ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βήμα σημειωτόν στη Wall

21:58 - 28 Ιαν 2013 | Χρηματιστήρια
Βήμα σημειωτόν στη Wall
Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Wall Street


Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δεικτες στη Wall, με τους δείκτες στην ουσία να αναζητούν κατεύθυνση, πλην του Nasdaq ο οποίος βρίσκεται καθαρά σε θετικό έδαφος. Τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών έδωσαν αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά, ωστόσο τα εταιρικά αποτελέσματα συγκρατούν την αγορά.

O Dow ανεβαίνει μόλις 0,01% στις 13.898 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 0,36% στις 3.161 μονάδες και ο S&P 500 μένει σταθερός στις 1.503 μονάδες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Caterpillar ανακοίνωσε μείωση κερδών κατά 55% για το τελευταίο τρίμηνο, στα 697 εκατ. δολάρια έναντι 1,55 δισ. που ήταν το ίδιο διάστημα του 2011.

Οι επενδυτές αναμένουν και τα αποτελέσματα της Yahoo που αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση 4,6% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Δεκέμβριο, σε μηνιαία βάση, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις μαζικές παραγγελίες για αεροσκάφη της Boeing. Τον Νοέμβριο, είχε σημειωθεί άνοδος 0,7%.

Εάν εξαιρεθεί ο κλάδος μεταφορών, ο οποίος παρουσιάζει υψηλές διακυμάνσεις, παρατηρείται μικρότερη αλλά σημαντική άνοδος της τάξεως του 1,3%. Σε αυτό έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό οι παραγγελίες στρατιωτικού λογισμικού, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Σε επίπεδο βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών σημειώθηκε οριακή άνοδος 0,2%, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες δυναμικής ανόδου. Σε επίπεδο 12μήνου, η εν λόγω υποκατηγορία, η οποία θεωρείται βαρόμετρο των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κατέγραψε οριακή πτώση 0,3%.


Ευρώπη

 
Με μεικτά πρόσημα τελικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εξαιτίας των πιέσεων που δέχτηκε ο μεταλλευτικός κλάδος. Τα θετικά αμερικανικά μάκρο δεν επηρέασαν τους επενδυτές, που φάνηκε να τηρούν περισσότερο στάση αναμονής μέχρι την εξεύρεση νέου καταλύτη στην αγορά.

Ο FTSE κέρδισε 0,15% στις 6.294 μονάδες, με τα κέρδη που σημείωσε η μετοχή της BP να επηρεάζει θετικά το Λονδίνο.

O CAC ενισχύθηκε 0,08% στις 3.781 μονάδες, με την άνοδο που είχε ο τίτλος της Safran να δίνει θετικά μηνύματα στη γαλλική αγορά.

Ο DAX υποχώρησε κατά 0,32% στις 7.833 μονάδες, με την αρνητική εικόνα που είχε η μετοχή της RWE να οδηγεί σε διακυμάνσεις την αγορά της Φρανκφούρτης.

Ο ΙΒΕΧ 35 έχασε -0,59% στις 8.673 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB σημείωσε σημαντικά κέρδη κατά 0,96% στις 17.897 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιανουάριο στην Ιταλία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ιταλική στατιστική υπηρεσία (Ιstat).

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 84,6 από 85,7 το Δεκέμβριο.

Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τότε που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων το 1996, ανέφερε αξιωματούχος της Istat.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.