ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Up & down" για την Wall..

23:11 - 12 Ιουλ 2011 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα και νευρικότητα για τη Wall, στον απόηχο της διχογνωμίας στο εσωτερικό της Fed, αλλά και της είδησης της υποβάθμισης της Ιρλανδίας από τη Moody's που προβλημάτισε τις αγορές στο φινάλε. Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές.

Νωρίτερα, τον προσωρινό μετριασμό των φόβων των αγορών για την επέκταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στην Ιταλία είχε προκαλέσει η πώληση εξάμηνων έντοκων γραμματίων του ιταλικού Δημοσίου αξίας 6,75 δις.

O Dow κατέγραψε κέρδη 0,02 % στις 12.508 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 0,79% στις 2.782 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε 0,44% στις 1.314 μονάδες.

Διίστανται οι απόψεις στο εσωτερικό της Fed αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα πρέπει να χαράξει στο μέλλον, όπως μαρτυρουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ορισμένα στελέχη θεωρούν πως θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη της αγοράς σε περίπτωση που αποδυναμωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας Άλλοι πάλι, εκφράζοντας τους φόβους του για την άνοδο του πληθωρισμού, υποστήριξαν πως η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα περιορισμού της ρευστότητας.

Πτώση σημείωσαν στις σημερινές συναλλαγές τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, στον απόηχο της αναποφασιστικότητας των Ευρωπαίων αρχηγών να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το νέο δάνειο στην Ελλάδα.

Οι αγορές τρέχουν ένα πτωτικό σερί τριών ημερών, καταγράφοντας πτώση που μετριάστηκε κάπως από την είδηση ότι Ιταλία και Ελλάδα άντλησαν 6,75 δισ. και 1,625 δισ. από τη δημοπρασία 6μηνων και 12μηνων αντίστοιχα έντοκων γραμματίων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν χθες αρχικά ως προς τη μείωση των επιτοκίων και ως προς την αύξηση των λήξεων, ωστόσο έθεσαν ως προϋπόθεση την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων προς τη Φιλανδία, ενώ δεν απέκλεισαν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πκαέτο στήριξης για την Ελλάδα ενδέχεται να οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία.

Πάντως, οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά την προειδοποίηση τόσο των οίκων αξιολόγησης Fitch και S&P όσο και του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι σε περίπτωση "πιστωτικού γεγονότος" θα μπει "φρένο" στην άντληση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Οι κερδοσκόποι πάντως καραδοκούν στην Ιταλία, με το ιταλικό spread να κινείται πάνω από τις 300 μβ.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο ο αγγλικός FTSE υποχώρησε κατά 1,02% στις 5.869 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 0,86% στις 3.775 μονάδες και τέλος, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,78% στις 7.174 μονάδες. Στο 1,40 το ευρώ που νωρίτερα είχε διολισθήσει εως και στο 1,38.

Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό δημόσιο άντλησε σήμερα 6,75 δισ. ευρώ από δημοπρασία 12μηνων εντόκων γραμματίων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό 3,670% από 2,174%, στην προηγούμνη δημοπρασία.

Από την άλλη, με επιτόκιο της τάξεως του 4,9%, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν το 22% της δημοπρασίας, ενώ στην προηγούμενη έκδοση το αντίστοιχο ποσοστό είχε φθάσει στο 37%.



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.