ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Έσπασε το ρόδι" για αυτήν την εβδομάδα η Wall...

23:15 - 13 Ιουλ 2011 | Χρηματιστήρια
Έσπασε όπως αναμενόταν, αν και με “μαζεμένα” εν τέλει κέρδη, το αρνητικό σερί η Wall.

Η ευφορία που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Ben Bernanke για επιπλέον στήριξη προκειμένου να ανακάμψει η αμερικάνικη οικονομία δεν κράτησε μέχρι τέλους και έτσι τα κέρδη στα ταμπλό μετριάστηκαν στην τελευταία ώρα διαπραγμάτευσης.

O Dow έκλεισε με κέρδη 0,36 % στις 12.581 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,5% στις 2.797 μονάδες ενώ ο S&P κέρδισε 0,31% στις 1.318 μονάδες.

Στην ομιλία του Bernake διαφάνηκε πως η Κεντρική Τράπεζα σκέφτεται σοβαρά την ενίσχυση με άλλον ένα γύρο “ποσοτικής χαλάρωσης”.

Όπως επισήμανε, η αμερικάνικη οικονομία αναπτύσσεται με βραδύτερους από το αναμενόμενο ρυθμούς, αλλά προέβλεψε σταδιακή πτώση του πληθωρισμού και της ανεργίας. Σύμφωνα με τον Bernanke οι παραπάνω προβλέψεις πρέπει να οδηγήσουν τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας στη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για αρκετά χαμηλή διάρκεια.

Σύμφωνα με τη Fed μεγάλο ρόλο στην ανάκαμψη των ΗΠΑ θα διαδραματίσει η κατανάλωση, την οποία έχουν πλήξει τα προβλήματα στη στεγαστική αγορά και η ανεργία.

“ Οι αναμενόμενες βελτιώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μαζί με την προβλεπόμενη εξομάλυνση των πιέσεων στις τιμές, πρέπει να ενισχύσουν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, την εμπιστοσύνη, και τις δαπάνες μεσοπρόθεσμα. Η Fed είναι έτοιμη ανταποκριθεί σε περίπτωση που μία παρέμβαση στη νομισματική πολιτική κριθεί απαραίτητη” είπε.

Ανάμεσα στις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Fed, συμπεριλαμβάνεται η αποσαφήνιση του guidance για τη διάρκεια διατήρησης των επιτοκίων και του ισολογισμού των 2,6 τρισ. δολ. στα τρέχοντα επίπεδα, η αγορά ομολόγων για την αύξηση της μέσης διάρκειας ωρίμανσης και η μείωση του επιτοκίου που πληρώνει για τα χρήματα που κρατούν σε αυτήν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Bernanke , η αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ έχει προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στα ομόλογα του δημοσίου.

Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα στις ΗΠΑ ανήλθε στα 43 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αναλυτικά, τα έξοδα ανήλθαν σε 293 δισ. και τα έσοδα σε 250 δισ, ενώ το συνολικό έλλειμμα του τελευταίου έτους ανέρχεται σε ένα τρισ. Δολάρια


Παράλληλα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 3,124 εκατ. βαρέλια στα 355,456 εκατ. βαρέλια, μείωση αρκετά μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 840 χιλ. βαρέλια στα 211,699 εκατ. βαρέλια, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που εκτιμούσαν άνοδο κατά 100 χιλ. βαρέλια ενώ τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,967 εκατ. βαρέλια στα 145,028 εκατ. βαρέλια, άνοδος μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που την τοποθετούσαν στα 200 χιλ. βαρέλια. 

Ευρώπη

 Το ράλι του μεταλλευτικού κλάδου και τα καλά νέα από την “άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο φινάλε, επισκίασαν τη διχογνωμία στην Ευρώπη, την αναβλητικότητα των Ευρωπαίων, καθώς και την σκληρή κριστική των ξένων αρθρογράφων απένατι στους πολιτικούς ηγέτες της ΕΕ. Έτσι, οι βασικούς δείκτες σημείωσαν άνοδο στις συναλλαγές της Τετάρτης

Η Κίνα είναι αυτή έδωσε αρχικά τον τόνο για το θετικό εν μέρει κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο, ώθησε υψηλότερα τα μέταλλα και τις μετοχές του κλάδου.

Πάντως μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της Ιρλανδίας σε "junk" από τη Moodys, φήμες, που κάνουν τον κύκλο της αγοράς, αναφέρουν ότι η Fitch αναμένεται να υποβαθμίσει σε "junk" και την ελληνική οικονομία και μάλιστα εντός της ημέρας.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, ο αγγλικός ftse 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,64% στις 5.906 μονάδες, ο γαλλικός cac 40 σημείωσε άνοδο 0,51 % στις 3.793 μονάδες και τέλος, ο γερμανικός dax αυξήθηκε κατά 1,31% στις 7.268 μονάδες. Πάνω από το 1,40 το ευρώ.


Δημήτρης Κώτσος

Σταυρούλα Μαλαίνου

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.