ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεκόρ δείχνει η "κάλπη" της Wall, πτώση στην Ευρώπη

00:05 - 09 Νοε 2006 | Χρηματιστήρια
Νέα ρεκόρ καταγράφηκαν στη Wall, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η παραίτηση του Αμερικανού υπουργού Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ επισκίασαν τις ανησυχίες ότι η νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές του Κογκρέσου θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων που θα μειώσουν τακέρδη του ιατροφαρμακευτικού κλάδου. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Dow Jones πέτυχε νέο ρεκόρ κλεισίματος στις 12.176, 54 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,16 %. Υψηλό 5,5 ετών άγγιξε ο Νasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 2.384,94 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,38%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.385,72 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,21%.

Παρά τις αρχικές απώλειες, η Wall ανέκαμψε και κατέγραψε κέρδη για τρίτη συνεχή μέρα λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αλλά και της πεποίθησης ότι ανάληψη του ελέγχου της Βουλής από τους Δημοκρατικούς θα οδηγήσει σε νομοθετικό αδιέξοδο, επομένως θα αποφευχθούν ριζοσπαστικές κινήσεις στα οικονομικά.

Εκμεταλλευόμενοι τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τον πόλεμο στο Ιράκ, οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν τον έλεγχο της 435μελούς Βουλής των Αντιπροσώπων, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον 27 έδρες. Οσον αφορά στη Γερουσία, έχουν αποσπάσει μέχρι στιγμής 5 έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους και τους απομένει μία για να αποκτήσουν κι εκεί την πλειοψηφία.

Το πρώτο «θύμα» των εκλογών της Τρίτης για το Κογκρέσο ήταν ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, την παραίτησή του οποίου ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Θα τον αντικαταστήσει ο πρώην επικεφαλής της CIA Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η Exxon Mobil ηγήθηκε της κούρσας ανόδου των πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του αργού στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης έφθασε κοντά στα 60 δολάρια, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα διυλισμένων καυσίμων μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Κέρδη είχαν επίσης η Altria Group και οι καπνοβιομηχανίες μετά την απόρριψη πρότασης για αύξηση των φορών στα τσιγάρα από τους ψηφοφόρους της Καλιφόρνια

Οι τίτλοι των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου ανέκαμψαν χάρη στην ανακοίνωση της Microsoft ότι το νέο Windows Vista έχει ολοκληρωθεί και θα διατεθεί εγκαίρως στην αγορά τον Ιανουάριο. Ανοδο είχαν η Yahoo!, η Apple Computer, αλλά και η Cisco Systems, η οποία αμέσως μετά το κλείσιμο της Wall ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ανοδο είχε και η Archer-Daniels-Midland, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αιθανόλης στον κόσμο, επειδή φημολογείται ότι οι Δημοκρατικοί ίσως διευρύνουν τις επιδοτήσεις που αφορούν τον κλάδο της.

Απώλειες κατέγραψαν οι φαρμακοβιομηχανίες όταν η Merck & Co. ανακοίνωσε ότι μπορεί να πληρώσει 5,6 δισ. δολ. για φορολογικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με συναλλαγές προηγούμενων ετών. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές της Pfizer και της  Johnson & Johnson.

Η νίκη των Δημοκρατικών προκαλεί πτώση στην Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τερματίζοντας το τριήμερο ράλι ανόδου. Πιέσεις στους δείκτες άσκησαν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η επικράτηση των Δημοκρατικών στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.239,00 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,08%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.437,16 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,01% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 6.349,26 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,20%.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν εννέα από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης. Πτωτικά κινήθηκε ο Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος την προηγούμενη μέρα είχε κλείσει σε υψηλό εξαετίας χάρη στα υψηλότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πολλών εταιριών, μεταξύ των οποίων της Telecom Italiaκαι της Puma.

«Μπορεί να υπάρξει ένα περιβάλλον που να είναι λιγότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Οι Δημοκρατικοί είναι πιθανόν να ευνοήσουν την αναδιανομή των κερδών» εκτιμά ο JobCurtis του HendersonGlobalInvestors στο Λονδίνο.

Η ηγέτις των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi υποσχέθηκε ότι προτεραιότητα του κόμματός της στο νέο Κογκρέσο θα είναι να διαπραγματευτεί με τις φαρμακοβιομηχανίες τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Πτώση είχαν η GlaxoSmithKline, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης, καθώς και η AstraZeneca, η δεύτερη μεγαλύ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.