ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τριήμερο το πάρτι σε Wall και Ευρώπη με πρώτο στο χορό τον Nasdaq

00:10 - 17 Αυγ 2006 | Χρηματιστήρια
Nέο άλμα στις αγορές της Wall πυροδότησαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αφού επιβεβαιώνουν μία μέρα μετά την ανακοίνωση των τιμών του δείκτη παραγωγού, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μετριάζονται, γεγονός που ερμηνεύεται από την αγορά ως ισχυρό σινιάλο για διατήρηση του διαλείμματος από τη Fed και στην επόμενη συνεδρίασή της, που έχει οριστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου. Για τον ίδιο λόγο και οι δείκτες στην Ευρώπη αποκόμισαν για τρίτη μέρα σημαντικά κέρδη.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.327,12 υψηλότερα κατά 0,86%, ο S&P στις 1.295,43 ενισχυμένος κατά 0,77% και ο Nasdaq στις 2.149,54 αποκομίζοντας και πάλι τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξης του 1,63%.

Η είδηση της μετριοπαθούς αύξησης του πληθωρισμού, που ήταν και σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών, διαδέχθηκε τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τις τιμές παραγωγού που παρουσίασαν παρόμοιες τάσεις.Ετσι ενώ οι δείκτες στη Wall, με το πάρτι να συνεχίζεται από τη Δευτέρα, βρέθηκαν στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης σε υψηλά του τελευταίου μήνα, σήμερα το άλμα τους έφερε σε υψηλά τριών μηνών.

Στον Dow Jones, πρωταγωνίστησαν στην άνοδο οι τεχνολογικές μετοχές με αυτή της IBM να αποκομίζει κέρδη κοντά στο 3% και της Intel στο 2,5% ενώμεταξύ των μετοχών της βιομηχανίας, οι δύο κολοσσοί σε μέγεθος και κεφαλαιοποίηση, η General Electric και η General Motors, βρέθηκαν περίπου κατά 2% υψηλότερα.

Στον τεχνολογικό τομέα, που πάλι σήμερα παρουσίασε τα εντυπωσιακότερα κέρδη,ισχυρή ήταν επίσης η άνοδος της μετοχής της Qualcomm, μετά την τοποθέτηση της από τηMerrillLynch στη λίστα των προτιμήσεων της.

Και στην Ευρώπη συνεχίσθηκε το πάρτι

Στα υψηλά τριών μηνών έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την είδηση της μετριοπαθούς αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, την οποία και ερμηνεύουν οι αναλυτές ως την καλύτερη αιτία η Fed να μην ξεκινήσει σύντομα νέο γύρο αυξήσεων στα επιτόκια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.896,6 χαμηλότερα μόλις κατά 0,2%, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.137,31 αποκομίζοντας κέρδη 0,44% και στη Φρανκφούρτη o DAX στις 5.812,94 υψηλότερα κατά 0,63%.

Από τις 18 αγορές της Ευρώπης, εκτός της Δανίας και της Βρετανίας όλες οι άλλες έκλεισαν με κέρδη.
Σημειώνεται ότι εκτός της Ελλάδας είχαν αργία χθες και στις αγορές της Αυστρίας, της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου.

Και οι δείκτες βαρόμετρα βρέθηκαν στην άνοδο. Ο Dow Jones Stoxx 600 κέρδισε 0,4%, και βρέθηκε σε υψηλά που είχε προσεγγίσει τον περασμένο Μάϊο, ο Stoxx 50 αποκόμισε κέρδη 0,2% και ο EuroStoxx 50 σημείωε άνοδο 0,7%.

Στη βρετανική αγορά ο FTSE 100 έκλεισε οριακά χαμηλότερα, κατά 0,1%, επηρεαζόμενος αρνητικά από την πτώση των μετοχών των Aviva, Barclays, HSBC Holdings και Royal Bank of Scotland, λόγω αποκοπής μερίσματος.

Πρωταγωνίστριες της ημέρας στις αγορές ήταν και πάλι οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς επηρεάζονται άμεσα από τις αποφάσεις που αφορούν στα επιτόκια. Μεταξύ αυτών των UBS, DeutscheBank και OldMutualPlc.

Στον τεχνολογικό τομέα πρωταγωνίστησαν οι μετοχές της Nokia και της SAP καθώς στην περίπτωσή τους ενισχύονται οι προοπτικές υψηλότερης κερδοφορίας.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.