ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Bernanke πυροδότησε την άνοδο των ξένων αγορών

00:09 - 20 Ιουλ 2006 | Χρηματιστήρια
Τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων 30 ημερών σημείωσαν την Τετάρτη οι αμερικανικές μετοχές, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της FED Ben Bernanke, που δημιούργησαν αισιοδοξία για σύντομη παύση της ανόδου των επιτοκίων. Την άνοδο των αγορών στην Ευρώπη πυροδότησαν νωρίτερα οι ίδιες δηλώσεις.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.011,42 μονάδες με άνοδο 1,96%, ο Nasdaq στις 2.080,71 μονάδες με κέρδη 1,83% και ο S&P 500 στις 1.259,81 μονάδες, υψηλότερα κατά 1,86%.

Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, ο δείκτης S&P σημείωνε απώλειες 2,6% από τις αρχές του μήνα, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν σε νέο ιστορικό υψηλό, μετά τις επιθέσεις στο Λίβανο.

Μετά την ομιλία του Bernanke, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Στην προθεσμιακή αγορά τα συμβόλαιο των επιτοκίων δείχνουν ότι οι επενδυτές ποντάρουν με πιθανότητα 65% στην άνοδο των επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα έναντι 80% νωρίτερα.

Σημαντική κέρδη σημείωσε ο τίτλος της IBM, μετά την ανακοίνωση των πολύ καλών της αποτελεσμάτων στο β΄ τρίμηνο του 2006.

Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της JPMorgan, λόγω της αύξησης των κερδών της στο προηγούμενο τρίμηνο.

Από το χρηματοοικονομικό κλάδο, σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι μετοχές των Bank of America και η Bank of New York.

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες που ξεπέρασαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και το 22% σημείωσε η μετοχή της Yahoo, καθώς τα έσοδα που ανακοίνωσε ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, με αποτέλεσμα οι δειθνείς οίκοι να «κόψουν» τις προβλέψεις τους.

Θετικό κλίμα και στην Ευρώπη

Τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο του τελευταίου μήνα σημείωσαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της FED ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται, δημιουργώντας αισιοδοξία για σύντομη παύση των αυξήσεων στο κόστος δανεισμού.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.539,29 μονάδες με άνοδο 2,64%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.846,54 μονάδες με κέρδη 2,37% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.778,00 μονάδες υψηλότερα κατά 1,69%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,3% και βρίσκεται χαμηλότερα κατά 7,9% σε σχέση με το υψηλό που είχε καταγράψει στις 9 Μαΐου.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο στην Ευρώπη μετά από τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι χρηματοοικονομικές μετοχές. Η Axa ανέβηκεκατά 4% και η Deutsche Bank κατά 4,3%.

Κέρδη 6,4% κατέγραψε και ο τίτλος της ASML, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου του 2006, τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενόμενου.

Ανοδο 5,4% σημείωσε η μετοχή της Nokia, μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω της σύστασης της Lehman.

Υψηλότερα κατά 6,9% έκλεισε και ο τίτλος της Ericsson, καθώς αναμένεται να κερδίσει ένα σημαντικό διαγωνισμό βραζιλιάνικης εταιρείας.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.