ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη Wall

21:59 - 07 Οκτ 2013 | Χρηματιστήρια
Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη Wall
«Πρεμιέρα με το αριστερό» για τους αμερικανικούς δείκτες.

Το «λουκέτο» στο αμερικανικό δημόσιο και η συζήτηση για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ συνεχίζουν να προκαλούν νευρικότητα στους αμερικανικούς δείκτες.

Ο Dow χάνει 0,51% στις 14.995 μονάδες.

Ο Nasdaq πέφτει 0,55% στις 3.787 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,445 στις 1.683 μονάδες.

Στο μέτωπο του shutdown, ο ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Βουλής, Τζον Μπένερ αρνήθηκε πεισματικά να υποχωρήσει, λέγοντας πως δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ή την αύξηση του ταβανιού του χρέους εάν οι Δημοκρατικοί δεν συμφωνήσουν σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος.

Η BofA μειώνει την πρόβλεψη της για το αμερικανικό ΑΕΠ του γ' τριμήνου στο 1,7% στο 2% από 2,5% το ΑΕΠ του δ' τριμήνου. Όπως επισημαίνει, πριν εκτιμούσε ότι το shutdown δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη  των ΗΠΑ, αλλά πλέον βλέπει πως τελικά το «λουκέτο» θα έχει διάρκεια, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής της ρητορικής στην Ουάσινγκτον και οι αγορές δεν φαίνεται να πιέζουν προς την άμεση εξεύρεση λύσης.

Σύμφωνα με το νέο σενάριο της BofA, το shutdown θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αλλά  δεν θα υπάρξει παραβίαση του ορίου του χρέους. Έτσι μειώνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου στο 2%, ενώ το τεχνικό της μοντέλο δείχνει πως η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο θα κυμανθεί στο 1,7% του ΑΕΠ, το οποίο σηματοδοτεί επιβράδυνση από το 2,5% του β' τριμήνου.

Παράλληλα εκτιμά πως η Fed θα περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο για να ξεκινήσει το tapering, ενώ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, πριν τα τέλη του 2015, το νωρίτερο.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Amazon υποχωρεί άνω του 2%, ενώ αντίθετα κέρδη έχουν οι τίτλοι των BlackBerry και Apple.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 5,4% αυξήθηκαν τα δάνεια των Αμερικανικών πολιτών, με την καταναλωτική πίστη να καταγράφει άνοδο τον Αύγουστο κατά 13,63 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την Fed, το χρέος των καταναλωτών προς τις τράπεζες, σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 5,4%.
Όσον αφορά τα χρέη λόγω πιστωτικών καρτών, αυτά υποχώρησαν κατά 1,25%.
Τα δάνεια για αυτοκίνητα και τα λεγόμενα «φοιτητικά δάνεια» αυξήθηκαν αντιθέτως, κατά 8%.
Το συνολικό χρέος των καταναλωτών προς τις τράπεζες ανέρχεται στα 3,04 τρισ. δολάρια.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:16 - 07 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.