ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πτώση αεροπλάνου ρίχνει τη Wall, κέρδη στην Ευρώπη

00:19 - 12 Οκτ 2006 | Χρηματιστήρια
Η συντριβή μικρού αεροσκάφους σε ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη έδωσε τη χαριστική βολή την Τετάρτη στη Wall Street, όπου επικράτησαν οι πτωτικές τάσεις μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Alcoa, αλλά και τις ενδείξεις ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων λόγω των ανησυχιών της για τον πληθωρισμό. Aντιθέτως, η αισιοδοξία για τα εταιρικά αποτελέσματα ώθησε προς τα πάνω την Ευρώπη.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.852,13 μονάδες με πτώση 0,13%, ο Νasdaqστις 2.308,27 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,31% και ο S&P 500 στις 1.349,95 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,26%.

Λίγο πριν από το κλείσιμο, οι χρηματαγορές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας όταν έγινε γνωστό ότι μικρό αεροσκάφος κατέπεσε σε ουρανοξύστη στο Μανχάταν. Ωστόσο, ανέκαμψαν λίγο αργότερα, καθώς απομακρύνθηκε η εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

Νωρίτερα, πιέσεις στους δείκτες είχε προκαλέσει η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση των αξιωματούχων της Fed το Σεπτέμβριο, όπου εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός ίσως δεν υποχωρήσει όπως αναμένεται. Στη συνεδρίαση αυτή η Fed είχε αφήσει αμετάβλητα επιτόκια στο 5,25%.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και κακό ποδαρικό της Alcoa όσον αφορά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, τα οποία ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων. Η εταιρεία αλουμινίου επλήγη από την πτώση των τιμών των μετάλλων και την αύξηση του κόστους, με αποτέλεσμα η μετοχή της να πέσει 5,2%.

Ειδικότερα, τα κέρδη της Alcoa για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 86%, στα 537 εκατ. δολάρια, ήταν όμως χαμηλότερα των προσδοκιών. Ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 19%, στα 7,6 δισ. δολάρια

Καθοδική πορεία ακολούθησαν και οι τίτλοι της Monsanto, η οποία ανακοίνωσε αύξηση των ζημιών για το τέταρτο τρίμηνο οικονομικού έτους και επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων στη Βραζιλία.

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης εταιρείας γενετικά τροποποιημένων γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών, είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει η μετοχή να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από το Σεπτέμβριο του 2005.

Οι μετοχές των Legg Mason υποχώρησαν κατά 17%, καθώς τα αποτελέσματα της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Η Μerryll Lynchσύστησε την υποβάθμιση της μετοχής.

Υποχώρηση κατέγραψαν και οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου μετά την πτώση της τιμής του αργού στα 57,61 δολάρια το βαρέλι.

Στον τεχνολογικό κλάδο, πτώση σημείωσε ο τίτλος της Apple Computer, ενώ άνοδο είχε η McAfee και η Rambus.

Η Sony Ericsson στήριξε την Ευρώπη

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με νέο υψηλό για τον Dow Jones Stoxx 600 και ράλι ανόδου των μετοχών του τεχνολογικού τομέα πυροδότησαν τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη της Sony Ericsson Mobile Communications.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.073,50 μονάδες, με άνοδο 0,01%, στο Παρίσι ο CACστις 5.313,19 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,06% και στη Φρανκφούρτη ο Daxστις 6.119,45 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,03%.

Νέα άνοδο είχε και ο Stoxx 600, ο οποίος αυτή την εβδομάδα έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2001, καθώς πιστεύεται ότι η οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι σταδιακή και τα εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρώπη θα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν 12 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.

Νωρίτερα, πάντως οι τίτλοι είχαν σημειώσει πτώση μετά την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι η επιβράδυνση αποδεικνύεται σοβαρότερη των αρχικών υπολογισμών. Ειδικότερα, η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη 0,5% για το τρέχον τρίμηνο έναντι 0,6% το προηγούμενο και ρυθμούς 0%-0,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2007. Τον Αύγουστο, η Κομισιόν έθετε τον πήχη στο 0,7% για το τρέχον τρίμηνο και στο 0,5% για το πρώτο του επόμενου έτους.

Στην επιβράδυνση εκτιμάται ότι συμβάλλει η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στο 3,25%, ενώ περαιτέρω επιπτώσεις αναμένονται και από την αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία από το νέο έτος.

Σημαντική ώθηση στις χρηματαγορές έδωσε η Sony Ericsson Mobile Communications. Σχεδόν τριπλάσια ήταν τα κέρδη τρίτου τριμήνου της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.

Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 298 εκατ. ευρώ απο 104 εκατ ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις διαμορφ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.