ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ιστορικό υψηλό ο Dow, «πάρτι» κερδών στις αγορές

18:15 - 05 Μαρ 2013 | Χρηματιστήρια
Σε ιστορικό υψηλό ο Dow, «πάρτι» κερδών στις αγορές
Τα «σπάνε» οι ευρωαγορές, με τις τράπεζες να συνεχίζουν να ανεβάζουν τους δείκτες.

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στη Wall, με τον Dow να «κερνάει» κέρδη τους επενδυτές, σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά από τα χθεσινά σημαντικά κέρδη και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη.

 

Ο Dow ανεβαίνει 0,74% στις 14,239 μονάδες, γράφοντας ρεκόρ κερδών, ξεπερνώντας την προηγούμενη καλύτερη απόδοση του, που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2007.

 

Ο Nasdaq κερδίζει 0,97% στις 3,214 μονάδες.

 

Ο S&P 500 ενισχύεται 0,90% στις 1,539 μονάδες.

 

Στα μάκρο της ημέρας, ανοδικά, για 39ο διαδοχικό μήνα, κινήθηκε ο δείκτης υπηρεσιών ISM, καθώς τον Φεβρουάριο αυξήθηκε στο 56%, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Ωστόσο, οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει οριακή πτώση στο 55%.
 

Στους επιμέρους δείκτες, η απασχόληση σημείωσε ισχνή πτώση στις 57,2 μονάδες, ενώ οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο στις 58,2 μονάδες.
 

Τέλος, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε στις 61,7 μονάδες.


Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της, λιανικού εμπορίου, American Apparel ενισχύεται κατά 17,83%, με τις πωλήσεις του 2012 να ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις της εταιρίας.

 

Μεγάλη άνοδο σημειώνει και ο τίτλος της Santarus, με την εταιρία βιοφάρμας να ανακοινώνει κέρδη σημαντικά ανώτερα  των εκτιμήσεων για τη χρήση του 2012.

 

Η Qualcomm ανακοίνωσε την αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 40% στα 35 cents από 25 cents ανά μετοχή.

Η εταιρεία επεξεργαστών ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 5 δισ. δολ. το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ύψους 4 δισ. δολ.

 

«Παραλήρημα» κερδών στην Ευρώπη

 

Μεγάλη αύξηση στα κέρδη τους καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα θετικά στοιχεία για το λιανικό εμπόριο στην Ευρωζώνη να δίνουν το έναυσμα για «πάρτι» στις αγορές. Σημαντικό ρόλο στις μεγάλη άνοδο των δεικτών παίζει και το κερδοφόρο άνοιγμα στη Wall.

 

Οι τράπεζες σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανίων να δίνουν ένα ακόμα πάτημα για  κέρδη στους επενδυτές.

 

Ο FTSE κερδίζει 1,12% στις 6,417 μονάδες, με τις μετοχές των HSBC, Lloyds να δίνουν σήμα για άνοδο στο Λονδίνο. Ο τίτλος του ομίλου Wood Group ενισχύεται κατά 7,7%.

 

Ο CAC ανεβαίνει 1,62% στις 3,772 μονάδες, με τα κέρδη που έχουν οι BNP Paribas και Renault να οδηγούν το κλίμα στη γαλλική αγορά.

 

Ο DAX ενισχύεται 2,07% στις 7,851 μονάδες, με τον τίτλο της BMW να κερδίζει 2,67% στη Φρανκφούρτη.

 

O IBEX 35 κερδίζει 1,52%, με τις μετοχές των τραπεζών να οδηγούν πάνω τη Μαδρίτη.

 

Ο FTSE MIB ανεβαίνει 2,08% στις 15,861 μονάδες.


Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε το Φεβρουάριο με ρυθμό μικρότερο απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο.

 

Ο δείκτης ΡΜΙ του Markit υποχώρησε στο 47,9 από 48,6 τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα απ' αυτά που είχαν αρχικά ανακοινωθεί (47,3), ωστόσο ο δείκτης εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Τα στοιχεία για τη Γερμανία και για τη Γαλλία είναι βελτιωμένα, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει το Μarkit, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης παρατηρείται η μεγαλύτερη απόκλιση από το 1998.

«Οι προοπτικές [...] φαίνεται να εξαρτώνται σημαντικά από το αν η Γερμανία θα συνεχίσει να επεκτείνεται ώστε να αντισταθμίζει την αδυναμία σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Markit Κρις Γουίλιαμσον.

Σε ό,τι αφορά τις λιανικές πωλήσεις, σημείωσαν τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη αύξηση από το Δεκέμβριο του 2009 (1,2%).

Στη Γερμανία, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο αυξήθηκαν κατά 3,1%.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:50 - 05 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.