευρώ, μέσω έκδοσης ομολόγων 15ετούς διάρκειας, με συντελεστή κάλυψης 1,33 από 1,42 και απόδοση 5,34% από 5,06% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.

Στα μάκρο της ημέρας, σημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία το Φεβρουάριο, η οποία ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΙΝΕ ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,4% τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας το υψηλό 3 ετών, μετά από άνοδο 3% τον Ιανουάριο. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς να περιλαμβάνονται οι τιμές των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής και της ενέργειας, επιταχύνθηκε στο 1,8% τον Φεβρουάριο από 1,6% τον Ιανουάριο.

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων της για τον πληθωρισμό της Γερμανίας προχώρησε η γερμανική στατιστική υπηρεσία. Συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,1% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2%.

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες ο πληθωρισμός και η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα το μήνα Φεβρουάριο, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ειιδκότερα, οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα το Φεβρουάριο σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 4,9%, ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 14% το πρώτο δίμηνο του 2011, σύμφωνα με όσα αναφέρει η υπηρεσία στατιστικής στο Πεκίνο.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,0% το Φεβρουάριο, που είναι το μεγαλύτερο άλμα σε τέσσερις μήνες και σημειώνοντας για οκτώ μήνες σερί αύξηση, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Τα εποχικά προσαρμοσμένα 387.1 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις σηματοδοτούν μία αύξηση της τάξης του 8,9% από τον Φεβρουάριο του 2010. Η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων τον Φεβρουάριο ήταν αναμενόμενη, με βάση τις προηγούμενες εκθέσεις από τους λιανοπωλητές και από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Εν όψει της έκθεσης, οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch ανέμεναν αύξηση της τάξης του 1,3%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.