ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές μετά από τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης

18:43 - 14 Αυγ 2013 | Χρηματιστήρια
Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές μετά από τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης
Συνεχίζει πτωτικά η Wall.

Η θετική ανακοίνωση για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης τόνωσε την ψυχολογία των επενδυτών, με τις ευρωαγορές να κλείνουν με κέρδη τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο FTSE που έχασε 0,235 στις 6.596, παρά τα ισχυρά κέρδη της Rentokil Initial, μετά από τα θετικά οικονομικά στοιχεία α' εξαμήνου που ανακοίνωσε η εταιρία.

Ο CAC ανέβηκε 0,53% στις 4.114 μονάδες.

Ο DAX ενισχύθηκε 0,20% στις 8.435 μονάδες. Η καλή εικόνα στη Φρανκφούρτη δεν επηρεάστηκε από την πτώση που είχαν οι μετοχές των RWE και ThyssenKrupp.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 κέρδισε 0,22% στις 8.776 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB ανέβηκε 0,37% στις 17.443 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,39% στις 309 μονάδες.

Στην ανάπτυξη επέστρεψε η Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, έπειτα από έξι συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Eurostat.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, προέβλεπαν αύξηση 0,2%.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2012, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7%. Στο πρώτο εφετινό τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 1,1%.

Στην ΕΕ, η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,3% έναντι του πρώτου τριμήνου (όταν είχε συρρικνωθεί κατά 0,1%), ενώ συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση (από -0,7% το α΄ τρίμηνο).

Τα τελικά, αναλυτικά, στοιχεία για το ΑΕΠ β ΄τριμήνου θα ανακοινωθούν από την Eurostat στις 4 Σεπτεμβρίου.

Ανάπτυξη για Γερμανία και Γαλλία

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία, αλλά σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σημειώθηκε ύφεση της τάξεως του 4,6%, έναντι ύφεσης 0,7% στην ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ. Η ύφεση στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ΑΕΠ, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη Γερμανία (0,7%) και τη Γαλλία (0,5%), αλλά και στην Πορτογαλία (1,1%).

 

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού

 

Η νευρική εικόνα στους αμερικανικούς δείκτες συνεχίζεται, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί εξαιτίας των οικονομικών μεγεθών που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στις ΗΠΑ.

 

Ο Dow χάνει 0,39% στις 15.386 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχωρεί 0,23% στις 3.667 μονάδες.

Ο S&P 500 πέφτει 0,30% στις 1.689 μονάδες.

 

Στα μάκρο της ημέρας, σταθερές παρέμειναν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, εντείνοντας την ανησυχία των αναλυτών σχετικά με τα χαμηλά επίπεδα που κινείται ο πληθωρισμός της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Απασχόλησης,  οι  τιμές του φυσικού αερίου και της βενζίνης σημείωσαν πτώση, οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν σταθερές, ενώ τα φαρμακευτικά προϊόντα ανατιμήθηκαν.

 

Οι μεταβολές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο δείκτης τιμών παραγωγού να σημειώσει μηδενική μεταβολή έναντι αύξησης 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η διατήρηση των τιμών σε σταθερά επίπεδα, πέραν του ενεργειακού κλάδου, αναμένεται να προκαλέσει ανησυχία στη Fed, η οποία προειδοποίησε πρόσφατα σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν για την οικονομία τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού.

 

Ο χαμηλός πληθωρισμός συνδέεται με την απειλή του αποπληθωρισμού, καθώς είναι δυνατόν να παρασύρει τις τιμές και τους μισθούς σε πτωτικό ράλι.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ξεχωρίζει η Apple, με τον τίτλο της εταιρίας να συνεχίζει να ανεβαίνει μετά από τη χθεσινή ανακοίνωση του επενδυτή Carl Icahn, μέσω της οποίας γνωστοποίησε πως κατέχει μεγάλη θέση στον τεχνολογικό κολοσσό. Την Τρίτη η μετοχή της Apple ανέβηκε με άνοδο 4,75%.

Σε άλλες επιχειρηματικές ειδήσεις, εναντίον δύο πρώην υπαλλήλων της J.P. Morgan Chase & Co. «κινήθηκαν» οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες ερευνούν την υπόθεση «London Whale».

 

Ειδικότερα, οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές απήγγειλαν σήμερα εναντίον των Javier Martin-Artajo και Julien Grout τις κατηγορίες της παραποίησης βιβλίων και αρχείων, της μετάδοσης ψευδών πληροφοριών και την παραποίηση ανακοινώσεων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Το σκάνδαλο «London Whale» έγειρε ζημιές ύψους 6 δισ. δολαρίων εις βάρος των επενδυτών, από τους οποίος ο διευθύνων σύμβουλος της J.P. Morgan, J. Dimon ζήτησε δημοσίως συγγνώμη. 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:11 - 14 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.