ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα λόγω επιτοκίων στη Wall, πάνω η Ευρώπη

00:03 - 23 Αυγ 2006 | Χρηματιστήρια
Μικτή εικόνα παρουσίαζαν οι δείκτες στο κλείσιμο της Wall την Τρίτη. Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης η νευρικότητα, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της FED ότι ίσως να μην έχει ολοκληρωθεί η ανοδική πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Νωρίτερα στην Ευρώπη οι περισσότερες αγορές έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.339,84 μονάδες με οριακή πτώση 0,05%, ο Nasdaq στις 2.150,02 μονάδες με κέρδη 0,11% και ο S&P στις 1.298,82 μονάδες, με άνοδο 0,10%.

Η αρχή ήταν καλή για τις μετοχές, μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, γεγονός που βοήθησε στην αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου.

Ωστόσο εν συνεχεία οι δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη του Σικάγο για τα επιτόκια προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων με αποτέλεσμα οι δείκτες να βρεθούν σε αρνητικό έδαφος. Η αντίδραση όμως των αγοραστών δεν άργησε να φανεί και η αγορά ανέκαμψε.

Σημαντική πτώση σημείωσαν οι λιανικές εταιρείες, μετά τις δηλώσεις για τα επιτόκια και τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Από τον κλάδο, σε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι μετοχές των Circuit City και Starbucks.

Απώλειες σημείωσε και η Microsoft, διότι σκοπεύει να χορηγήσει εκπτώσεις για ένα νέο σύστημά της που θα αργήσει να κυκλοφορήσει.

Στον αντίποδα, αξιόλογη άνοδο κατέγραψε ο τίτλος της Advanced Micro, καθώς η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου της στην αγορά στο 30% το 2008.

Ανοδος στην Ευρώπη

Ανοδο μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις σημείωσαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η Τεχεράνη δέχεται να ξεκινήσει «σοβαρές διαπραγματεύσεις» για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δημιουργώντας αισιοδοξία για μείωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.818,41 μονάδες με άνοδο 0,41%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.128,33 μονάδες με κέρδη 0,46%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,21% στις 5.902,60 μονάδες.

«Το γεγονός ότι τουλάχιστον είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν (Ιρανοί) είναι καλά νέα για τις αγορές, καθώς θα βοηθήσει και στην αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου» τόνισε ο κ. Juergen Lukasser, διαχειριστής της Constantia Privatbank στη Βιέννη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 Indexενισχύθηκε κατά 0,3%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε έως και 0,4%. Τα 14 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με κέρδη.

Ανοδο της τάξης του 1,4% σημείωσε ο τίτλος της Nestle, μετά την ανακοίνωση των πολύ καλών της αποτελεσμάτων.

Από τον τεχνολογικό κλάδο, κέρδη 1,5% κατέγραψε και η μετοχή της Nokia, ενώ ο τίτλος της SAP ανέβηκε κατά 1,7%.

Υψηλότερα κατά 4,3% έκλεισε η μετοχή της Alstom, κατασκευάστριας εταιρείας σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κέρδισε ένα διαγωνισμό 700 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η Allianz υποχώρησε κατά 1,1% και η Axa κατά 0,9%.

 

 

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.