ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο άνεμος των deals "σηκώνει" Wall κι Ευρώπη

00:08 - 07 Νοε 2006 | Χρηματιστήρια
Μία μέρα πριν από τις εκλογές του Κογκρέσου, νέο ράλι ανόδου, με τον Νasdaq να ηγείται της «κούρσας», πυροδότησε στη Wall η ευφορία για τα εταιρικά deals. Οι εξαγορές "ανέβασαν" και την Ευρώπη σε υψηλό 5,5 ετών.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.105, 55 μονάδες και για πρώτη φορά ύστερα από επτά ημέρες κατέγραψε κέρδη 1%, ο Nasdaq στις 2.365,95 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,51 %και ο S&P 500 στις 1.379,78 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,13%.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των χρηματιστηριακών συναλλαγών του Schaeffer's Investment Research, Todd Salamone, το θετικό κλίμα στη Wall οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως τα καλά επιχειρηματικά νέα και τη διαβεβαίωση του πρώην προέδρου της Fed Αλαν Γκρίνσπαν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει όσον αφορά στην κρίση στην αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε και τη θετική επιρροή της αναμονής των εκλογών της Τρίτης, κατά τις οποίες οι Δημοκρατικοί μπορεί να επικρατήσουν των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Μεγάλη ώθηση έδωσαν στις αγορές η προσφορά του προέδρου της Microsoft, Bill Gates να εξαγοράσει τη Four Seasons Hotels έναντι 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι προσφορές εξαγοράς εκτόξευσαν επίσης τις μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας Kos Pharmaceuticals και της αλυσίδας εστιατορίων OSI Restaurant Partners.

Οι πληροφορίες για τις εξαγορές επισκίασαν τις δηλώσεις του προέδρου της Fed στο Σικάγο Michael Moskow, ο οποίος τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια «μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα» για να μειώσει τον πληθωρισμό.

« Τις συγχωνεύσεις πυροδότησε το γεγονός ότι πολλές εταιρείες πρόκειται να καταγράψουν ισχυρά κέρδη. Η αγορά είναι υποτιμημένη», λέει ο Dan Genter, πρόεδρος της RNC Genter Capital Management, στο Λος Αντζελες.

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ξεπερνούν τα 1,37 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία αύξηση 28% σε σχέση με πέρυσι.

Κέρδη της τάξης του 29% κατέγραψε η FourSeasons, καθώς η οικογένεια Sharp, στην οποία ανήκει αλυσίδα των πολυτελών ξενοδοχείων, τάσσεται υπέρ της προσφοράς ύψους 82 δολαρίων ανά μετοχή για την εξαγορά της εταιρείας. Ο Μπιλ Γκέιτς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω της επενδυτικής εταιρείας CascadeLLC, ενώ ο πρίγκιπάς Alwaleed bin Talal μέσω της Kingdom Hotels International. Η οικογένεια Sharp σκοπεύει να κρατήσει το 10% των μετοχών.

Ανοδο είχε επίσης η Hilton Hotels, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν γίνει στόχος εξαγοράς.

Στα ύψη βρέθηκαν οι τίτλοι της Kos Pharmaceuticals, σημειώνοντας άνοδο 54% μετά την ανακοίνωση ότι η φαρμακευτική Abbott Laboratories προχωρά στην εξαγορά της, προς 3,7 δισ δολάρια, προκειμένου να διευρύνει το μερίδιο της στην αγορά των σκευασμάτων που ελέγχουν τη χοληστερόλη.

Ενισχυμένοι κατά 23% ήταν στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι τίτλοι της OSI Restaurant Partners μετά τη συμφωνία για εξαγορά της από τη Bain Capital Partners και την Catterton Partners έναντι 2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η άνοδος των XM Satellite Radio και της Cisco Systems αύξησαν τα κέρδη του Nasdaq, ο οποίος είχε τις καλύτερες επιδόσεις από τις 12 Οκτωβρίου.

Υψηλό 5,5 ετών για την Ευρώπη


Σε υψηλό 5,5 ετών «σκαρφάλωσαν» οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν η πώληση της Linde και η απόφαση της E.ON να προχωρήσει σε προσφορά για την Endesa, κινήσεις που ενισχύουν την αισιοδοξία ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα αυξηθουν.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.224,50 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,24%, στο Παρίσι ο CACστις 5.402,36 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο1,24% και στη Φρανκφούρτη ο DAXστις 6.330,65 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,43%.

Ο Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,1%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2001. Θετικά κινήθηκαν και τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 19% από τις 13 Ιουνίου, οπότε άγγιξε χαμηλό έτους. Αιτία είναι οι εξαγορές και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, στις οποίες εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρείες, έχουν φθάσει τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν την κατιούσα την

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.