ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "βαθύ κόκκινο" Ευρώπη και Wall!

19:16 - 08 Ιουλ 2011 | Χρηματιστήρια
Με απώλειες άνω του 1,5% έκλεισε η Ευρώπη. Ακολουθεί... και η Wall.
Στο "βαθύ κόκκινο" ολοκλήρωσαν τις τελευταίες συναλλαγές της εβδομάδας οι ευρωπαικές αγορές, σε μία συνεδρίαση άκρως ταραχώδης και νευρική. Λίγο πριν τη λήξη της διαπραγμάτευσης στα ταμπλό, οι κυριότεροι ευρωπαικοί δείκτες υποχωρούσαν μεν αλλά σημειώνοντας μικρότερη πτώση δε. Ωστόσο, τα αρνητικά αμερικάνικα στοιχεία για την ανεργία, που είδαν το απόγευμα το φως της δημοσιότητας, εξέπληξαν δυσάρεστα τους αναλυτές και διεύρυναν τις απώλειες στα χρηματιστήρια.

Οι ευρωπαικές μετοχές βρέθηκαν υπό ισχυρή πιέση, πόσο μάλλον ενόψει των stress test των ευρωπαικών τραπεζών στις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, παρά την "ασπίδα προστασίας" που άπλωσε η ΕΚΤ στην Πορτογαλία και το "όχι" του επικεφαλής της Ζαν- Κλοντ Τρισέ σε μία ενδεχόμενη μερική ή ολική χρεοκοπία στην Ευρώπη, οι ευρωαγορές δεν "σήκωσαν" κεφάλι. Ενώ την ίδια στιγμή, η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων για τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας, επεσκίασε την ανακοίνωση της S&P πως εμμένει στην υφιστάμενη αξιολόγησή της για την Πορτογαλία στο ΒΒΒ-, χωρίς προς το παρόν να προχωρά σε υποβάθμιση.

Εν αναμονή τώρα της  έγκρισης του ΔΝΤ για εκταμίευση της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα.

Στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,06% % στις 5.991 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση της τάξεως του 1,67% στις 3.914 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έχασε κατά 0,92% στις 7.403 μονάδες.

Στο μεταξύ, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, επικρατεί ίδιο βαρύ κλίμα λόγω καλπάζουσας ανεργίας. Ειδικότερα, ο Dow Jones μειώνεται κατά 0,92% στις 12.602 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,09% στις 2.840 μονάδες και τέλος, ο S&P 500 πέφτει κατά 1,17% στις 1.337 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, εμπορικό πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών κατέγραψε η Γερμανία τον Μάιο. Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας άγγιξε τα 12,8 δισ. ευρώ, έναντι 11,9 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περιορισμένη αύξηση στα 12 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 4,3% και σε ετήσια βάση κατά 19,9%. Οι εισαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 3,7% σε μηνιαία βάση και κατά 15,6% σε ετήσια βάση.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών από την άλλη, μειώθηκε στα 6,9 δισ. ευρώ έναντι 9 δισ ευρώ τον Απρίλιο.

στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2010 σκαρφάλωσε η ανεργία στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 9,2% από 9,1% που ήτανε το Μάϊο. Στο ίδιο διάστημα, οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν ανήλθαν μόλις στις 18.000 έναντι προβλέψεων για 125.000 νέες θέσεις εργασίας.

Με επιτυχία πέρασαν και οι γερμανικές  και οι ιταλικές τράπεζες τα τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Δεν υπάρχουν προβλήματα (με τα stress tests)", είπε Ιταλός αξιωματούχος.  Γερμανική πηγή δήλωσε: "Δεν φαίνεται να υπάρχουν αποτυχίες, αλλά πολλές  τράπεζες θα περάσουν με δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (core Tier 1 ratio)  μόλις πάνω από το 5%".

Η Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας (EBA) της ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη  εβδομάδα τα αποτελέσματα των τεστ για 91 συνολικά τράπεζες. Πήχης είναι η επίτευξη δείκτη Core Tier 1 στο 5%.  Ανάμεσα στις γερμανικές τράπεζες που αναμένεται να περάσουν μόλις και μετά βίας,  σύμφωνα με τις πηγές, είναι οι δημόσιες τράπεζες HSH Nordbank και η  NordLB.

Τα κράτη της ΕΕ αναμένεται να  δεσμευθούν να στηρίξουν τις τράπεζες που θα  αποτύχουν στα τεστ, εάν αυτές από μόνες τους δεν καταφέρουν να ενισχύσουν τα  κεφάλαιά τους εντός έξι  μηνών από την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, αναφέρεται  σε προσχέδιο κειμένου της ΕΕ που ετοιμάστηκε για τους υπουργούς Οικονομικών που  περιήλθε στην κατοχή του Reuters.  Τράπεζες που θα βρίσκονται μόλις πάνω από τη βάση, προβλέπεται να τεθούν σε  καθεστώς "ενισχυμένης επιτήρησης", σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:40 - 08 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.