ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Παγιδευμένοι” σε τράπεζες, Ελλάδα και Fitch οι δείκτες σε Wall και Ευρώπη

19:19 - 18 Ιουλ 2011 | Χρηματιστήρια
“Παγιδευμένοι” σε τράπεζες, Ελλάδα και Fitch οι δείκτες σε Wall και Ευρώπη
Πτώση πάνω από 1% για τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης και την Wall. Στο 1,40 το ευρώ. "Υψηλές πτήσεις" για τα CDS.
Τράπεζες και Ελλάδα βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μόλις στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests τα οποία κατέδειξαν κεφαλαιακές ανάγκες 2,5 δισ. ευρώ στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου.Το κλίμα "βαραίνει" και από τις έντονες ανησυχίες λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, στις 21 Ιουλίου, με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη μία μέρα πριν, δηλαδή την Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 1,32% στις 5.766 μονάδες, στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχώρησε 1,55%, στις 7.108 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,04%, στις 3.651 μονάδες

Η νέα προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Fitch προς τις ΗΠΑ οδηγεί τους δείκτες σε σημαντικές απώλειες. O Dow Jones υποχωρεί κατά 1,27%, στις 12.321 μονάδες, ο S&P 500 κατά 1,46%, στις 1.299 μονάδες και ο Nasdaq κατά 1,46%, στις 2,749 μονάδες..

Στο μεταξύ, "τροχοπέδη" για τις ευρωαγορές αποτέλεσαν και τα κακά "μαντάτα" από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Επέστρεψε στις ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Royal Philips Electronics NV. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 1,34 δισ. ευρώ από κέρδη 259 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αποτελέσματα της Philips έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη 59,5 εκατ. ευρώ με πωλήσεις της τάξης των 5,31 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι άνω των 1.600 δολ. αναρριχήθηκε η τιμή της ουγγιάς του χρυσού τη Δευτέρα, εν μέσω των ανησυχιών που δημιουργεί στην επενδυτική κοινότητα η συνεχιζόμενη κρίση κρατικού χρέους, παγκοσμίως.

Για ακόμη μία φορά ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι μπορεί να υποβαθμιστούν, ενώ αυτή τη φορά έκανε λόγο για ένταξη σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας, "restricted default", αν οι πληρωμές της 11ης και 15ης Αυγούστου χαθούν.

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τομείς της αμερικανικής οικονομία οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν πρώτοι και πιο άμεσα από πιθανή υποβάθμιση της χώρας. Σύμφωνα με τον οίκο "οι πρώτοι τομείς που θα επηρεστούν είναι ο χρηματοοικονομικός κλάδος, ο εταιρικός, ο δημοσιονομικός τομέας και δομικοί οικονομικοί τομείς". Υπενθυμίζεται ότι η Fitch αξιολογεί τις ΗΠΑ με ΑΑΑ.

Στο μεταξύ, προειδοποιεί πως τα αμερικανικά ομόλογα που δεν θα αποπληρωθούν την 4η Αυγούστου θα αξιολογηθούν με Β+.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.