ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ - Σαρκοζί κοκκινίζουν τα ταμπλό

11:03 - 17 Αυγ 2011 | Χρηματιστήρια
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Pimco. Μέρκελ - Σαρκοζί κοκκινίζουν τα ταμπλό. Το "R" είχε δει "το έργο" από χθες το πρωί προαναγγέλοντας: "Μέρκελ -Σαρκοζί εναντίον αγορών"...

Με πτώση άνοιξαν τις συνεδριάσεις τους τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το χθεσινό ραντεβού Μέρκελ με Σαρκοζί κάθε άλλο παρά καθησύχασε τις αγορές, οι οποίες ζητούν εδώ και καιρό επιτακτικά να προωθηθεί η εξεύρεση “ευρωπαϊκής λύσης” με την έκδοση ευρωομολόγου.

Παράλληλα, μούδιασμα έχει προκαλέσει στις αγορές η εξαγγελία για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,72% στις 5.319 μονάδες, ο γάλλος CAC σημειώνει απώλειες 0,26% στις 3.223 και ο γερμανικός DAX είναι στο – 1,12% στις 5.928 μονάδες.

Όπως λοιπόν ήταν αναμενόμενο Μέρκελ και Σαρκοζί δεν έλυσαν το γόρδιο δεσμό της λύσης του χρέους, προσβλέποντας στην περαιτέρω προώθηση των συμφερόντων τους πριν την πραγματοποίση ενός βήματος όπως το ευρωομόλογο.

Σύμφωνα με τον Mohamed El – Erian της Pimco, η Γερμανία είναι απόλυτα λογικό να θέλει και να προωθεί την πλήρη σύγκλιση και έλεγχο των δημοσιονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης, για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή που θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό της χώρας της. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Πρώτα θα υπάρξει η προσαρμογή και μετά θα απελευθερωθεί οποιοδήποτε “τσεκ” από τον γερμανικό προϋπολογισμό, ανέφερε ο El – Erian.

Την ίδια γραμμή διατήρησε και η Γαλλία, η οποία μάλιστα προωθεί πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και στο δικό της Σύνταγμα. Μάλιστα, θεωρείται ότι θα ασκηθεί και ένα είδος πίεσης στις περιφερειακές οικονομίες, ώστε αυτές να προχωρήσουν γρηγορότερα στις προσπάθειες προσαρμογής.

Ο El -Erian προέβλεψε πως οι αγορές θα υποστούν άμεσες πιέσεις, ενώ τα γερμανικά και τα αμερικανικά ομόλογα θα καταγράψουν ένα νέο ράλι. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pimco θεωρεί ότι τα spreads της περιφέρειας θα αυξηθούν.

 




Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 17 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.