ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές

20:21 - 31 Ιαν 2014 | Χρηματιστήρια
Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές
Απώλειες και στη Wall.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν την Παρασκευή στο «κόκκινο», καθώς η ψυχολογία των επενδυτών χτυπήθηκε από τα αδύναμα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τα οποία αναζωπύρωσαν του φόβους για αποπληθωρισμό.

 

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε 0,28% χαμηλότερα, τελειώνοντας τον πρώτο μήνα του έτους με πτώση 2%, σημειώνοντας τον πρώτο πτωτικό μήνα από τον Αύγουστο αλλά και τον χειρότερο Ιανουάριο από το 2010. Ο FTSE 100 έκλεισε επίσης με απώλειες τον Ιανουάριο, στην πρώτη μηνιαία πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

 

Σε ό,τι αφορά τις ημερήσιες αποδόσεις, ο βρετανικός δείκτης υποχώρησε 0,43%, ο DAX σημείωσε πτώση 0,71%, ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,34%, ενώ στο -0,44% και στο +0,04% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ και ο FTSE MIB.

 

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ συνέχισε να μειώνεται περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, καθώς η ανεργία της περιοχής παρέμεινε κολλημένη στο 12% το Δεκέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,7% ετησίως τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat - κάτω από το 0,9% που αναμενόταν από τους οικονομολόγους.

 

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei ήταν ο χειρότερος σε αποδόσεις δείκτης τον Ιανουάριο με απώλειες άνω του 8%, καταγράφοντας και τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 2012. Οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του μήνα, ενώ στο υπόλοιπο των ασιατικών αγορών η εικόνα ήταν σχεδόν αμετάβλητή, με τις αγορές της Κίνας και της Νότιας Κορέας να παραμένουν κλειστές λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

 

Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία απογοήτευσαν καθώς μειώθηκαν κατά 2,5% τον Δεκέμβριο έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,2%. Στη Γαλλία οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 0,1% το Δεκέμβριο, αλλά κατάφεραν να νικήσουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για πτώση 0,4%. Οι τιμές παραγωγού στη χώρα παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 0,2% μηνιαίως το Δεκέμβριο.

 

«Οι αγορές ήταν έτοιμες για διόρθωση», όπως σημειώνει ο Κρίστιαν Στόκερ, στρατηγικός αναλυτής της UniCredit Bank. Όπως προσθέτει, αυτή την εβδομάδα, είδαμε συγχρονισμένη μεταβλητότητα στις αγορές, με πολύ ασθενή νομίσματα και απογοητευτικά στοιχεία παραγωγής από την Κίνα. Χρειάζεται να δούμε αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών στην Ευρώπη για να δοθεί περαιτέρω σημαντική ώθηση στις τιμές των μετοχών, όπως καταλήγει.

Wall

Πτώση καταγράφεται στη Wall Street, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών επιβαρύνθηκε από τις αυξανόμενες ανησυχίες για προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές και τα απογοητευτικά αποτελέσματα εταιρειών.

 

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,67%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση 0,40% και ο δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,25%. «Η άσχημη εικόνα των αποτελεσμάτων κάποιων εταιρειών, το κλείσιμο του μήνα και η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές που συνεχίζεται, ένα προς ένα , στέλνουν την αγορά χαμηλότερα και το μόνο σίγουρο είναι πως οι κεντρικές τράπεζες στις αναπτυσσόμενες αγορές θα οδηγηθούν σε πρόσθετα έκτακτα μέτρα», όπως σημειώνει ο Τζιμ Ράσελ, στρατηγικός αναλυτής μετοχών στην US Bank Wealth Management.

 

«Oι ενδείξεις είναι ισχυρές πως οι επνδυτές δεν θέλουν να κρατήσουν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών το Σαββατοκύριακο, και σε συνδυασμό με το τέλος του μήνα, προχωρούν σε πωλήσεις των θέσεών τους. Υπάρχει μια τάση πάντως ότι αν πρόκειται να υποτιμηθεί ένα νόμισμα, τότε αυτό συνήθως συμβαίνει την Κυριακή», πρόσθεσε ο Ράσελ, υποδηλώνοντας ότι ίσως μεθαύριο ακούσουμε για κάποια νέα δράση από τις κεντρικές τράπεζες των
αναδυόμενων αγορών.

 

Η Wal-Mart Stores πρόσθεσε στο αρνητικό κλίμα της Wall Street, καθώς η εταιρεία μείωσε τις προβλέψεις της για το τέταρτο τρίμηνο λόγω μιας πληθώρας αρνητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης στα κουπόνια τροφίμων από την κυβέρνηση καθώς και τον κρύο καιρό. Η μετοχή της υποχωρεί 1,22%

 

Η Chevron ανακοίνωσε κέρδη ύψους 2,57 δολαρίων ανά μετοχή με έσοδα ύψους 56,16 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι προσδοκιών για κέρδη ανά μετοχή στα 2,57 δολάρια και για 64,93 εκατ. δολάρια έσόδα. Οι μετοχές της εταιρείας παραγωγής πετρελαίου υποχωρούν 3,6%.

 

Η MasterCard ανακοίνωσε κέρδη 57 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 2,1 δισ. δολαρίων, έναντι προσδοκιών για 60 σεντς ανά μετοχή και για 2,14 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Η μετοχή της υποχωρεί 5,6%

 

Στο μέτωπο των μακροικονομικών στοιχείων, η αύξηση των προσωπικών δαπανών για τον μήνα Δεκέμβριο ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν 0,4% σε προσαρμοσμένη βάση μηνιαίως τον Δεκέμβριο, την στιμγή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,2%.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:44 - 01 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.