ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στη Wall, απώλειες και στην Ευρώπη

00:10 - 20 Σεπ 2006 | Χρηματιστήρια
Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν την Τρίτη στη Wall, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης που έδειξε ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα κατοικιών στις ΗΠΑ έπεσε σε χαμηλό τριών ετών. Νωρίτερα στην Ευρώπη οι αγορές έκλεισαν με πτώση.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.540,91 μονάδες με απώλειες 0,12%, ο Nasdaq στις 2.222,37 μονάδες με πτώση 0,60% και ο S&P στις 1.318,31 μονάδες χαμηλότερα κατά 0,22%.

Οι απώλειες στους δείκτες διευρύνθηκαν, καθώς σημειώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη, ενώ δεν κατάφεραν να ανακάμψουν, παρά το γεγονός ότι είδε το φως της δημοσιότητας έκθεση που έδειξε συγκράτηση του πληθωρισμού, ενισχύοντας τα σενάρια διατήρησης των επιτοκίων από τη FED στα τρέχοντα επίπεδα.

Η είδηση της ημέρας ήταν η μείωση της οικοδομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 6% στις 1,665 εκατ. κατοικίας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2003.

Από τον κλάδο των κατασκευών, σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι τίτλοι των Toll Brothers, Pulte Homes και Centex.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε και η μετοχή της Yahoo, καθώς η διοίκησή της ανακοίνωσε ότι τα κέρδη και ο τζίρος της θα πληγούν από τη μείωση της ζήτησης για διαφημίσεις.

Πτώσησημείωσανκαιάλλεςδιαδικτυακέςμετοχές, όπως η Google, η Monster Worldwide και η IAC/InterActiveCorp.

Απώλειες και στην Ευρώπη

Πτώση μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, λόγω της βουτιάς που σημείωσε ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, ο οποίος υποχώρησε σε χαμηλό επταετίας. Απώλειες καταγράφουν αυτήν την ώρα και οι δείκτες στη Wall.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.873,46 μονάδες με πτώση 0,89%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.115,99 μονάδες με απώλειες 0,60% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.831,80 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,99%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ τα 13 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

Τις ευρωπαϊκές μετοχές επηρέασε αρνητικά η ανακοίνωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά τουλάχιστον ετών, εξέλιξη στην οποία εκτιμάται ότι συνέβαλαν η αύξηση των επιτοκίων και η σχεδιαζόμενη για το νέο έτος αύξησης του ΦΠΑ.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης του οικονομικού ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στο -22,2, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1999, από -5,6 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν την πτώση του δείκτη στο -8.

Οι δείκτες πάντως περιόρισαν τις απώλειές τους, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης στις ΗΠΑ που έδειξε αύξηση μικρότερη του αναμενόμενου των τιμών παραγωγού τον Αύγουστο.

Σημαντική υποχώρηση είχε ο τραπεζικός κλάδος. Η UBS έπεσε 1%, η Barclays 1,6% και η Allianz 1,3%.

Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος έκλεισαν αρκετές ενεργειακές μετοχές, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου για τρίτη συνεχή ημέρα. Η Total ενισχύθηκε κατά 0,2% και η Statoil κατά 1,5%.

Κέρδη 1,3% κατέγραψε η μετοχή της Continental, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της από εταιρεία συμμετοχών. Ανοδο 1,6% σημείωσε και ο τίτλος της Michelin.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.