ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσπαθούν για την τεχνική αντίδραση οι διεθνείς αγορές

18:15 - 23 Σεπ 2011 | Χρηματιστήρια
Πράσινη η Wall, την ανατροπή πέτυχε η Ευρώπη εν μέσω φημών για παρέμβαση της ΕΚΤ. Στα τάρταρα ο χρυσός.

Το "γκολ της τιμής" αναζητούν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι διεθνείς αγορές, καθώς μετά από μία εβδομάδα που 3,4 τρισ δολ. έχουν κάνει φτερά από τις αγορές με αποκορύφωμα το χθεσινό αρμαγεδδώνα, κινούνται σήμερα οριακά στα πράσινα, σε μία ημέρα με έντονα μεταβλητές τάσεις. Ενδεικτικό είναι ο DAX στη Γερμανία που υποχωρούσε πριν περισσότερο από 3% κινδυνεύοντας να απωλέσει και το πλατό των 5.000 μονάδων διαπραγματεύεται πλέον σε θετικό πρόσημο.

Καθοριστική ήταν η φήμη που κυκλοφόρησε για παρέμβαση της ΕΚΤ σήμερα ή μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πιο αναλυτικά, στη Wall, που έχει στραμμένο στο βλέμμα στην Ουάσινγκτον και τις συναντήσεις που πραγματοποιούν οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική για λογαριασμό των G20 και BRICS, o Dow κερδίζει αυτή την ώρα 0,12% στις 10.746 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq βρίσκεται στο +1% και τις 2.481 μονάδες, ενώ ο S&P βρίσκεται στο +0,75% και τις 1.138 μονάδες.

Στην Ευρώπη, που καθοδηγείται από την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, ο FTSE βρίσκεται στο +0,14% και τις 5.048 μονάδες, ο CAC έχει πρασινίσει στο +0,37% ενώ ο DAX όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται στο +0,03% και τις 5.166 μονάδες.

Ο χρυσός υφίσταται αυτή την ώρα μαζικό selloff στο -4%, χάνοντας και τα 1.700 δολάρια.

ΕΚΤ: Μακροπρόθεσμα δάνεια και μειωμένα επιτόκια για την ενίσχυση της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να δράσει από τις αρχές Οκτωβρίου για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, αν τα οικονομικά στοιχεία είναι απογοητευτικά, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Λικ Κοέν.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον, στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Κοέν δήλωσε ότι μεταξύ των μέτρων που θα λάβει η ΕΚΤ θα είναι η χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων - 12μηνης ή και μεγαλύτερης διάρκειας - στις εμπορικές τράπεζες, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μίας μείωσης των βασικών επιτοκίων της.


"Η ΕΚΤ δεν έχει αποκλείσει ποτέ κινήσεις εκ των προτέρων", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, όταν ρωτήθηκε αν δικαιολογείται μία μείωση των επιτοκίων, προσθέτοντας: "Αν τα στοιχεία στις αρχές Οκτωβρίου δείξουν ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι προσδοκούσαμε, θα εξετάσουμε το είδος των αποφάσεων που θα πρέπει να πάρουμε".

Ο κ. Κοέν δήλωσε ότι μία μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ - σήμερα είναι 1,50%, έναντι 0,0% - 0,25% στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και 0,5% στη Βρετανία - "σίγουρα δεν θα βοηθούσε" στη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ενώ αναφερόμενος στη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων από τη Φρανκφούρτη στις εμπορικές τράπεζες, σημείωσε: "Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, όταν αισθανόμαστε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη - δεν νομίζω αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί σε δύο εβδομάδες".

Το επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 6 Οκτωβρίου. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και τραπεζίτες βρίσκονται υπό πίεση, από τους ομολόγους τους από τον υπόλοιπο κόσμο για την αδυναμία τους να περιορίσουν την κρίση χρέους, η οποία έχει αυξήσει την ανησυχία ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος μίας νέας ύφεσης. Πολλά μέλη της G 20, η οποία συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον, άσκησαν πίεση στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αποφάσισαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας κ. Γιουν Αζούμι. Η G 20 ανήγγειλε χθες "μία ισχυρή και συντονισμένη διεθνή αντίδραση για να αντιμετωπισθούν οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία".
Τελευταία τροποποίηση στις 18:23 - 23 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.