ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραβά την ανηφόρα η Wall, σε ιστορικό υψηλό ο Dow

20:19 - 05 Μαρ 2013 | Χρηματιστήρια
Τραβά την ανηφόρα η Wall, σε ιστορικό υψηλό ο Dow
«Πανηγύρι» ανόδου στο κλείσιμο των ευρωαγορών.

Οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν να «τα σπάνε», με τα θετικά στοιχεία για τον PMI υπηρεσιών να δίνουν ακόμα μεγαλύτερο πάτημα για κέρδη στους επενδυτές.

 

Στην αγορά επικρατεί «φρενίτιδα» κερδών, με τον Dow να σκαρφαλώνει σε υψηλό όλων των εποχών και να ενισχύεται 1,06% στις 14,274 μονάδες.

 

Ο Nasdaq ανεβαίνει 1,35% στις 3,225 μονάδες.

 

Ο S&P 500 ενισχύεται 1,10% στις 1,542 μονάδες.

 

Στα μάκρο της ημέρας, ανοδικά, για 39ο διαδοχικό μήνα, κινήθηκε ο δείκτης υπηρεσιών ISM, καθώς τον Φεβρουάριο αυξήθηκε στο 56%, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Ωστόσο, οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει οριακή πτώση στο 55%. 
  
 

Στους επιμέρους δείκτες, η απασχόληση σημείωσε ισχνή πτώση στις 57,2 μονάδες, ενώ οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο στις 58,2 μονάδες. 
  

Τέλος, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε στις 61,7 μονάδες.


Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της, λιανικού εμπορίου, American Apparel ενισχύεται κατά 14%, με τις πωλήσεις του 2012 να ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις της εταιρίας.

 

Μεγάλη άνοδο σημειώνει και ο τίτλος της Santarus, με την εταιρία βιοφάρμας να ανακοινώνει κέρδη σημαντικά ανώτερα  των εκτιμήσεων για τη χρήση του 2012.

 

Η Qualcomm ανακοίνωσε την αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 40% στα 35 cents από 25 cents ανά μετοχή.

Η εταιρεία επεξεργαστών ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 5 δισ. δολ. το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ύψους 4 δισ. δολ.

 

 

Μεγάλη άνοδος στην Ευρώπη

 

Με το «γκάζι πατημένο» στα κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το κλίμα ευφορίας από την άλλη μεριά του Ατλαντικού και τορεκόρ κερδών για τον Dow να «πρασινίζουν« τα ταμπλό, στον απόηχο των θετικών μάκρο για το λιανεμπόριο στην Ευρωζώνη.

 

Οι τράπεζες σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών και των μεταλλευτικών εταιριών.


Ο FTSE ανέβηκε 1,36% στις 6,432 μονάδες, με τις μετοχές των Rio Tinto, Lloyds και HSBC να δίνουν σημαντικά κέρδη στο Λονδίνο.

 

Ο CAC ενισχύθηκε 2,08% στις 3,787 μονάδες, με τους τίλους των Renault, BNP Paribas να ξεχωρίζουν στο «ράλι» της γαλλικής αγοράς.

 

Ο DAX έκλεισε με κέρδη 2,32% στις 7,870 μονάδες, με τη μετοχή της BMW να τελειώνει τη συνεδρίαση με άνοδο 2,13%.

 

Ο IBEX 35 ενισχύθηκε 2,14% στις 8,423 μονάδες, σε μια συνεδρίαση που ξεχώρισαν τα κέρδη της Banco Santander.

 

O FTSE MIB έγραψε μεγάλη άνοδο 2,78% στις 15,974 μονάδες.

 

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε το Φεβρουάριο με ρυθμό μικρότερο απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο.

 

Ο δείκτης ΡΜΙ του Markit υποχώρησε στο 47,9 από 48,6 τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα απ' αυτά που είχαν αρχικά ανακοινωθεί (47,3), ωστόσο ο δείκτης εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

 

Τα στοιχεία για τη Γερμανία και για τη Γαλλία είναι βελτιωμένα, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει το Μarkit, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης παρατηρείται η μεγαλύτερη απόκλιση από το 1998.

 

«Οι προοπτικές [...] φαίνεται να εξαρτώνται σημαντικά από το αν η Γερμανία θα συνεχίσει να επεκτείνεται ώστε να αντισταθμίζει την αδυναμία σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Markit Κρις Γουίλιαμσον.

 

Σε ό,τι αφορά τις λιανικές πωλήσεις, σημείωσαν τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη αύξηση από το Δεκέμβριο του 2009 (1,2%).

Στη Γερμανία, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο αυξήθηκαν κατά 3,1%.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 20:26 - 05 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.