ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελπίδες για άνοδο στη Wall, επιτοκιακές ανησυχίες στην Ευρώπη

16:46 - 31 Αυγ 2006 | Χρηματιστήρια
Μικρές διακυμάνσεις παρατηρούνται προσυνεδριακά στη Wall Street, ενώ εκφράζονται ελπίδες για κέρδη, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση, ενώ επίσης πτωτικά κινήθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, στοιχεία που εκτιμάται ότι δείχνουν ότι η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη ανθίσταται των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους και του κόστους δανεισμού.

 

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ ήταν τον Ιούλιο αυξημένες κατά 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη του προσδοκώμενου, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,7%.Επίσης, τα προσωπικά εισοδήματα ενισχύθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 0,5%, όπως αναμενόταν.

Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, διαμορφούμενες στις 316.000 την εβδομάδα μέχρι τις 26/8, μειωμένες κατά 2.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτή την ώρα πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ο επενδυτικός κόσμος ανησυχεί ότι παρά τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 3%, αυτά θα αυξηθούν εκ νέου προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης όπου αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων των 3%,έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους προλειαίνοντας ωστόσο το έδαφος για νέες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, ίσως και τον Οκτώβριο.

Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό εν μέσω ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης και άλματος των ενεργειακών τιμών. Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης έτρεξε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα έξι ετών το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι του πρώτου, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,19%, οDax εξασθενεί κατά 0,20% και ο CAC 40 κατά 0,24%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.