ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα χαμόγελα επέστρεψαν σε Wall και Ευρώπη

00:22 - 09 Σεπ 2006 | Χρηματιστήρια
Η περαιτέρω αποκλιμάκωση της τιμής του αργού σε χαμηλό πενταμήνου και τα σχόλια κεντρικού τραπεζίτη ότι η Fed δεν βιάζεται να ξαναρχίσει τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. Νωρίτερα, με κέρδη έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, εν μέσω ευφορίας για τη δυναμική της οικονομίας να «χωνέψει» και νέες αυξήσεις του κόστους δανεισμού.

Ο Dow ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 11.392,11 μονάδες, ο Nasdaq αποκόμισε κέρδη της τάξης του 0,49% στις 2.165,79 μονάδες και ο S&P αυξημένος κατά 0,38%, έκλεισε στις 1.298,92 μονάδες.

Νωρίτερα, στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,36% στις 5. 879.30 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 5.073,57 και ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε τελικά στις 5.875,80 μονάδες, αυξημένος κατά 0,37%.

Η επενδυτές της Wall ανέκτησαν την αισιοδοξία τους για την αμερικανική επιτοκιακή πολιτική, μετά τα σχόλια της προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας του Κλήβελαντ, SandraPianalto, ότι η διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα τον περασμένο μήνα ήταν ορθή κίνηση, ενώ οι επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων δεν έχουν πάψει να υφίστανται.

Θετικά αντέδρασε η αγορά στην υποχώρηση της τιμής του αργού κάτω από τα 67 δολάρια το βαρέλι, που συμπαρέσυρε προς τα κάτω τις τιμές της βενζίνης και του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 4% σε επίπεδο εβδομάδας, κλείνοντας στα 66,25 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο.

Επίσης, το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου της αμόλυβδης έχασε 7,2% αυτή την εβδομάδα και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο. Ανάλογη είναι και η πορεία του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου στο συμβόλαιο Οκτωβρίου υποχώρησε αυτή την εβδομάδα κατά 3,4% και βρίσκεται σε χαμηλό διετίας.

Η Wal-MartStores, η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής παγκοσμίως, οδήγησε την σημερινή κούρσα καθώς τα χαμηλότερα κόστη των καυσίμων εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στην τόνωση των καταναλωτικών δαπανών.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, εν αναμονή της δημοσιοποίησης των προβλέψεων της Texas Instruments για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου.

Ωστόσο, παρά την σημερινή άνοδο, σε επίπεδο εβδομάδας οι δείκτες έχασαν έδαφος, καθώς τους επενδυτές ανησυχεί η περαιτέρω εξασθένηση της αγοράς κατοικίας. Ο S&P 500 αυτή την εβδομάδα υποχώρησεκατά 0,9%, ο Dow κατά 0,6% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατά 1,2%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.