ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aνησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ "στοιχειώνουν" τις διεθνείς αγορές

00:08 - 01 Νοε 2006 | Χρηματιστήρια
Νευρικότητα επικράτησε την Τρίτη στη Wall με τα θετικά και τα αρνητικά πρόσημα να εναλλάσσονται λόγω της απροσδόκητης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, που προκαλεί ανησυχία για μείωση των καταναλωτικών δαπανών ενόψει των γιορτών. Παρόμοιο κλίμα επικράτησε και στην Ευρώπη.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.080,73 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,05%, ο Nasdaq στις 2.366,71 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,12% και ο S&P 500 στις 1.377,94 μονάδες με σταθεροποιητικές τάσεις.

Η Wall απώλεσε τα αρχικά της κέρδη όταν έγινε γνωστό ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών μειώθηκε στο 105,4 αυτό το μήνα από το αναθεωρημένο 105,9 το Σεπτέμβριο, το οποίο ήταν υψηλότερο από ό,τι αρχικώς είχε αναφερθεί. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης θα αυξανόταν στο 108.

Η έκθεση αυτή προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την αντοχή των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αποτελούν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομίας. Οι οικονομολόγοι στηρίζονται στις καταναλωτικές δαπάνες για να μετριάσουν το πλήγμα από την ύφεση στην αγορά κατοικίας, στην οποία οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος η επιβράδυνση των ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνo, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών.

Η αισιοδοξία για τις δαπάνες των νοικοκυριών συντήρησαν τις τελευταίες εβδομάδες το ράλι των αμερικανικών δεικτών. Ο Dow αυξήθηκε 3,2% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από το Νοέμβριο του 2005. Ο S&P 500 είχε άνοδο 3% αυτό το μήνα και ο Nasdaq ενισχύθηκε 4,6%..

Το κλίμα απαισιοδοξίας, όμως, επέστρεψε την Τρίτη στη Wall και σε αυτό συνέβαλε και η υποχώρηση του βιομηχανικού δείκτη PMI της περιοχής του Σικάγο στο 53,5, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2005.

Τα στοιχεία αυτά αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για τη δυνατότητα των αμερικανικών εταιρειών να πετύχουν τους στόχους τους.

Η Procter & Gamble, η μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων στις ΗΠΑ, υποχώρησε μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων πωλήσεων από τις αναμενόμενες.

Πτώση είχε και η Verizon Communications, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, μετά την υποβάθμισή της από τη UBS σε «neutral» από «buy» και από τη Raymond James & Associates σε «market perform» από «outperform».

Υποχώρηση σημείωσαν και οι τίτλοι της Tenet Healthcare, καθώς αναλυτής της χρηματιστηριακής μονάδας της Deutsche Bankστη Νέα Υόρκη συνέστησε στους επενδυτές να πουλήσουν μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας νοσοκομείων στις ΗΠΑ.

Απώλειες κατέγραψε και η Pfizer, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για το σημαντικότερο νέο φάρμακο της εταιρείας, το χάπι κατά της χοληστερόλης torcetrapib.

Στον αντίποδα, άνοδο είχαν η Celgene και η Biogen Idec. Στον τεχνολογικό κλάδο, κέρδη κατέγραψαν οι IBM, Dell και CiscoSystems.

Η μικρή ανάκαμψη της τιμής του αργού, που έφθασε στα 58, 73 δολάρια το βαρέλι, είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Chevron.

Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ πιέζει τις ευρωπαϊκές αγορές

Η απροσδόκητη πτώσης του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ άσκησε πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.129,20 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,04%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.348,73 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,25% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 6.268,92 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,17%.

Μικρή υποχώρηση είχε ο Dow Jones Stoxx 600. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στα 14 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.

Το μέγεθος της επιβράδυνσής της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να προβληματίζει τους επενδυτές, καθώς ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

Απώλειες κατέγραψαν UBS και η Royal KPN μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων κερδών από τα αναμενόμενα.

Πτώση 21% εμφάνισαν τα κέρδη της UBS κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς η τράπεζα, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης σε ενεργητικό, εμφάνισε χαμηλότερα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ειδικότερα, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. ελβετικά φράγκα, από 2,77 δισ. φράγκα πέρυσι. Ηταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Η KPN, η μεγαλύτερη ολλανδική εταιρεία τηλεφωνίας,

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.