ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδος στη Wall λόγω Fed, μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

00:19 - 26 Σεπ 2006 | Χρηματιστήρια
Θετικό κλίμα δημιούργησαν τη Δευτέρα στη Wall οι εκτιμήσεις ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων προκειμένου να εμποδίσει περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.575,81 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,59%. Ο Nasdaq στις 2.249,07 μονάδες, με κέρδη 1,56% και ο S&P 500 στις 1.326,37 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,88%.

Νωρίτερα, έκθεση έδειξε ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2004, ενώ οι μέσες τιμές μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά το 1995.

Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, φθάνοντας τις 6,3 εκατομμύρια κατοικίες έναντι 6,33 εκατομμυρίων, που ήταν τον Ιούλιο. Οι πωλήσεις έπεσαν κατά 12,6% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη νέα πτώση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Κάτι που ενισχύει την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες με στόχο να αποφύγει μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας.

Την αισιοδοξία στη Wall συντηρούν από τις αρχές του μήνα οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις εκθέσεις, που δείχνουν πτώση του πληθωρισμού.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού, πάντως, ανέκαμψαν από το χαμηλό έξι μηνών, που είχαν καταγράψει νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση του OPEC ότι τα μέλη του είχαν συζητήσει την πτωτική πορεία του πετρελαίου στη συνάντησή τους στις 11 Σεπτεμβρίου.

Κέρδη κατέγραψε η Time Warner μετά τη σύσταση της Morgan Stanley για αγορά της μετοχής. Ενισχυμένη ήταν και η Apple Computer λόγω της πρόβλεψης αναλυτή ότι η μετοχή της θα ανέβει στα 100 δολάρια του χρόνου.

Ανοδικά κινήθηκαν και μετοχές από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των εταιριών κοινής ωφέλειας, καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων τις καθιστά πιο ελκυστικές λόγω των υψηλών τους μερισματικών αποδόσεων.

Συγκεκριμένα, σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των TXU και AT&T.

Στον αντίποδα, σημαντική πτώση είχε η Altria Group, μητρική της Philip Morris, λόγω της αγωγής, που κατέθεσαν εναντίον της καπνιστές «ελαφριών» τσιγάρων (light).

Τα ακίνητα στις ΗΠΑ «έριξαν» την Ευρώπη

Μεικτές τάσεις επικράτησαν τη Δευτέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αρκετοί δείκτες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης που δείχνει ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.798,30 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,41%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.146,49 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,09 % και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 5.901,66 μονάδες με κέρδη της τάξης του 0,31%.

Ο Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε οριακά, ενώ τα δέκα από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικήςΕυρώπης έκλεισαν με πτώση.

Πολλά από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα αρχικά κέρδη, που είχαν προκαλέσει η πτώση της τιμής του αργού, καθώς και η ανακοίνωση της τρίτης εξαγοράς στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας μέσα σε μία εβδομάδα από τη βελγική UCB.

Οι πτωτικές τάσεις ξεκίνησαν όταν ανακοινώθηκε ότι οι μέσες τιμές των μεταπωλήσεων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά τα τελευταία έντεκα χρόνια.

Η Ericsson AB και η BHP Billiton κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στον κλάδο της τεχνολογίας και των ορυχείων αντιστοίχως.

Κέρδη σημείωσαν οι Ryanair Holdings Plc και η Volkswagen, ενώ η France Telecom SA ώθησε προς τα πάνω τις εταιρίες τηλεφωνίας μετά τη σύσταση της Credit Suisse Group προς τους επενδυτές να αυξήσουν τη θέση τους στη μετοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.