ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ξεπούλημα" στη Wall

19:10 - 11 Ιουλ 2011 | Χρηματιστήρια
"Στα τάρταρα" βούτηξαν στη σημερινή τους συνεδρίαση οι ευρωαγορές. Kατρακυλάει κοντά στο 1,40 το ευρώ.

“Βυθίζεται” η Wall καθώς οι αγορές έχουν από το πρωί να αντιμετωπίσουν πλήθος από άσχημα μαντάτα.

Στο μέτωπο της Ευρώπης, πίεση ασκούν οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης χρέους σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ από το μέτωπο της Κίνας ο πληθωρισμός “καλπάζει” ευρισκόμενος σε υψηλό τριών μηνών τον Ιούνιο. Τα απογοητευτικά μάκρο της Παρασκευής για την καλπάζουσα ανεργία (9,2%) στις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά βοήθησαν την κατάσταση…

Ο Dow υποχωρεί 1,18% στις 12.508 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 1,76 % στις 2.810 μονάδες ενώ ο S&P έχει απώλειες 1,58% στις 1.323 μονάδες.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε σήμερα πως δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία που θα ανεβάζει το όριο χρέους για λιγότερες από 180 μέρες, επιμένοντας πως θα συνεχίσει να παλεύει για μία μεγαλύτερη συμφωνία που θα βάλει την οικονομία της χώρας σε γερά θεμέλια.

Ο Λευκός Οίκος προγραμματίζει συζητήσεις με τους ηγέτες του Κογκρέσου προκειμένου να επέλθει ένας συμβιβασμός που θα ενισχύσει το όριο χρέους για τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ παράλληλα θα περιορίσει το εκτιμώμενο έλλειμμα κατά πολλά τρισ. Δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πως θα ήταν ανεύθυνη η αναβολή του θέματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012, καθώς το να υπάρξει συμφωνία μέσα στο επόμενο έτος εκτιμά πως θα είναι ανέφικτο.

Με "οδηγό" το γαλλικό cac... με μεγάλες απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση τους οι ευρωπαικές αγορές. Τα διεθνή ταμπλό βρέθηκαν σε πλήρη απαξίωση, την ώρα που η "καρδιά" όλης της Ευρώπης χτυπά στις Βρυξέλλες και στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του συμβουλίου του Eurogroup.

Τα ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι επί "τάπητος" βρίσκεται η ελληνική χρεοκοπία, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες από την ΕΕ επισημαίνουν ότι στο "μικροσκόπιο" των Ευρωπαίων ηγετών έχουν μπει δύο προτάσεις για τη διάσωση της Ελλάδας, το rollover και η επαναγορά του ελληνικού χρέους.

Οι αγορές δεν έκρυψαν τη σημαντική τους δυσαρέσκεια αναφορικά με όσα "μαγειρεύονται", αλλά και με όσα φημολογούνται. Η κερδοσκοπία φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να μετατοπίζεται στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, όπως στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για "ντόμινο".

Και στο βάθος... η Κίνα, η οποία δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ευρωπαική κρίση χρέους, γεγονός, όμως, το οποίο δεν παρέχει στην αναμενόμενη στήριξη στο ευρώ, το οποίο, αντιθέτως, "παλεύει" στο 1,40 αυτή την ώρα, "αγγίζοντας" το χαμηλό 2 εβδομάδων.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, κατά 1,03% υποχώρησε ο αγγλικός FTSE 100 στις 5.929 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκανε "βουτιά" κατά 2,71% στις 3.808 μονάδες και τέλος, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση κατά 2,33% στις 7.230 μονάδες. 

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Κίνα για τυχόν συνεργασία με την Ευρωπαική Ένωση με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωπεριφέρειας, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, τις οποίες επικαλούνται τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

"Υποστηρίζουμε όλα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης", δήλωσε ο Yi. "Είμαστε έτοιμοι να διερευνήσουμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση τρόπους για την αποτελεσματικότερη συνεργασίας μας", πρόσθεσε. Σημείωσε εξάλλου ότι η Κίνα "θεωρεί την Ευρώπη ένα σημαντικό επενδυτικό προορισμό".

Δ.Κώτσος

Στ.Μαλαίνου

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:44 - 11 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.