ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδος στη Wall, πτώση στην Ευρώπη

00:10 - 06 Σεπ 2006 | Χρηματιστήρια
Με θετικό πρόσημο έκλεισαν την Τρίτη οι δείκτες στη Wall, μετά από δηλώσεις αξιωματούχου της FEDότι ο πληθωρισμός ελέγχεται και ότι ενδέχεται να μην υπάρξουν άλλες αυξήσεις στα επιτόκια. Νωρίτερα στην Ευρώπη οι αγορές σημείωσαν πτώση.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.469,28 μονάδες με άνοδο 0,04%, ο Nasdaq στις 2.205,70 μονάδες με κέρδη 0,57% και ο S&P στις 1.313,25 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,17%.

Τα κέρδη της αγοράς περιορίστηκαν, καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση που έδειξε επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι τιμές για μονοκατοικίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1,17% έναντι αύξησης 3,65% στο δεύτερο τρίμηνο του 2005.

Η πτώση των ρυθμών αύξησης είναι η μεγαλύτερη από το 1975, όταν η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε την καταγραφή των τιμών.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο ενεργειακός κλάδος. Η Chevron ενισχύθηκε σημαντικά, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τεστ για την εξόρυξη πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικό.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τίτλοι των Devon Energy και Statoil, που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα με 25% η καθεμιά.

Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης πάντως η τιμή του αργού υποχώρησε περεταίρω, κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι.

Από τους υπόλοιπους κλάδους ξεχώρισε η μετοχή της Caterpillar, καθώς η εταιρεία θα αυξήσει τις τιμές πώλησης των προϊόντων της και η MerrillLynchαναθεώρησε προς τα πάνω τη σύστασή της.

Ανοδο σημείωσε και ο τίτλος της Advanced Micro, μετά τη δημοσιοποίηση μίας πολύ ενθαρρυντικής έκθεσης για την πορεία της εταιρείας.

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσε ο τίτλος της Altria, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της CreditSuisse.

Αρνητική ήταν η συνεδρίαση και για τον τίτλο της Microsoft, καθώς η ανταγωνίστριά της Sony ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την τιμή του PlayStation 2 κατά 20% στην Ιαπωνία, πλήττοντας τις πωλήσεις του Xbox.

Πτώση στην Ευρώπη

Απώλειες σημείωσαν την Τρίτη οι αγορές στην Ευρώπη, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης που έδειξε ότι ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών. Ανοδο καταγράφουν αυτήν την ώρα οι δείκτες στη Wall.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.884,07 μονάδες με απώλειες 0,43%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.172,85 μονάδες με πτώση 0,58% και στο Λονδίνο o FTSE 100 στις 5.981,70 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,08%.

«Η πραγματική ανησυχία είναι τι θα συμβεί με τη ζήτηση στην Ευρώπη αν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται» τόνισε ο κ. Stuart Fraser, διευθυντής της Brewin Dolphin Holdings στο Λονδίνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,3%, ενώ πτώση σημειώθηκε στα 15 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.

Πτώση 0,8% σημείωσε ο τίτλος της L' Oreal, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Morgan Stanley.

Απώλειες 1,9% κατέγραψε και η μετοχή της EDF, καθώς η Credit Suisse αναθεώρησε προς τα κάτω τη σύστασή της για αυτήν.

Χαμηλότερα κατά 2% έκλεισε ο τίτλος της Cap Gemini, μετά την σύσταση για πώληση που εξέδωσε η Societe Generale.

Στον αντίποδα, άνοδο σημείωσαν ορισμένες ενεργειακές μετοχές. Κέρδη 4,7% κατέγραψε η μετοχή της Petroleum Geo- Services, ενώ η Acergy ενισχύθηκε κατά 3,7%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.