ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιμένουν τα "σύννεφα" πάνω από τις αγορές

10:50 - 18 Αυγ 2011 | Χρηματιστήρια
Στα κόκκινα άνοιξαν τις συνεδριάσεις τους τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές.

Στα κόκκινα άνοιξαν τις συνεδριάσεις τους τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές, αλλά και θορυβημένες από τις δηλώσεις δύο στελεχών της Fed που αποστασιοποιήθηκαν από την κεντρική δέσμευση της Fed για διατήρηση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων κοντά στο μηδέν.

Ο λονδρέζος FTSE κινείται αυτή την ώρα στο -1,12% στις 5.272 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχωρεί 1,11% στις 3.218 μονάδες και ο γερμανός DAX σημειώνει απώλειες 1,34% στις 5.878 μονάδες.

Συγκεκριμένα, θόρυβο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Charles Plosser, προέδρου της Fed στη Φιλαδέλφεια, που χαρακτήρισε τη δέσμευση που διατυπώθηκε δια στόματος Ben Bernanke “λάθος πολιτική σε λάθος στιγμή”, ενώ ο ομόλογος του στο Dallas Richard Fisher είπε πως συντρέχει λόγος να προστατευτούν οι επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι στα κόκκινα κινήθηκαν σήμερα τα κυριότερα ασιατικά ταμπλό καθώς το γεν, το οποίο κυμάνθηκε κοντά σε ιστορικά υψηλά, έπληξε τις εξαγωγές, ενώ η Morgan Stanley και η Deutsche Bank δημοσίευσαν εκθέσεις που έσπειραν ανησυχία γύρω από την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η επικεφαλής της S&P στην Γαλλία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο διεθνής οίκος θα διατηρήσει την αξιολόγηση "ΑΑΑ" για τη χώρα με σταθερές προοπτικές, μεταδίδει το Reuters.
H αξιολόγηση δεν σχετίζεται με συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να αναλάβει η χώρα, αλλά με μια γενικότερη δέσμευση, δήλωσε η κ. C. Sirou σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο υπέστη απώλειες λίγο πάνω από 1%, ο Hang Seng υποχώρησε 0,75%, ο Shanghai Composite στην Κίνα βρέθηκε στο -0,69% ενώ λίγο περισσότερο από 1% υποχώρησε και ο αυστραλιανός S&P.

Αναλυτικά, η ανάσχεση της παγκόσμιας ανάπτυξης ίσως πλήξει τις εξαγωγές της Κίνας, κρατώντας την ανάπτυξη της στο 9% τον επόμενο χρόνο, ανέφεραν η Morgan Stanley και η Deutsche Bank.

Η Morgan Stanley αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011, επικαλούμενη την «ανεπαρκή» απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρώπης, την εξασθένηση της εμπιστοσύνης και την προοπτική της δημοσιονομικής λιτότητας.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί το 2011 με ρυθμό 3,9%, έναντι 4,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2012 η Morgan Stanley προβλέπει ανάπτυξη 3,8%, έναντι αρχικής εκτίμησης 4,5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.