ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές και πετρέλαιο άσκησαν πιέσεις στις διεθνείς αγορές

00:06 - 10 Νοε 2006 | Χρηματιστήρια
Με απώλειες έκλεισε η Wall την Πέμπτη, δεχόμενη πιέσεις από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, την απροσδόκητη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η διπλή νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο. Σταθεροποιητικές τάσεις σημειώθηκαν στην Ευρώπη.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.103,30 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,60%, ο Nasdaq στις 2.376,01 μονάδες, με πτώση 0,37% και ο S&P 500 στις 1.378,33 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,53%.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει και οι τιμές της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες. Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ισοδυναμούν με αύξηση φόρων για τον καταναλωτή», λέει ο James Awad, επικεφαλής της Awad Asset Managementστη Νέα Υόρκη.

Η Wall έκλεισε με άνοδο τις τρεις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στις εταιρείες που αναμένεται να ευεργετηθούν από την επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε την Πέμπτη όταν η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 61 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο αυτό το μήνα.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε το Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 92,3 έναντι 93,6 μονάδων τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο 93,8.

Επίσης, πτωτικά, για δεύτερο συνεχή μήνα, κινήθηκαν οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, εμφανίζοντας μείωση 2% και ισοσταθμίζοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε διάστημα τριών ετών. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η μείωση των τιμών θα είναι της τάξης του 1%.

Την ίδια ώρα, μικρότερος του αναμενόμενου ήταν ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στης ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντικατοπτρίζει την εικόνα της υγιούς αγοράς εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία τους πλανήτη.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ακόμη ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε το Σεπτέμβριο, στα 64,3 δισ δολάρια, έναντι ελλείμματος ρεκόρ 69 δισ δολαρίων τον Αύγουστο.

Αποτέλεσμα των παραπάνω μακροοικονομικών μεγεθών ήταν να υποχωρήσουν οι τίτλοι των εταιρειών, που παρασκευάζουν τρόφιμα, ποτά και προϊόντα οικιακής χρήσης.

Πιέσεις άσκησε στον Dow η πτώση της Procter & Gamble, της μεγαλύτερης εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων στις ΗΠΑ και της Wal-Mart Stores.

Οι φαρμακοβιομηχανίες Merck & Co. και Pfizer δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την αρνητική επίδραση της φήμης ότι οι Δημοκρατικοί θα μειώσουν τις κυβερνητικές δαπάνες για την Υγεία.

Οι απώλειες του Nasdaqπεριορίστηκαν χάρη στην άνοδο της Cisco Systems. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού για κομπιούτερ ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς θα αυξηθούν έως και 25% φθάνοντας στα 26,81 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει 8,05 δισεκατομμύρια δολάρια. Η UBS αναβάθμισε τη μετοχή της εταιρείας σε «buy» από «neutral».

Κέρδη είχαν επίσηςοι Microsoft, Hewlett-Packard και Dell. Στον αντίποδα απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των εταιρειών τηλεπικονωνίας.

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη


Μεικτές τάσεις επικράτησαν στην Ευρώπη, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Δημοκρατικοί μετά την επικράτησή τους και στα δύο Σώματα της αμερικανικής βουλής.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.231,50 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,12%, στο Παρίσι ο CACστις 5.448,60 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,21% και στη Φρανκφούρτη ο DAXστις 6.358,68 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,15%.

Πτωτικά κινήθηκε ο Dow Jones Stoxx 600 και επτά από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πλησίασαν υψηλό εξαετίας αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εξαγορές και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα συνέβαλαν στη διαμόρφωση θετικού κλίματος στις αγορές. Ωστόσο, το ράλι ανόδου ανακόπηκε χθες μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου.

«Οι Δημοκρατικοί θεωρούνται γενικά λιγότερο φιλικοί με τις επιχειρήσεις. Ο τομέας της περίθαλψης ίσως δεχθεί πιέσεις», λέει ο Kevin Lilley του Royal London Asset Management στο Λονδίνο.

Η ανησυχία ότι οι Δημοκρατικοί μπορεί να επιδιώξουν μείωση των τιμών στα φάρμακα οδήγησε σε υποχώρηση τους τίτλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.