ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση Dow- άνοδος Nasdaq, απώλειες στην Ευρώπη

00:13 - 31 Οκτ 2006 | Χρηματιστήρια
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και το ράλι στον τεχνολογικό κλάδο περιόρισαν τις απώλειες στη Wall τη Δευτέρα, αλλά ο Dow Jones δεν κατάφερε να «αντισταθεί» στις πιέσεις, που προκάλεσαν οι αρνητικές επιδόσεις των Wal-Mart Stores και Verizon Communications. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα εταιρειών παρέσυραν σε πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις  12.086,77 μονάδες, με πτώση 0,03%, ο Nasdaq στις 2.363,77 μονάδες, με κέρδη 0,56% και ο S&P 500 στις 1.377,93 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,04%.

Το αρχικώς βαρύ κλίμα στη Wall έγινε ηπιότερο χάρη στην έκθεση που δείχνει ότι το εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε το Σεπτέμβριο, κάτι που υποδηλώνει ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών.

Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί αύξησαν τα εισοδήματά τους κατά 0,5%, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών μηνών. Αύξηση της τάξης του 0,1% κατέγραψαν και οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο.

Θετικά είναι τα νέα και από το μέτωπο του δομικού πληθωρισμού, του τιμαριθμικού δείκτη που παρακολουθεί η Fed, από τον οποίο εξαιρούνται οι κλάδοι των τροφίμων και της ενέργειας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,2% το Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, η τιμή του αργού σημείωσε πτώση άνω του 3%, υποχωρώντας κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μείωσαν τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης και οδήγησαν σε αύξηση των αποθεμάτων.

Η βύθιση των τιμών του μαύρου χρυσού βοήθησε στο να αντισταθμιστεί ο αντίχτυπος από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις πωλήσεις της Wal-Mart τον Οκτώβριο, οι οποίες αυξήθηκαν μόλις 0,5%. Η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου στον κόσμο είχε τη χαμηλότερη αύξηση στις πωλήσεις των τελευταίων δύο ετών.

Πτωτικά κινήθηκε και η Verizon επειδή ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών κατέγραψαν κέρδη μετά την αναβάθμιση της Yahoo!, του πλέον δημοφιλούς site, και της KLA-Tencor, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού τσιπ στις ΗΠΑ, από τους αναλυτές.

Η Merrill Lynch αναβάθμισε τη σύστασή της για τις μετοχές της Yahoo! από «neutral» σε «buy» και η RBC Capital Markets αναβάθμισε τους τίτλους της KLA-Tencor σε «outperform» από «perform».

Η American Power Conversion εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της από τη γαλλική Schneider Electric έναντι 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανοδικά κινήθηκε και η Lockheed Martin, ημεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία στον κόσμο, μετά την αναβάθμισή της σε «buy» από «neutral» από τη Goldman, Sachs & Co.

Κέρδη κατέγραψαν επίσης οι τίτλοι της ΙBM, της Intel και της Hewlett-Packard.

Τα εταιρικά κέρδη ρίχνουν την Ευρώπη

Απώλειες για τρίτη μέρα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της ABN Amro Holding, της μεγαλύτερης ολλανδικής τράπεζας, για πτώση κερδών, αλλά και της αποτυχίας της Cadbury Schweppes να πιάσει το στόχο κέρδους.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.126,80 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,55%, στο Παρίσι ο CACστις 5.362,23 μονάδες 0,63%, σημειώνοντας πτώση και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 6.258,19 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,07%. Υποχώρηση σημείωσε και ο Dow Jones Stoxx 600. Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι δείκτες και στα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης με εξαίρεση της Ιταλίας.

Το ράλι ανόδου, που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές τον Οκτώβριο, δεν φαίνεται να έχει συνέχεια, καθώς η αισιοδοξία για την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών οπισθοχωρεί. Η UBS και η Credit Suisse Group ενδέχεται να είναι μεταξύ των εταιρειών, που θα ανακοινώσουν πτώση κερδών αυτή την εβδομάδα.

Οι εταιρείες, που υπάγονται στον Stoxx 600, θα αναφέρουν αύξηση κερδών 6,7% ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Στις αρχές του μήνα, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 7,3%. Οι εταιρείες αυτές είχαν αύξηση 33% το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Πτώση είχε η Schneider Electricμετά την προσφορά της για εξαγορά της American Power Conversion έναντι 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υποχώρησαν επίσης οι τίτλοι της Xstrata και της RioTintoλόγω της πτώσης στις τιμές των μετάλλων.

Η ABNAmro κατάφερε να μετριάσει τις απώλειες, στις οποίες οδηγήθηκε όταν ανακοίνωσε ότι τα κ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.