ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατρακύλησαν οι μετοχές της Γιουνάιτεντ με την αποχώρηση του Σερ Άλεξ

09:45 - 09 Μαϊ 2013 | Χρηματιστήρια
Κατρακύλησαν οι μετοχές της Γιουνάιτεντ με την αποχώρηση του Σερ Άλεξ
Η είδηση της αποχώρησης του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επηρέασε όχι μόνο τους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά και τους επενδυτές. Με το που έγινε γνωστή η είδηση η αποχώρηση του επί 26 χρόνια προπονητή του αγγλικού συλλόγου, η μετοχή της Γιουνάιτεντ είχε πτώση κατά 4,8% το πρώτο δεκάλεπτο από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, που αντιστοιχεί σε απώλειες 145 εκατ. δολαρίων.

Ο Φέργκιουσον αποφάσισε να αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν μετά από 26 χρόνια στον πάγκο της μεγάλης βρετανικής ομάδας. Φαβορί για την διαδοχή του θεωρείται ο νυν προπονητής της Έβερτον και συμπατριώτης του σερ Άλεξ, ο Ντέιβιντ Μόγες. Η ανακοίνωση του Σκωτσέζου προπονητή δηλώνει ότι ήταν η σωστή στιγμή για να αποχωρήσει.

 

Alex-Ferguson-statue-008

 

« Η ποιότητα αυτής της πρωταθλήτριας ομάδας και η ηλικιακή ισορροπία που υπάρχει, θα εγγυηθούν για τη συνέχεια των επιτυχιών, ενώ η δομή των ακαδημιών δείχνει ότι το μέλλον του συλλόγου θα είναι λαμπρό. Οι προπονητικές εγκαταστάσεις μας είναι ανάμεσα στις καλύτερες στον κόσμο, το ίδιο και το γήπεδο μας, το Ολντ Τράφορντ.»Επίσης, τονίζει ότι θα αναλάβει διοικητικό ρόλο στην ομάδα.

 

Η απογείωση του  Brand της Γιουνάιτεντ επί Άλεξ Φεργκιουσον

 

 Έχοντας περγαμηνές από το σκωτσέζικο πρωτάθλημα, όπου είχε καταφέρει με την Αμπερντίν να σπάσει το δίπολο Σέλτικς- Ρέιντζερς μετά από 15 χρόνια, ο Φέργκιουσον ανέλαβε τον πάγκο της Γιουνάιτεντ στις 6 Νοεμβρίου του 1986  σε μια περίοδο που αυτή δεν απέδιδε σπουδαίο ποδόσφαιρο και την μεταμόρφωσε ριζικά.  Μετά από τα πρώτα άγονα χρόνια, η δουλειά του Σκωτσέζου τεχνικού άρχισε να αποδίδει καρπούς με τον τίτλο τη σεζόν 1992-93. Από τότε η Γιουνάιτεντ έχει κατακτήσει 13 πρωταθλήματα Αγγλίας, 2 Τσάμπιονς Λιγκ και πολλούς ακόμα τίτλους. Ανέδειξε μεγάλα αστέρια, όπως ο Καντονά, ο Μπέκαμ, ο Γκιγκς, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ρουντ Φαν Νίστελρόυ και δημιούργησε υποδειγματικές ακαδημίες και ένα τεράστιο brand.

 

Σύμφωνα με το Forbes,  ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δημιούργησε αξία της τάξης των 277 εκατ. ευρώ για την Μάντσεστερ. Χαρακτηριστικό για την απογείωση του Brand είναι ότι το 1991 που οι μετοχές του συλλόγου μπήκαν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η αξία του υπολογιζόταν στα 56 εκατ. ευρώ (3 φορές πάνω από τα κέρδη.) Όταν ο Μάλκολμ Γκλέιζερ αγόρασε την ομάδα για 1,1 δισ. ευρώ το 2005, τα κέρδη πολλαπλασιάζονταν πλέον επί 5,6 φορές, για να υπολογιστεί η αξία του Συλλόγου. Σήμερα πλέον η αξία της Γιουνάιτεντ ανέρχεται στα  2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,5 φορές πάνω από τα κέρδη ενός έτους του συλλόγου.  

 

Manchester-United-at-the--008

 

Γιώργος Σμυρνής

Τελευταία τροποποίηση στις 09:59 - 09 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.