ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed και Apple οδήγησαν τη Wall σε άνοδο

23:09 - 13 Αυγ 2013 | Χρηματιστήρια
Fed και Apple οδήγησαν τη Wall σε άνοδο
Θετικό το πρόσημο και στις ευρωπαϊκές αγορές για την Τρίτη.

Τα νέα από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed τόνωσαν την αισιοδοξία των  επενδυτών, ενώ και οι εξελίξεις από την πλευρά της Apple βοήθησαν τους αμερικανικούς δείκτες να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στη Wall, κλείνοντας θετικά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Ο Dow κέρδισε 0,20% στις 15.451 μονάδες.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,38% στις 3.684 μονάδες.

Ανοδικά τερμάτισε και ο S&P 500, με κέρδη 0,27% στις 1.694 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ντένις Λόκχαρτ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει διαθέσιμα κάποια στοιχεία θα την κάνουν να «πατήσει φρένο» στην στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% για τον Ιούλιο.  Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μεταξύ 0,1 - 0,8%.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων για τον Ιούνιο ανέρχεται σε 0,6%, από 0,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Εάν αφαιρεθεί από τα στοιχεία Ιουλίου η πτώση 1% στις πωλήσεις αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,5%.

Οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών, ωστόσο η αύξηση οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο κόστος των καυσίμων, σημάδι πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε ελεγχόμενα επίπεδα.

 

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, μεγάλο μερίδιο στην Apple απέκτησε ο γνωστός επενδυτής Carl Icahn ο οποίος θεωρεί την αξία της μετοχής υποτιμημένη.

Συγκεκριμένα ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ανακοίνωσε στο Twitter ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον CEO της Apple Tim Cook, για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή για λόγους ανταγωνισμού, στην προτεινόμενη συγχώνευση ύψους 11 δισ. δολ. μεταξύ της US Airways Group και της μητρικής της American Airlines, της AMR Corp.

Το υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωση ότι «η συγχώνευση, που θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στον κόσμο, θα ελαττώσει αισθητά τον ανταγωνισμό στα εμπορικά αεροπορικά ταξίδια στις εγχώριες αγορές όλων των Ηνωμένων Πολιτειών και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων και την μείωση της παροχής υπηρεσιών.»

Η μετοχή της Airways υποχώρησε άνω του 8%.

 

Τι έγινε στην Ευρώπη

 

Τα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη καθώς και η θέληση των επενδυτών να συνεχίζουν να ποντάρουν, έφεραν κέρδη για τους ευρωπαϊκούς δείκτες στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ο FTSE ανέβηκε 0,42% στις 6.602 μονάδες, με τη μετοχή της Fresnillo να καταγράφει κέρδη άνω του 5%, μετά από την αναβάθμιση σύστασης από την UBS.

O CAC ενισχύθηκε 0,43% στις 4.089 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX κέρδισε 0,63% στις 8.412 μονάδες. Στη γερμανική αγορά, ξεχώρισαν τα κέρδη της E.ON SE καθώς και της RWE. Στον αντίποδα, αρνητικά κινήθηκε ο τίτλος της K+S AG.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 ενισχύθηκε 0,35% στις 8.748 μονάδες, ενώ και ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη, ανεβαίνοντας 0,60% στις 17.368 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανέβηκε κατά 0,63% στις 308 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, ο γερμανικός δείκτης ZEW ανήλθε σε υψηλά 5 μηνών για τον Αύγουστο,  υποδεικνύοντας σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης των αναλυτών και των επενδυτών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 42 μονάδες έναντι 36,3 μονάδων τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για 40 μονάδες.

Η σημαντική άνοδος του δείκτη υποδηλώνει ότι η Γερμανία ανακτά την αναπτυξιακή δυναμική της, μετά τη συρρίκνωση που σημειώθηκε στα τέλη του 2013 και την ασθενική ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Πηγαίνοντας στην Ιβηρική χερσόνησο, ο ισπανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο καθώς οι τιμές ενέργειας και φαρμάκων μειώθηκαν, επιστρέφοντας και πάλι σε χαμηλότερο του 2% επίπεδο – στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στις τελικές της εκτιμήσεις για τον Ιούλιο, η στατιστική υπηρεσία National Statistics Institute (INE) ανακοίνωσε πως ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 1,9% από άνοδο 2,2% τον Ιούνιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:17 - 13 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.