ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στη Wall, δια χειρός...Yellen!

00:58 - 15 Νοε 2013 | Χρηματιστήρια
Κέρδη στη Wall, δια χειρός...Yellen!
Ανοδικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης, στη Wall Street, καθώς οι εξαγγελίες της αντιπροέδρου και της κεντρικής τράπεζας, Janet Yellen ως θα συνεχίσει την ισχύουσα νομισματική πολιτική για την Fed και δεν θα πατήσει το φρένο στην στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, φύσηξαν "ούριο άνεμο" στα πανιά των επενδυτών

 

Ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones που σημείσε άνοδο 0,34% στις 15,876 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,51% στις 1.791 μονάδες ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,19% στις 3.973 μονάδες.

 

Η διάδοχος του Ben Bernanke στο τιμόνι της Fed, Janet Yellen, μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τόνισε ότι λόγω της υψηλής ανεργίας και της παραμονής του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από τον στόχο που είχε τεθεί, η Fed θα συνεχίσει την αγορά κρατικών ομολόγων προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας. "Eίναι σημαντικό να μην αποσύρουμε τη στήριξη μας, όσο η οικονομία παραμένει εύθραυστη", δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση κατά 2.000 την τελευταία ενδομάδα και διαμορφώθηκαν στις 339.000,σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, και κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μείωση στις 335.000 αιτήσεις.

 

Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε περισσότεορ από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, αφού αυξήθηκε το Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα στα 41,8 δισ. δολάρια, από το αναθεωρημένο επίπεδο των 38,7 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν το έλλειμμα να ανέλθει στα 39,7 δισ. δολάρια από την αρχικό επίπεδο των 38,8 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Wal-Mart σημείωσε άνοδο 0,32% ενώ η Kohl's Corp κατέγραψε πτώση 8,07%.

Η Home Depot σημείωσε άνοδο 1,69%, η Boeing ενισχύθηκε 1,59% ενώ η Walt Disney κατέγραψε κέρδη 1,55%.

Θετικά πρόσημα και στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν ώθησαν σε θετικά πρόσημα και τις ευρωπαϊκές αγορές.

 

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,87%, παρά τα όχι και τόσο καλά στοιχεία γύρω από την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,54%, ο DAX ενισχύθηκε 1,05%, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,04%, και 0,35% και 0,15% υψηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ και ο FTSE MIB.

 

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 , σημειώνοντας επιβράδυνση από την ανάπτυξη της τάξης του 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο . Τα τελευταία στοιχεία από την Eurostat έδειξαν επίσης ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει συρρικνωθεί κατά 0,4% σε σχέση με πέρυσι. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη της τάξης του 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο .

 

Η Γαλλία ανακοίνωσε απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της. Το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά του 0,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με αναμενόμενη ανάπτυξη 0,1%.

 

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Γερμανίας σημείωσε ανάπτυξη 0,3% στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες , ανάλογη των προβλέψεων , και 0,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2012.

 

Ωστόσο, η αγορά δέχθηκε ανάσα ανακούφισης σε ότι αφορά τα μέτρα τόνωσης της Fed, λόγω των παρατηρήσεων της Γέλεν πριν την ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας. Η Γέλεν δήλωσε ότι η Fed έχει πολλά ακόμα να κάνει για ναστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη πριν επιστρέψει σε «μια πιο φυσιολογική προσέγγιση» σε ότι αφορά τη νομισματική πολιτική, επαναλαμβάνοντας την άποψη του νυν προέδρου Μπεν Μπερνάνκε.

 

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρήκαν επίσης στήριξη και από τον γαλλικό όμιλο Bouygues, οι μετοχές του οποίου έκλεισαν 6,15% υψηλότερα και στα υψηλά δύο ετών, μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα γ' τριμήνου.

 

Η μετοχή της EADS ενισχύθηκε 1,56%, παρά την προειδοποίηση του CEO της εταιρείας για την μελλοντική ρευστότητα.

Η μετοχή της Zurich Insurance Group έκλεισε με άνοδο 2,5% μετά τα αποτελέσματα κεροδοφορίας τα οποία ήταν πολύ ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

 

Η μετοχή της Prudential ενισχύθηκαν 2,5% μετά την πολύ καλή κερδοφορία γ΄τριμήνου λόγω της εκτόξευσης των κερδών στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ασία.

 

Η μετοχή της Burberry έκλεισε με άνοδο 1,8%, μετά τις καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις πρώτου εξαμήνου, οι οποίες ξεπέρασαν το 1 δισ. στερλίνες για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τελευταία τροποποίηση στις 03:43 - 15 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.