ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "πράσινο" η Ευρώπη - Το "βλέμμα" στη Σύνοδο

10:46 - 25 Μαρ 2011 | Χρηματιστήρια
(upd) Με “φόντο” τις αποφάσεις που έλαβαν οι “27” ηγέτες της ΕΕ, με κέρδη άνοιξαν “αυλαία” οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, παρόλο που η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία παραμένει στο ναδίρ, ενώ νέα δεδομένα “ταράζουν” την ήδη κρίσιμη κατάσταση στη χώρα, καθώς η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, λίγες ώρες έπειτα από τη Fitch.  

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,39% στις5.903 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,35% στις 3.982 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,52% στις 6.969 μονάδες.

Στο μεταξύ, το "βλέμμα" και σήμερα στραμμένο στις Βρυξέλλες, καθώς ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

 

“Τελεσίδικη” είναι η απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί αργά το βράδυ της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες.... Οι “27” της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, έδωσαν τα χέρια ως προς τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ESM, ύψους 500 δισ. ευρώ, του οποίου η ισχύ θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2013 με αξιολόγηση ΑΑΑ. Παράλληλα, οι ηγέτες της ευρωπαικής περιοχής επικύρωσαν και το Σύμφωνο του Ευρώ, το οποίο μετονομάστηκε σε «Euro Plus» για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είναι αυτό που οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν περισσότερο και δεύτερον διότι έξι χώρες που δεν ανήκουν σε αυτό, κατέθεσαν την πρόθεση τους να το ακολουθήσουν. Πρόκειται για την Δανία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Λεττονία, την Λιθουανία και την Πολωνία.

Οι παραπάνω αποφάσεις ανακοινώθηκαν δια στόματος του προέδρου του Συμβουλίου, κ. Χένρι Βαν Ρόμπει, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ύστερα από το πέρας της πρώτης μέρας των  διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ESM, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί “τελεσίδικη”.

Ωστόσο, το ζήτημα του προσωρινού μηχανισμού στήριξης του EFSF παρέμεινε “ανοιχτό”, καθώς παρόλο που δόθηκε το τελικό “ok” στην ενίσχυση της χρηματοδότησής του στα 440 δισ. Ευρώ, ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκαν οι περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς τους τρόπους αξιοποίησης του. Συνεπώς, η συζήτηση επί αυτού του θέματος και η τελική απόφαση μετατίθεται για τον Ιούνιο μαζί με το συνολικό “πακέτο” μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους.

Στο μεταξύ, σιγή ιχθύος τηρήθηκε στη συνεδρίαση των “27” ως προς το ζήτημα της Πορτογαλίας, την ώρα που οι φήμες ήθελαν τη χώρα να ζητά διάσωση κατά τη διάρκεια των πυρετωδών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, το ύψος της οποίας λέγεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 80-100 δισ. ευρώ.
Αυτό επιβεβαίωσε ερωτώμενος σχετικά ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, οποίος επεσήμανε ότι οι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό Σόκρατες για την κατάσταση, ο οποίος, όπως είπε « διαβεβαίωσε ότι όποιο κόμμα και να νικήσει στις εκλογές, θα ακολουθήσει τον δρόμο της εξυγίανσης». Ο κ. Μπαρόζο κάλεσε την Πορτογαλία να προχωρήσει σε λήψη νέων μέτρων και αρνήθηκε να απαντήσει εάν η ΕΕ ετοιμάζεται να εντάξει την χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης.
Την ίδια στιγμή, επειτα από το "χαστούκι" της Fitch, νέα υποβάθμιση για την Πορτογαλία, από τον οίκο S&P αυτή τη φορά, ο οποίος υποβάθμισε τη χώρα κατά δύο μονάδες, την ώρα που η πολιτική κρίση την έχει φέρει όλο και πιο κοντά στο μηχανισμό διάσωσης, ύστερα και από την παραίτηση Σόκρατες. Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ από Α-, ενώ υπογράμμισε στην έκθεσή του, ότι υπάρχει χώρος και για περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας. Μετά την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το πορτογαλικό κοινοβούλιο και την παραίτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού από την εξουσία, ο οίκος αναφέρει, πως η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εμπιστοσύνη των αγορών και θα δημιουργήσει εμπόδια στην αναχρηματοδότηση της χώρας.

Ασιατικές αγορές

Κερδοφορία επικράτησε στις τελευταίες συναλλαγές της εβδομάδας στα ασιατικά χρηματιστηρία, κατά την οποία οι κυριότεροι δείκτες τερμάτισαν στο “πράσινο”, έπειτα από συνεχείς συνεδριάσεις έντονων ρευστοποιήσεων. Την ώρα που η “τύχη” της Ευρώπης κρίνεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αισιοδοξία επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια εν μέσω εικασιών ότι οι “27” θα συμφωνήσουν και θα επαναφέρουν την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, το πρώτο “βήμα” ως προς τη συμφωνία των Ευρωπαίων αρχηγών έγινε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνεδρίασης, όπου έδωσαν το “πράσινο φως” για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2013, ενώ επικύρωσαν και το Σύμφωνο επί του ευρώ. Οι παραπάνω αποφάσεις που ελήφθησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, κατόρθωσαν να επισκιάσουν τα ανοιχτά μέτωπα σε Λιβύη και Ιαπωνία.

Στα ταμπλό, ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη 0,9% στις 4.742,60 μονάδες Στις 23.103 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη 0,82%. Άνοδος 0,88% για το Shangai Compsite που τερμάτισε στις 3.113 μονάδες. Στο +1,1% έκλεισε ο δείκτης Nikkei 225 στις 9.536,13 μονάδες. Στο +1,1% ο δείκτης Nikkei 225 στις 9.536,13 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:52 - 25 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.